Connect with us

EVENIMENT

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat

Publicat

seceta teren pixabay publicdomainpictures 1000x600.jpg

Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 – 28 aprilie 2023, cultura grâului de toamnă din regiunile extinse ale Dobrogei, precum şi în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, sudul, estul, sud-estul şi unele zone izolate din centrul Moldovei, împreună cu nord-vestul Banatului, vor avea un conţinut de apă scăzut sau deosebit de scăzut în sol.

Rezerva de umiditate a solului în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, în cea mai mare parte a Banatului, Munteniei şi a Moldovei, izolat sud-vestul şi estul Dobrogei.

„Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, în sudul, estul, sud-estul şi izolat centrul Moldovei, precum şi în nord-vestul Banatului.

În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local în nordul şi estul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)”, potrivit prognozei ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în general favorabile în aproape toate regiunile, ritmurile vegetative fiind chiar uşor intensificate în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

„Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla la creşterea paiului (10-100%), iar în culturile întârziate fenologic se vor continua înfrăţirea (40-100%) şi începutul alungirii paiului (10-20%).

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat.Culturile prăşitoare semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie

Cultura de rapiţă va înregistra fazele de alungire a tulpinii şi butonizarea (40-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-100%)”, susţin agrometeorologii.

În majoritatea plantaţiilor pomicole, speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, înfrunzirea, precum şi legarea/creşterea rodului, iar la speciile seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea şi înflorirea.

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi izolat creşterea primelor frunze la soiurile timpurii de masă.

Potrivit ANM, culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10 – 100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.

În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri în vii, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii, transmit specialiştii.

Din punct de vedere termic, în perioada menţionată va predomina o vreme normală în majoritatea regiunilor agricole.

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 şi 16 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură, iar cea minimă între 2 şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 şi 15 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până în prezent precum şi continuării lucrărilor se semănat.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Recomandările specialiştilor pentru această perioadă vizează continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof); determinarea capacităţii de germinare prin prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară; administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerialierele de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare (erbicide şi insecto-fungicide la culturii de câmp, pomi fructiferi şi viţa-de vie). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce vor face cei cinci vicepremieri din Guvernul României. Ilie Bolojan le-a trasat oficial sarcinile

Publicat

ilie bolojan presedinte interimar.jpg

Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, conduce un Guvern cu nu mai puțin de cinci vicepremieri, decizie care a provocat nemulțumire în societate, având în vedere că este cel mai mare număr de “adjuncți” de până acum, unii cu portofolii, alții fără.

Miercuri, prim-ministrul a stabilit atribuțiile celor cinci vicepremieri, prin decizii publicate în Monitorul Oficial al României.

Ce vor face cei cinci vicepremieri din Guvernul României

Potrivit deciziei…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

IARMAROC la Sat. A început numărătoarea inversă pentru Festivalul Creației și Artelor de la Cluj-Napoca. Zeci de concerte

Publicat

iarmaroc la sat 2025 artisti e1751466907978.jpeg

Între 4 și 6 iulie, vizitatorii sunt invitați să lase orașul deoparte și să se bucure de artă, muzică, ateliere și întâlniri în natură, la IARMAROC la Sat. Festivalul Creației și Artelor va avea loc în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și va aduce laolaltă creatori din toată țara, ateliere și activități pentru toată lumea, spectacole, expoziții și degustări.

Oaspeții Satului sunt așteptați vineri, de la 12 după-amiaza, până la 9…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie la Cluj. Copil de aproape 3 ani, mort într-un accident la Căpușu Mic

Publicat

accident capusu.jpeg

Două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au intervenit miercuri la un accident rutier petrecut pe raza localității Căpușu Mic. Un copil de aproape 3 ani a murit.

”A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. A fost vorba vorba despre un copil de aproximativ 3 ani, care se afla în stop cardio-respirator la sosirea forțelor noastre.

Echipajele SMURD au aplicat imediat manevre de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Anchetă la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Procurorii militari cercetează sustrageri de combustibil

Publicat

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au declanșat o anchetă în urma unor sesizări privind sustrageri de combustibil de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, arată Turdanews.ro

În cadrul anchetei au avut loc percheziții și activități specifice de urmărire penală la baza militară, care au vizat atât cadre militare, cât și personalul civil implicat în operațiunile unității.

La Baza 71 Aeriană Câmpia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe