ACTUALITATE
Semnificația semnelor de pe potecile munților. Cum se citesc marcajele turistice
Vine primăvara și oamenii încep să iasă din casă și să străbată potecile munților, iar marcajele turistice sunt extrem de importante în aceste drumeţii montane. Cunoaşterea acestora înseamnă o călătorie reuşită şi o revenire la punctul de plecare în aceleaşi condiţii, mai pe scurt, oferă siguranță.
Marcajele sunt importante pentru că indică locul în care se află un turist, altitudinea, sezonul, cât timp mai are de parcurs până la următorul reper, dar şi gradul de dificultate al traseului.
Marcajele montane sunt plasate la începutul unui traseu, atunci când se intersectează două sau mai multe trasee, pe cele mai importante vârfuri sau în zone unde se găsesc obiective turistice. Ele sunt amplasate pe copaci, stânci, stâlpi, pietre sau tăbliţe speciale.
Tipurile de marcaje turistice: Banda verticală (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică BR, BA, BG) marchează traseele principale, numite şi magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă; Crucea cu braţe egale (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică CR, CA, CG) marchează traseele de legătură cu traseele principale;
Triunghiul echilateral (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, TR, TA, TG) şi punctul într-un cerc (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, adică PR, PA, PG) marchează traseele secundare;
Punctul cu cercuri duble de culoare albă şi roşie marchează traseele dus-întors.
Alte marcaje: Pătratul roşu şi albastru marchează ariile naturale protejate. Pătratul în carou galben-negru marchează zone cu pericolul de avalanşă.
Traseele montane sunt clasificate după 4 criterii: Timpul de mers (exprimat în ore şi minute)
– pe teren plat sau pante mici 4 km/h
– urcuş, pe o poteca bătătorită de la 350 m diferenţă de nivel/h
– urcuş pe o poteca mai puţin bătătorită de la 250 m diferenţă de nivel/h
– coborâre pe o poteca bătătorită de la 450 m diferenţă de nivel/h
– coborâre pe o portecă mai puţin bătătorită de la 400 m diferenţă de nivel/h Sezonalitatea
După sezon, traseele se împart în cele de toamnă şi primvara, de vară şi de iarnă. În funcţie de sezonalitate, veţi observă că unele trasee sunt închise în anumite perioade ale anului şi este bine să nu vă aventuraţi acolo.
Gradul de dificultate
– grad mic de dificultate
– durează aprox. 3-6 h, diferenţă de nivel este între 300-700 m şi efortul fizic este redus
– grad mediu de dificultate
– durează 4-8 h, diferenţă de nivel este între 500-1 000 m şi efortul fizic depus este considerabil, însă se poate urcă şi în lipsă unei condiţii fizice deosebite
– grad mare de dificultate
– durează 5-9 h, diferenţă de nivel este între 800-1 500 m, efortul fizic este sporit şi aveţi nevoie de ceva antrenament înainte, pentru că urcuşul este continuu şi abrupt
Nivelul de echipare
– cu echipament sportiv obişnuit
– cu echipament sportiv special (polare, ghete sau bocanci de munte, geci, beţe de trekking)
– cu echipament sportiv foarte complex (bocanci speciali, crampoane, pioleţi, scripeţi, hamuri, carabiniere, espadrile).
Sursa: Alba24.ro