Connect with us

ACTUALITATE

Semnificația semnelor de pe potecile munților. Cum se citesc marcajele turistice

Publicat

Vine primăvara și oamenii încep să iasă din casă și să străbată potecile munților, iar marcajele turistice sunt extrem de importante în aceste drumeţii montane. Cunoaşterea acestora înseamnă o călătorie reuşită şi o revenire la punctul de plecare în aceleaşi condiţii, mai pe scurt, oferă siguranță.

Marcajele sunt importante pentru că indică locul în care se află un turist, altitudinea, sezonul, cât timp mai are de parcurs până la următorul reper, dar şi gradul de dificultate al traseului.

Marcajele montane sunt plasate la începutul unui traseu, atunci când se intersectează două sau mai multe trasee, pe cele mai importante vârfuri sau în zone unde se găsesc obiective turistice. Ele sunt amplasate pe copaci, stânci, stâlpi, pietre sau tăbliţe speciale.

Tipurile de marcaje turistice: Banda verticală (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică BR, BA, BG) marchează traseele principale, numite şi magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă; Crucea cu braţe egale (roşie, albastră sau galbenă, pe fond alb, adică CR, CA, CG) marchează traseele de legătură cu traseele principale;

Triunghiul echilateral (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, TR, TA, TG) şi punctul într-un cerc (roşu, albastru sau galben, pe fond alb, adică PR, PA, PG) marchează traseele secundare;

Punctul cu cercuri duble de culoare albă şi roşie marchează traseele dus-întors.

Alte marcaje: Pătratul roşu şi albastru marchează ariile naturale protejate. Pătratul în carou galben-negru marchează zone cu pericolul de avalanşă.

Traseele montane sunt clasificate după 4 criterii: Timpul de mers (exprimat în ore şi minute)

– pe teren plat sau pante mici 4 km/h

– urcuş, pe o poteca bătătorită de la 350 m diferenţă de nivel/h

– urcuş pe o poteca mai puţin bătătorită de la 250 m diferenţă de nivel/h

– coborâre pe o poteca bătătorită de la 450 m diferenţă de nivel/h

– coborâre pe o portecă mai puţin bătătorită de la 400 m diferenţă de nivel/h Sezonalitatea

După sezon, traseele se împart în cele de toamnă şi primvara, de vară şi de iarnă. În funcţie de sezonalitate, veţi observă că unele trasee sunt închise în anumite perioade ale anului şi este bine să nu vă aventuraţi acolo.

Gradul de dificultate

– grad mic de dificultate

– durează aprox. 3-6 h, diferenţă de nivel este între 300-700 m şi efortul fizic este redus

– grad mediu de dificultate

– durează 4-8 h, diferenţă de nivel este între 500-1 000 m şi efortul fizic depus este considerabil, însă se poate urcă şi în lipsă unei condiţii fizice deosebite

– grad mare de dificultate

– durează 5-9 h, diferenţă de nivel este între 800-1 500 m, efortul fizic este sporit şi aveţi nevoie de ceva antrenament înainte, pentru că urcuşul este continuu şi abrupt

Nivelul de echipare

– cu echipament sportiv obişnuit

– cu echipament sportiv special (polare, ghete sau bocanci de munte, geci, beţe de trekking)

– cu echipament sportiv foarte complex (bocanci speciali, crampoane, pioleţi, scripeţi, hamuri, carabiniere, espadrile).

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe