Connect with us

EVENIMENT

Şeful Serviciului de Permise şi Înmatriculări Maramureş – trimis în judecată pentru luare de mită

Publicat

dna

Viorel-Andrei Donciu, şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Maramureş, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Viorel-Andrei Donciu, inspector principal de poliţie, la data faptelor şef al SPCRPCIV Maramureş, pentru cumpărare de influenţă, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi delapidare în formă continuată (32 acte materiale).

În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor vor ajunge, în stare de libertate, şi Adrian Nicolae Filip, la data faptelor consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pentru trafic de influenţă şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic, dar şi Vasile Ionuţ Belea, la data faptelor comisar şef de poliţie, şeful Biroului I Drumuri Naţionale şi Europene, pentru dare de mită.

Procurorii notează în rechizitoriul trimis instanţei că, la data de 4 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa lui Adrian-Nicolae Filip, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expira în data de 15 februarie.

„În schimbul menţinerii sale în funcţie, Viorel-Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe Adrian-Nicolae Filip la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului judeţean sau în interesul altor persoane”, se precizează în comunicat.

Pe 1 februarie, spun anchetatorii, la instigarea lui Adrian-Nicolae Filip, Donciu ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidenţa Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale.

„În data de 10 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Belea Vasile-Ionuţ pentru a înmatricula o remorcă”, menţioenază procurorii.

În contexte diferite, arată DNA, în perioada 09 – 25 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în aceeaşi calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule.

„În perioada decembrie 2020 – martie 2021, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate. Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu”, precizează sursa citată.

DNA informează că Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş s-a constituit parte civilă în cauză raportat la infracţiunea de delapidare reţinută în sarcina lui Viorel-Andrei Donciu.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 euro identificată cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la Donciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Raport OMM: în 2023 a fost un record de zile cu căldură extremă

Publicat

prognoza meteo pe regiuni, până în 3 septembrie: când se

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura resimţită a fost „extremă” pentru organismul uman, din cauza temperaturilor de peste 35 sau chiar 40 de grade Celsius, ale căror efecte asupra oamenilor au fost accentuate de umiditate, absenţa vântului sau de betonul încins, în zonele urbane, relatează luni AFP, Reuters şi dpa, citând un raport al observatorului european Copernicus şi al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Delgaz Grid investește circa 51 milioane de lei pentru modernizarea rețelei de gaze naturale din județul Cluj

Publicat

investitii gn 2.jpeg

Un număr de 12 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror valoare totală este de circa 51 milioane de lei (peste 10,2 milioane de euro), au fost planificate pentru acest an în județul Cluj. Lucrările vizează modernizarea rețelei de gaz pe o lungime de circa 49 de kilometri în 7 localități din județ. În urma investițiilor, va fi îmbunătățită alimentarea cu gaze naturale a clujenilor, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă sau pe card. Anunț de ultimă oră pentru pensionari

Publicat

când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă

Când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă sau pe card. Poșta Română a anunțat programul de sărbători și cel al distribuirii pensiilor în perioada de Paște.

Compania Naţională ”Poşta Română” a comunicat că programul de lucru al subunităţilor poştale, în perioada 1-6 mai 2024.

Programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

  • 1 Mai 2024, Ziua Muncii, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise
  • 2 mai 2024,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste 110%, comparativ cu alegerile de acum patru ani. Date MAI

Publicat

numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste

Numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste 110%, comparativ cu alegerile de acum patru ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

„În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a spus Predoiu.

Declarația a fost într-o videoconferinţă cu prefecţii din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe