Connect with us

ACTUALITATE

Şefa CSM: Am primit proiectul de modificare a OUG 7. Aduce clarificări substanţiale

Publicat

justitie

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, vineri, că a primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe texte din OUG 7, susţinând că noul act normativ aduce ”nişte clarificări substanţiale, exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict”.

„Am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe texte din OUG 7/2019. Sunt puţine şi foarte importante. Se revine la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi numai cu avizul Secţiei pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea articolului 57 alineatul 7 indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul Parchetelor. Totodată, se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. Se revine la forma anterioară a textelor care vizează salarizarea specialiştilor IT şi se abrogă un text care era tranzitoriu privind delegarea în funcţii de conducere de nivel înalt din Parchete. Acest proiect de ordonanţă a fost transmis instanţelor şi Parchetelor, urmează să îşi spună punctele de vedere, iar noi săptămâna viitoare, într-o şedinţă de Plen, să dăm un aviz favorabil sau negativ”, a precizat Savonea, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Lia Savonea a menţionat aspecte legate de traseul urmat de emiterea Ordonanţei 7.

„Demersurile au fost iniţiate de CSM în decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţiile de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima solicitare era justificată de faptul că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii la INM. A doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Ultima solicitare am făcut-o Guvernului în luna ianuarie 2019. Pe 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. Avizul nu a putut fi emis, deoarece nu a fost timpul necesar, de doar o zi, pentru a fi lecturată. OUG a fost adoptată în aceeaşi zi, respectiv la 19 februarie 2019, şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, modificări care apoi au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor”, a spus Lia Savonea.

Savonea a relatat că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, a cerut să fie eliminate din OUG 7 acele prevederi care nu proveneau de la CSM.

„Am cerut să fie abrogată OUG în ceea ce priveşte textele care nu proveneau de la CSM. În cadrul întâlnirii am mai insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil, care să ţină seama atât de caracterul urgent al actului, dar şi de asigurarea posibilităţii reale de a emite un aviz, atunci când se solicită asemenea avize pentru acte normative. Reprezentanţii Guvernului şi-au manifestat disponibilitatea de a respecta pe viitor astfel de cerinţe. Am primit asigurări că în mod cert vor fi abrogate anumite texte, iar altele au rămas în evaluare. Astăzi am primit textul ordonanţei şi am văzut că unele sunt abrogate, altele sunt reformulate”, a afirmat preşedintele CSM.

Răspunzând unei întrebări, Lia Savonea a declarat că ordonanţa care modifică OUG 7 aduce nişte clarificări „substanţiale”, „exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict”.

Tot vineri, vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon, a anunţat că membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului au avut vineri o întâlnire cu ministrul Justiţiei, în cadrul căreia Tudorel Toader le-a comunicat că ordonanţa de modificare a OUG 7 va avea cinci puncte.

El a precizat că, potrivit lui Toader, se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările şi se va renunţa la prevederile potrivit cărora judecătorii care au fost procurori pot fi numiţi în funcţii în Parchet.

„Domnul ministru ne-a comunicat că (ordonanţa – n.r.) va avea cinci puncte, respectiv se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, că acestea vor fi dispuse de Secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54 referitor la posibilitatea ca judecătorii care au fost procurori să fie numiţi în funcţii de top în Parchet, iar avizul să fie dat de Secţia pentru procurori. De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa dispoziţiile referitoare la buna reputaţie şi alte două chestiuni – cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia judiciară. Fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole. I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa 7”, a afirmat Nicolae Solomon.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe