Connect with us

EVENIMENT

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat

Publicat

seceta teren pixabay publicdomainpictures 1000x600.jpg

Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 – 28 aprilie 2023, cultura grâului de toamnă din regiunile extinse ale Dobrogei, precum şi în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, sudul, estul, sud-estul şi unele zone izolate din centrul Moldovei, împreună cu nord-vestul Banatului, vor avea un conţinut de apă scăzut sau deosebit de scăzut în sol.

Rezerva de umiditate a solului în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, în cea mai mare parte a Banatului, Munteniei şi a Moldovei, izolat sud-vestul şi estul Dobrogei.

„Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, în sudul, estul, sud-estul şi izolat centrul Moldovei, precum şi în nord-vestul Banatului.

În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local în nordul şi estul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)”, potrivit prognozei ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în general favorabile în aproape toate regiunile, ritmurile vegetative fiind chiar uşor intensificate în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

„Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla la creşterea paiului (10-100%), iar în culturile întârziate fenologic se vor continua înfrăţirea (40-100%) şi începutul alungirii paiului (10-20%).

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat.Culturile prăşitoare semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie

Cultura de rapiţă va înregistra fazele de alungire a tulpinii şi butonizarea (40-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-100%)”, susţin agrometeorologii.

În majoritatea plantaţiilor pomicole, speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, înfrunzirea, precum şi legarea/creşterea rodului, iar la speciile seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea şi înflorirea.

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi izolat creşterea primelor frunze la soiurile timpurii de masă.

Potrivit ANM, culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10 – 100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.

În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri în vii, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii, transmit specialiştii.

Din punct de vedere termic, în perioada menţionată va predomina o vreme normală în majoritatea regiunilor agricole.

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 şi 16 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură, iar cea minimă între 2 şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 şi 15 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până în prezent precum şi continuării lucrărilor se semănat.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Recomandările specialiştilor pentru această perioadă vizează continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof); determinarea capacităţii de germinare prin prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară; administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerialierele de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare (erbicide şi insecto-fungicide la culturii de câmp, pomi fructiferi şi viţa-de vie). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Actele de hărțuire la locul de muncă sunt considerate și cele petrecute în delegații sau team building-uri. Lege promulgată

Publicat

actele de hărțuire la locul de muncă sunt considerate și

Hărțuirea la locul de muncă va include și actele de acest fel, petrecute în delegații, team building-uri sau alte spații private ori publice în legătură cu locul de muncă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 28 martie, o lege cu aplicare în domeniu.

Este vorba despre Legea pentru ratificarea Convenţiei nr.190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

Convenția a fost adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Internaţionale a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

Publicat

accident turda 2 e1711625435195.jpg

Un accident rutier a avut loc, joi, pe str. Armatei din Turda. Au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme.

„Pompierii de la Detașamentul Turda intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Armatei din Turda. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, însă 4 persoane sunt evaluate de către echipajele medicale. Acestea au refuzat transportul la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria vrea să înscrie orașul Alba Iulia în competiția pentru titlul de ”Capitala Tineretului din România” în anul 2026

Publicat

primăria vrea să înscrie orașul alba iulia în competiția pentru

Primăria vrea să înscrie orașul Alba Iulia în competiția pentru titlul de ”Capitala Tineretului din România”, în anul 2026. În trecut titul a fost deținut de orașe precum Timișoara, Constanța, Iași, Baia Mare sau Bacău.

În 2024, titlul este deținut de Ploiești, iar în 2025 ”Capitala Tineretului” va fi Vaslui.

Intenția de a participa în competiție a fost lansată de Primăria Alba Iulia, într-o postare scurtă, miercuri, 27 martie 2024.

În postarea respectivă,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modificări la statutul cadrelor militare. Cum pot deveni soldații și gradații profesioniști, subofițeri MApN. Condiții

Publicat

modificări la statutul cadrelor militare. cum pot deveni soldații și

Ministerul Apărării Naționale propune formarea subofițerilor din rândul soldaților și gradaților profesioniști care au absolvit liceul, cu diplomă de bacalaureat. Este o modalitate de a reduce criza de personal din cadrul Armatei.

Proiectul a intrat la aprobare în ședința Guvernului din 28 martie.

MApN evidențiază ”necesitatea organizării imediate a cursurilor de formare a subofițerilor, luptători și specialiști militari, din rândul soldaților și gradaților…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe