Connect with us

EVENIMENT

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat

Publicat

seceta teren pixabay publicdomainpictures 1000x600.jpg

Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 – 28 aprilie 2023, cultura grâului de toamnă din regiunile extinse ale Dobrogei, precum şi în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, sudul, estul, sud-estul şi unele zone izolate din centrul Moldovei, împreună cu nord-vestul Banatului, vor avea un conţinut de apă scăzut sau deosebit de scăzut în sol.

Rezerva de umiditate a solului în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, în cea mai mare parte a Banatului, Munteniei şi a Moldovei, izolat sud-vestul şi estul Dobrogei.

„Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, în sudul, estul, sud-estul şi izolat centrul Moldovei, precum şi în nord-vestul Banatului.

În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local în nordul şi estul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)”, potrivit prognozei ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în general favorabile în aproape toate regiunile, ritmurile vegetative fiind chiar uşor intensificate în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

„Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla la creşterea paiului (10-100%), iar în culturile întârziate fenologic se vor continua înfrăţirea (40-100%) şi începutul alungirii paiului (10-20%).

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat.Culturile prăşitoare semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie

Cultura de rapiţă va înregistra fazele de alungire a tulpinii şi butonizarea (40-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-100%)”, susţin agrometeorologii.

În majoritatea plantaţiilor pomicole, speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, înfrunzirea, precum şi legarea/creşterea rodului, iar la speciile seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea şi înflorirea.

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi izolat creşterea primelor frunze la soiurile timpurii de masă.

Potrivit ANM, culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10 – 100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.

În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri în vii, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii, transmit specialiştii.

Din punct de vedere termic, în perioada menţionată va predomina o vreme normală în majoritatea regiunilor agricole.

Seceta pedologică se menţine se suprafeţe extinse din Dobrogea şi în zone din Muntenia, Moldova şi Banat. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 şi 16 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură, iar cea minimă între 2 şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 şi 15 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până în prezent precum şi continuării lucrărilor se semănat.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Recomandările specialiştilor pentru această perioadă vizează continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof); determinarea capacităţii de germinare prin prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară; administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerialierele de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare (erbicide şi insecto-fungicide la culturii de câmp, pomi fructiferi şi viţa-de vie). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Hoban, înapoi la CFR Cluj. De această dată în staff-ul ACADEMIEI

Publicat

ovidiu hoban e1695319285879.jpg

Ovidiu Hoban, fostul mijlocaș al CFR-ului, revine la club. De această dată nu ca jucător ci ca antrenor la Academie.

„Bine ai revenit în familia noastră, Ovidiu Hoban!
Vă anunțăm cu entuziasm că Ovidiu Hoban, fostul mare jucător al echipei noastre, revine la CFR Cluj într-o nouă postură, aceea de antrenor al Academiei noastre.

Alături de Cosmin Tilincă, un alt fost mare jucător CFRist, Ovidiu își va folosi expertiza sportivă dobândită în urma celor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT de la începutul anului cu 0,9%

Publicat

money bank note euro banknote paper money bill many stack 680079.jpgd e1585816311312.jpg

Miercuri, s-a încheiat principalul eveniment al acestei săptămâni, care influențează politicile financiare din întreaga lume: întâlnirea Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale americane.

Fed a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat perspectiva unei noi majorări cu 25 puncte bază până la sfârșitul acestui an. FOMC a indicat un nivel al dobânzii de 5,1% pentru decembrie 2024, respectiv de 3,9% pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Turdean de 19 ani, reținut pentru agresarea SEXUALĂ a unei fetițe de 8 ani

Publicat

catuse bun e1662989154100.jpg

Un tânăr de 19 ani din Turda a fost reținut de polițiști pentru agresarea sexuală a unei fetițe de 8 ani.

„La data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Turda, cercetat pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

În fapt, cercetările au fost demarate la data de 20 septembrie a.c., în urma unei sesizări cu privire la faptul că în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ocna Mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. Bugetul achiziției depășește 7 milioane de lei. Licitație lansată

Publicat

ocna mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. bugetul

Primăria Ocna Mureș cumpără trei autobuze electrice, trei stații de reîncărcare lente și o stație de încărcare rapidă. Procedura a fost lansată, iar valoarea extimată este de 7,17 milioane de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, autobuzele electrice și stațiile de încărcare vor deservi transportul public de călători.

Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), fără etaj și vor fi dotate cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe