Connect with us

ACTUALITATE

Semnificația semnelor de pe potecile munților. Cum se citesc marcajele turistice

Publicat

Vine primăvara și oamenii încep să iasă din casă și să străbată potecile munților, iar marcajele turistice sunt extrem de importante în aceste drumeţii montane. Cunoaşterea acestora înseamnă o călătorie reuşită şi o revenire la punctul de plecare în aceleaşi condiţii, mai pe scurt, oferă siguranță.

Marcajele sunt importante pentru că indică locul în care se află un turist, altitudinea, sezonul, cât timp mai are de parcurs până la următorul reper, dar şi gradul de dificultate al traseului.

Marcajele montane sunt plasate la începutul unui traseu, atunci când se intersectează două sau mai multe trasee, pe cele mai importante vârfuri sau în zone unde se găsesc obiective turistice. Ele sunt amplasate pe copaci, stânci, stâlpi, pietre sau tăbliţe speciale.

Tipurile de marcaje turistice: Banda verticală (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică BR, BA, BG) marchează traseele principale, numite şi magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă; Crucea cu braţe egale (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică CR, CA, CG) marchează traseele de legătură cu traseele principale;

Triunghiul echilateral (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, TR, TA, TG) şi punctul într-un cerc (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, adică PR, PA, PG) marchează traseele secundare;

Punctul cu cercuri duble de culoare albă şi roşie marchează traseele dus-întors.

Alte marcaje: Pătratul roşu şi albastru marchează ariile naturale protejate. Pătratul în carou galben-negru marchează zone cu pericolul de avalanşă.

Traseele montane sunt clasificate după 4 criterii: Timpul de mers (exprimat în ore şi minute)

– pe teren plat sau pante mici 4 km/h

– urcuş, pe o poteca bătătorită de la 350 m diferenţă de nivel/h

– urcuş pe o poteca mai puţin bătătorită de la 250 m diferenţă de nivel/h

– coborâre pe o poteca bătătorită de la 450 m diferenţă de nivel/h

– coborâre pe o portecă mai puţin bătătorită de la 400 m diferenţă de nivel/h Sezonalitatea

După sezon, traseele se împart în cele de toamnă şi primvara, de vară şi de iarnă. În funcţie de sezonalitate, veţi observă că unele trasee sunt închise în anumite perioade ale anului şi este bine să nu vă aventuraţi acolo.

Gradul de dificultate

– grad mic de dificultate

– durează aprox. 3-6 h, diferenţă de nivel este între 300-700 m şi efortul fizic este redus

– grad mediu de dificultate

– durează 4-8 h, diferenţă de nivel este între 500-1 000 m şi efortul fizic depus este considerabil, însă se poate urcă şi în lipsă unei condiţii fizice deosebite

– grad mare de dificultate

– durează 5-9 h, diferenţă de nivel este între 800-1 500 m, efortul fizic este sporit şi aveţi nevoie de ceva antrenament înainte, pentru că urcuşul este continuu şi abrupt

Nivelul de echipare

– cu echipament sportiv obişnuit

– cu echipament sportiv special (polare, ghete sau bocanci de munte, geci, beţe de trekking)

– cu echipament sportiv foarte complex (bocanci speciali, crampoane, pioleţi, scripeţi, hamuri, carabiniere, espadrile).

Sursa: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO. Boc a fost prins cu mâţa-n sacul cu voturi. „La mulţi ani animăluţelor”. Replică: „Aşteptăm urări de Ziua bâtlanului”

Publicat

boc pisica 1 1.jpg

Primarul Emil Boc, într-un moment de pisiceală electorală, după ce a rezolvat treburile oraşului, a făcut un gest de linguşeală motănească prin care le-ar face invidioase şi pe micuţele feline. Le-a urat la mulţi ani de ziua lor.

boc pisica 2

„Iubitorii de feline din întreaga lume sărbătoresc astăzi, 8 august, Ziua internațională a pisicilor 🤗 Cu această ocazie urez LA MULȚI ANI animăluțelor care ne aduc atât de multă bucurie!”, a transmis primarul Emil Boc.

boc pisica 1

În mai puţin de o oră, postarea sa a adunat peste 2.000 like-uri, sute de comentarii asortate şi zeci de distribuiri. Şi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

UNTOLD la final: 143 persoane cu DROGURI asupra lor, oprite să între în festival. 44 de șoferi prinși DROGAȚI la volan

Publicat

297562689 428115189343962 6086312635509188469 n.jpg

Siguranța participanților la UNTOLD a fost o misiune de echipă iar toate structurile Ministerului Afacerilor Interne au cooperat pentru desfășurarea evenimentului în condiții de securitate, se arată într-un comunicat de luni al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, la finalul festivalului.

Timp de patru zile, în contextul desfășurării celui mai mare festival de muzică din România, principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost să acționeze în sprijinul tuturor cetățenilor care au vizitat municipiul Cluj-Napoca, în această perioadă.

”Afirmăm că obiectivul de prevenire a fost atins și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A murit actorul american Clu Gulager

Publicat

clu gulager sursa foto facebook

Clu Gulager, actor de film și televiziune cu un caracter puternic, a murit la 93 de ani. El l-a jucat pe Billy the Kid în filmul „The Tall Man”, însă a apărut și în „Once Upon a Time … in Hollywood”.

Clu Gulager, actorul care a jucat în „The Last Picture Show” și care a interpretat în mod memorabil rolul unor pistolari în două westernuri de televiziune, a murit vineri, la locuința fiului său John din Los Angeles. Avea 93 de ani.

John Gulager a confirmat decesul. El a declarat că starea de sănătate a tatălui său s-a deteriorat după un accident la spate, în urmă cu mai mulți ani.

A murit actorul american Clu Gulager: Roluri interpretate

Frumusețea lui Gulager și educația sa din sud-vest l-au făcut să apară ca un un personaj natural pentru westernurile de la televiziuni, la modă în anii 1950 și 1960. A fost văzut cu regularitate în „Wagon Train”, „Bonanza” sau „Have Gun – Will Travel”, scrie The New York Times.

O apariție în rolul ucigașului plătit Mad Dog Coll în serialul „The Untouchables”, în 1959, l-a convins pe scenaristul și producătorul Sam Peeples să îl distribuie pe Gulager în rolul legendarului haiduc Billy the Kid în „The Tall Man”, un serial de televiziune pe care îl plănuia despre prietenia lui Billy cu șeriful Pat Garrett.

„Este exact ceea ce căutam, un actor cu fler pentru neobișnuit”, spunea Peeples, la scurt timp după ce serialul a fost difuzat pentru prima dată în 1960. „El îi conferă o anumită profunzime psihologică lui Billy.”

Gulager a interpretat un personaj și în „The Virginian”, primul din cele trei seriale western din anii 1960, care a durat 90 de minute, în care au jucat James Drury și Doug McClure.

Personajul lui Gulager din serial, Emmett Ryker, a fost introdus în cel de-al treilea sezon al serialului, când un om bogat a încercat să îl angajeze pentru a ucide un fermier. Deși a refuzat să fie un ucigaș plătit, i s-a înscenat uciderea bărbatului. După ce și-a reabilitat numele, Ryker și-a canalizat înclinația pentru violență în slujba legii.

Ultima sa apariție pe ecran a fost în rolul unui vânzător în filmul lui Quentin Tarantino „Once Upon a Time … in Hollywood” (2019).

(sursa: Mediafax)

sursa foto: Facebook / Clu Gulager , The Actor Fan Site

Citește mai departe

ACTUALITATE

Întâlnire emoționantă la Alba Iulia. Un bebeluș și-a cunoscut eroii: șoferii care au donat 25.000 de euro pentru operația sa

Publicat

298289410 599337661554927 3025823809109808365 n 1000x600.jpg

Ilie Matei, ”omul șoselelor”, a povestit pe pagina sa de Facebook o întâmplare extrem de emoționantă care a avut loc în weekendul ce a trecut, la Alba Iulia, la festivalul camioanelor din Șanțurile Cetății. 

Este vorba despre o întâlnire cu Tudor și părinții săi. Cine este Tudor? Este copilașul despre care Ilie a povestit în interviul acordat pentru alba24.ro. Copilașul pentru care comunitatea de șoferi profesioniști din România a donat 25.000 de euro pentru o operație de inimă.

”Este și cazul unui coleg șofer al cărui bebeluș s-a născut cu o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe