EVENIMENT
Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM discută raportul IJ referitor la Kovesi şi Iacob

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să discute, miercuri, acţiunile formulate de Inspecţia Judiciară (IJ) cu privire la săvârşirea de către fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul adjunct al acesteia Marius Iacob a unor abateri disciplinare.
Potrivit IJ, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017.
„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta IJ.
De asemenea, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, preciza IJ.
Totodată, acţiunea a vizat „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv ‘laşi’, ‘bârfitori’, ‘infractori’, făcând cunoscut acestora faptul că ‘există deja un cerc de suspecţi’, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.
În ceea ce îl priveşte pe Marius Iacob, IJ arăta că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. f), cu referire la art. 65 alin. 1 şi art. 66 Cod de procedură penală. AGERPRES
EVENIMENT
Ceartă între doi căutători de aur care au vrut să intre în galeriile din Roșia Montană. Unul dintre ei a fost amenințat și bătut

Doi căutători de aur care voiau să prospecteze galeriile din Roșia Montană au devenit părți într-un dosar penal pentru loviri sau alte violențe. Mai exact, unul dintre ei inculpat, iar altul victimă.
Recent, judecătorii din Câmpeni au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Deși pare un dosar banal, în ea apar detalii surprinzătoare. Cei doi voiau să ajungă în galeriile din Roșia Montană pentru a căuta pepite, însă a izbucnit o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
A patra zi de proteste la ANAF Cluj. Angajată: Cumpărăm din banii noștri birotică. Vom ajunge să aducem și hârtie de acasă

Protestele angajaților de la Administrația Finanțelor Publice Cluj-Napoca au continuat vineri dimineață, în curtea instituției, pentru a patra zi consecutiv.
Zeci de funcționari au ieșit, vineri, în curtea instituției, nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare și de perspectiva unor eventuale disponibilizări. Reducerea acestui spor înseamnă, potrivit angajaților, o scădere a veniturilor lunare cu aproximativ 10%.
„Toată birotica noi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Meteorologii au prelungit avertizările de caniculă. Județul Alba, sub Cod Portocaliu până sâmbătă și Cod Galben până duminică

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de caniculă până duminică dimineața.
Astfel, județul Alba se află sub Cod portocaliu până sâmbătă dimineața și sub Cod galben până duminică dimineața.
Avertizare Cod galben – caniculă și disconfort termic ridicat
- Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00
Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.
În Moldova, Dobrogea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră medicală la Cluj: prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, livrată la Spitalul de Recuperare

Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Aceasta a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost dotat cu o cameră hiperbară, cu tehnologie de înaltă performanță, singura de acest fel din cadrul unui spital public din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro