Connect with us

EVENIMENT

Semnal de alarmă tras de un medic: ”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale”

Publicat

”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale”, este semnalul de alarmă tras de medicul Tudor Ciuhodaru. Medicul spune că sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital, cu atât mai mult cu cât în ultima vreme au fost înregistrate cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmis prin înțepăturile de țânțar.

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina de Facebook avertismentul și a notat câteva sfaturi utile în această perioadă:

”Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital mai ales că virusul West Nile a fost depistat deja în România, în contextul unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral. Medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri.

Ce trebuie să știți (să faceți)

(Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul fomelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.
5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:
a)Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).

Rețineți:

1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
4. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
9. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente.

sursa: Facebook/ Tudor Ciuhodaru

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea în Alba în weekend 22-24 noiembrie: Zile de iarnă autentică. Ninge, apoi vine gerul. Prognoza meteo pe localități din județ

Publicat

vremea în alba în weekend 22 24 noiembrie: zile de iarnă

Vremea în Alba în weekend 22-24 noiembrie: Zile de iarnă autentică. Ninge, apoi vine gerul. Prognoza meteo pe localități din județ. Vom avea parte de câteva zile de iarnă autentică, cu ninsori, cu intensificări ale vântului, dar și cu temperaturi foarte scăzute.

Vineri, condițiile meteo extreme vor aduce vânt puternic și precipitații mixte (ninsoare, ploaie și lapoviță). Meteorologii de la ANM au emis avertizări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost intubat

Publicat

whatsapp image 2024 11 21 at 17.57.29.jpeg

Un bărbat de 30 de ani a fost rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. Tânărul a fost salvat de pompierii clujeni și transportat la spital.

Un grav accident a avut loc joi după-amiază pe un șantier de reabilitare a unui imobil de pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a suferit traumatisme severe după ce a căzut în puțul liftului de pe șantier.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Costurile pentru obținerea permisului auto vor fi mai mici. Modificări fiscale pregătite de minister pentru școlile de șoferi

Publicat

costurile pentru obținerea permisului auto vor fi mai mici. modificări

Costurile pentru obținerea permisului auto vor fi mai mici. Ministerul Finanțelor pregătește modificări fiscale pentru școlile de șoferi.

Acestea intră în categoria serviciilor de formare profesională a adulților, ce sunt scutite de TVA, însă deocamdată nu se aplică facilitate și în cazul lor.

Ministerul Finanțelor ia în calcul scutirea de la plata TVA pentru școlile de șoferi, potrivit profit.ro.

Se urmărește…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. Florin Roman: ”Am reușit prin presiune”

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.

S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe