Connect with us

EVENIMENT

Seceta pedologică se va menţine moderată şi puternică în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei (agrometeo)

Publicat

Seceta pedologică se va menţine moderată şi puternică la final de decembrie început de ianuarie în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, unde conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, potrivit prognozei de specialitate publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 30 decembrie 2020 – 5 ianuarie 2021.

„Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică”, arată ANM.

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua lent.

Potrivit prognozei agrometeorologice, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (35-100%). Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general medie si bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla la înfrunzire, plantele având în medie 9-13 frunze, în cea mai mare parte a ţării. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua stadiul de
repaus vegetativ.

În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi etc.) se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1 şi 13 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 11 grade, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului va oscila între 4 şi 17 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar cea minimă între -6 şi 9 grade, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la suprafaţa solului.

În perioada menţionată se întrevăd ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Armament militar, tiroliană și atelier de pictură: Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

gemina 12 e1713881764209.jpg

Sediul Comandamentului Diviziei 4 de Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, și-a deschis marți, 23 aprilie, porțile pentru sute de vizitatori, dornici de a pătrunde, pentru o zi, în universul forțelor armate.

Evenimentul, ce a avut loc în intervalul orar 10:30- 14:30, a fost unul dinte cele încadrate în celebrarea „Zilei Forțelor Terestre Române”. Acesta le-a oferit vizitatorilor o experiență captivantă, inclusiv expoziții statice cu tehnică militară,

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Mihnea Costachi, șahistul din Alba care a adus Romaniei cea mai mare performanță la “dezlegări”. Ce planuri de viitor are

Publicat

video: mihnea costachi, șahistul din alba care a adus romaniei

Șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi, a adus României cea mai mare performanță de până acum la Campionatul European de Șah, proba Dezlegări.

Maestrul internațional din Alba Iulia s-a situat pe locul patru la general, după ce a concurat cu 71 de șahiști, din 20 de țări. 

L-am invitat în studioul alba24.ro pentru a ne explica mai bine ce însemnă proba de dezlegări la șah, dar mai ales ce planuri are pe viitor.

Mihnea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este unul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesorul Iosif Fiț, propus pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia. Carieră didactică de peste 40 de ani

Publicat

profesorul iosif fiț, propus pentru titlul de cetățean de onoare

Profesorul Iosif Fiț va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia. Distincția îi va fi oferită pentru cariera didactică, dirijorală și componistică de excepție.

În 42 de ani de activitate, Iosif Fiț a înființat și a dirijat 12 coruri mixte, 3 coruri bărbătești și 5 coruri de copii.

Activitatea didactică de peste 40 de ani s-a concretizat în numeroase premii obținute de elevi la olimpiadele naționale de muzică. De asemenea, sunt amintite premii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca aniversează 75 de ani de la înființare. Investiții, 7 milioane de euro. Producția, mai mare cu 20%

Publicat

carbo 4.jpg

SC Carbochim S.A. Cluj-napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere.

Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare.

Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins atât achiziționarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe