Connect with us

EVENIMENT

Semnal de alarmă tras de un medic: ”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale”

Publicat

”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale”, este semnalul de alarmă tras de medicul Tudor Ciuhodaru. Medicul spune că sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital, cu atât mai mult cu cât în ultima vreme au fost înregistrate cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmis prin înțepăturile de țânțar.

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina de Facebook avertismentul și a notat câteva sfaturi utile în această perioadă:

”Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital mai ales că virusul West Nile a fost depistat deja în România, în contextul unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral. Medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri.

Ce trebuie să știți (să faceți)

(Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul fomelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.
5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:
a)Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).

Rețineți:

1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
4. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
9. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente.

sursa: Facebook/ Tudor Ciuhodaru

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Publicat

elevi clujeni concurs main.jpg

Elevii clujeni care au participat la concursul interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists”, care a avut loc la Izmir, în Turcia, s-au întors acasă cu premii și medalii.

România a participat la această competiție de excelență, care promovează formarea abilităților de cercetare științifică și dezvoltarea creativității, cu un lot de elevi de la mai multe licee din Cluj-Napoca.

Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști din Alba, la datorie de Florii. Recomandări pentru cetățeni

Publicat

peste 200 de polițiști din alba, la datorie de florii.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsurile necesare pentru prevenirea evenimentelor negative și desfășurarea în liniște a manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Floriilor Ortodoxe. Vor fi suplimentate efectivele de siguranță publică și va fi asigurată prezența echipajelor de poliție rutieră pe principalele drumuri pe care se preconizează creșteri ale valorilor de trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta asta, la Alba Mall, e Parada Iepurașilor (P)

Publicat

sâmbăta asta, la alba mall, e parada iepurașilor (p)

Iepurași mici, iepuri uriași, iepurași vii drăgălași … iepurași de toate felurile și mărimile fac paradă în Alba Mall. Sâmbăta asta, de la 5 după-amiaza.

Dacă n-ai costum te vopsim noi, pentru cei mici avem pictură pe față, pe loc, și premii dulci, înghețată, la fel – vouchere de cumpărături și reduceri la cele mai sănătoase deserturi Salad Box.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

Publicat

movie nights iulius parc.jpg

Urmează un weekend ce anunță o minivacanță de 1 Mai și Paște. Probabil mulți clujeni îl vor integra în vacanță, dar cu siguranță vor fi și din aceia care vor prefera să profite de evenimentele pe care i le oferă urbea în acest sfârșit de săptămână.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 13.00 începe Street Food Picnic, în Iulius Parc. Un fel de preambul și antrenament stomacal pentru mielul și ouăle de Paște.

picnicpicnic

FOTO. Evenimente de WEEKEND la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe