EVENIMENT
Semnal de alarmă de la Societatea de Alergologie şi Imunologie Clinică: Astmul este subdiagnosticat şi subtratat

Astmul este în prezent subdiagnosticat şi subtratat, deşi utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii,. Potrivit specialiştilor de la Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), în România aproximativ 900.000 de persoane suferă de această afecţiune.
„În România sunt 900.000 de oameni care suferă de astm, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, din care cel puţin 60% sunt alergici, corespunzând unui număr de aproximativ 500.000 de pacienţi. Majoritatea pacienţilor cu astm alergic prezintă şi simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului inclusiv risc de deces”, afirmă preşedintele SRAIC, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului, potrivit unui comunicat de presă.
Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic. Nu orice persoană cu astm are aceleaşi simptome în acelaşi mod.
Potrivit specialiştilor, unele persoane cu astm pot avea perioade îndelungate fără niciun simptom, cu agravarea periodică în timpul unei crize de astm. Alţii ar putea avea simptome de astm în fiecare zi.
În plus, unii oameni pot avea simptome doar în timpul exerciţiilor fizice sau când suferă de infecţii virale.
Diagnosticul de astm trebuie pus de către medic, necesitând cooperarea interdisciplinară deoarece prezenţa comorbidităţilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.
„Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil. Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiţi la mulţi pacienţi cu imunoterapie alergenică ţintită sau terapii biologice ţintite. Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătate publică şi are efecte semnificative asupra performanţelor şcolare, la muncă şi sociale ale persoanelor care suferă de această boală”, susţine prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.
Agerpres
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Pufuri confortabile în locul clasicelor fotolii, atmosferă cozy și cele mai îndrăgite filme – toate te așteaptă în fiecare seară de vineri din această vară, la Iulius Parc. Movie Nights revine cu o nouă ediție, iar tu ești invitat să te bucuri de filme în aer liber, alături de cei dragi!
Ajuns la cea de-a noua ediție, Movie Nights reunește în fiecare vară cinefili de toate vârstele, într-o experiență cinematografică de neuitat. Anul acesta, fiecare seară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul violatorului în serie din Cugir, Claudiu Hancheș, a ajuns iar la Curtea de Apel. Pedeapsă imensă primită la rejudecare

Dosarul violatorului în serie din Cugir, Claudiu Hancheș, a ajuns iar pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Asta după ce a fost trimis în rejudecare la Judecătoria Alba Iulia.
Este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de viol ce au avut loc în județul Alba. Claudiu Hancheș a fost acuzat și condamnat după ce timp de ani întregi și-a violat propria fiică, dar și alte cinci fete.
Una dintre fete a fost violată de Hancheș de 31 de ori. Bărbatul poza într-un tată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Contribuția CASS se extinde. Care sunt persoanele care nu vor mai fi exceptate de la plata asigurării de sănătate

Contribuția CASS se extinde. Mai multe categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata contribuției CASS, potrivit unui proiect de lege publicat joi de Ministerul de Finanţe, care aduce modificări substanţiale ale Codului fiscal.
Potrivit proiectului, printre cei care nu vor mai fi exceptați de la plata CASS se numără preoții și personalul monahal, coasigurații, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj și cele aflate în concediu pentru creșterea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Primăria Cluj-Napoca, despre cursele din parcarea Năvodari: Polițiștii nu au constatat gălăgie. Șase sesizări în cursul anului

Răspunsul autorităților după ce locuitorii de pe strada Năvodari au reclamat curse ilegale în parcarea Primăriei. În ciuda numeroaselor sesizări, poliția locală nu a constatat gălăgie sau drifturi în zonă.
În urma articolului publicat de Cluj24 în data de 18 iunie 2025, în care locuitorii străzii Năvodari din Cluj-Napoca semnalau desfășurarea de curse ilegale și tulburarea liniștii publice în parcare, Primăria Cluj-Napoca a transmis redacției un răspuns…
Citește mai mult pe Cluj24.ro