EVENIMENT
Sector 1: Copiii de până în 14 ani vor avea acces gratuit la terenurile de sport ale şcolilor (proiect)

Copiii de până la 14 ani domiciliaţi în Sectorul 1 sau care studiază la o unitate de învăţământ de stat de pe raza acestei zone vor avea acces gratuit la curţile şi terenurile de sport în aer liber ale acestora pentru a face sport sau activităţi recreative, cu excepţia celor de învăţământ preşcolar, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică.
Copiii vor avea acces la curţile şi terenurile de sport indiferent dacă aparţin unităţii de învăţământ respective sau nu, însă trebuie să se încadreze grupei din care unitatea de învăţământ face parte, conform structurii de învăţământ din România: învăţământ primar şi secundar, învăţământ gimnazial, secundar inferior şi superior.
Pe terenurile de sport cu acces liber se vor desfăşura numai activităţi sportive, individual, în grup sau pe echipe. În unităţile de învăţământ unde nu există spaţiu pentru amenajarea unui teren de sport, accesul se va face pentru activităţi de recreere: şah, table, socializare etc.
Activităţile sportive ce presupun sporturi de masă pe echipe – handbal, volei, baschet, fotbal etc. – sunt interzise în incinta unităţilor de învăţământ care nu au terenuri de sport pentru a evita distrugerile.
Copilul/grupul de copii cu vârsta de până la 14 ani va fi/vor fi însoţiţi obligatoriu de un aparţinător care trebuie să îi supravegheze. În aceste situaţii, aparţinătorul răspunde de acţiunile şi faptele minorilor.
Potrivit proiectului, în zilele din timpul anului şcolar în care au loc cursuri şi în timpul vacanţelor, accesul copiilor la curţile şi terenurile de sport va fi până la ora 20,00 pentru sezonul de iarnă (1 noiembrie – 31 martie) şi până la ora 22,00 pentru sezonul de vară (1 aprilie – 31 octombrie). Accesul va începe cu o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităţilor şi numai după programul de învăţământ obligatoriu, cât şi al celorlalte activităţi desfăşurate de către unitatea de învăţământ.
În zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv în timpul vacanţelor, programul va fi între orele 9,00-13,00 şi 14,00-20,00 pentru sezonul de iarnă şi ora 22,00 pentru sezonul de vară, cu excepţia zilelor în care au loc examene, olimpiade, concursuri, festivităţi sau alte activităţi pe care le desfăşoară unitatea de învăţământ sau autoritatea locală. Acolo unde terenurile de sport şi spaţiile de recreere sunt prevăzute cu nocturnă sau instalaţie de iluminat, programul de acces indiferent de sezon este până la ora 22,00.
Programul de acces va fi afişat într-un loc vizibil din exteriorul incintei de către conducerea unităţii de învăţământ şi va fi publicat pe paginile reţelelor sociale şi pe paginile web ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte.
Distrugerea dotărilor, echipamentelor şi spaţiilor aparţinând terenurilor de sport şi a spaţiilor de recreere atrage după sine răspunderea celui care a provocat daunele şi implicit consecinţele prevăzute de reglementările legislaţiei în vigoare şi de regulamentele de ordine interioară ale unităţilor de învăţământ în cauză.
Limitarea sau îngrădirea accesului gratuit al utilizatorilor în curţile şi terenurile de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1, cu excepţia celor de învăţământ preşcolar, constituie contravenţie şi se sancţionează de către Poliţia Locală Sector 1 cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 şi 500 de lei. AGERPRES
EVENIMENT
Maraton pentru Educație Antreprenorială pentru milionarii de mâine. Elevii din Cluj, pregătiți să cucerească lumea businessului

Miercuri, 2 aprilie 2025, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai a avut loc semifinala județeană a competiției naționale „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a III a, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF Sucursala Cluj.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” are drept scop descoperirea vocației liceenilor și susținerea educației antreprenoriale cu aplicabilitate practică….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sute de rezerviști din Armata Română au semnat contracte cu agenții de securitate, în Congo. Verificări ordonate la MApN

Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN.
De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu de creștere a copilului au desfășurat, în mod nejustificat, activități în Congo.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, ministrul Apărării…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
PERCHEZIȚII în Alba la o asociație și la două firme care se ocupă de câinii fără stăpân. Suspiciuni de ucidere a animalelor

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș, au pus în executare miercuri patru mandate de percheziție domiciliară, în județul Alba.
Perchezițiile vizează documentarea activității infracționale de abuz în serviciu și uciderea cu intenție a animalelor, fără drept, potrivit unui comunicat de presă.
Perchezițiile au fost efectuate la sediile și punctele de lucru ale unei asociații și a două…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, a afirmat miercuri, la Parlament, că Emil Boc ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), arată gandul.ro.
Întrebat dacă primarul Clujului ar putea fi o variantă pentru una dintre funcțiile care urmează să se vacanteze la CCR, Predoiu a spus: „Are expertiză ca să fie numit magistrat, dânsul a profesat dreptul, are experiență în materie de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro