ACTUALITATE
Semnal de alarmă al OMS: Bacteriile rezistente la antibiotic fac ravagii. „Super-bacteriile” ar putea ucide milioane de oameni până în 2050
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă privind super-bacteriile care ucid zeci de mii de oameni anual. Niciunul dintre cele 43 de medicamente existente nu se adresează celor mai periculoase 13 bacterii cunoscute.
Experţii în sănătate spun că niciunul dintre cele 43 de medicamente existente nu se adresează celor mai periculoase 13 bacterii cunoscute până acum.
Nicun antibiotic eficient pentru a combate ”super-bacteriile”
Mai mult, raportul arată că producţia de antibiotice este aproape statică. Doar câteva medicamente noi sunt aprobate de autorităţile de reglementare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea oferă puţine beneficii sau sunt variaţii ale claselor de medicamente antibiotice descoperite în anii 1980.
Industria antibioticelor nu este rentabilă
Experţii vorbesc în principal despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni şi animale.
Impactul RAM este cel mai evident în ţările mai sărace şi în rândul bătrânilor şi copiilor mici. De exemplu, aproximativ 30% dintre nou-născuţii cu sepsis mor, deoarece infecţiile lor pot rezista la mai multe antibiotice.
Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial. Speră că în felul acesta va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.
(sursa: Mediafax)
Citește mai mult pe Botosani24.ro