EVENIMENT
Semnificațiile Sărbătorii de Învierea Domnului sau Sfintele Paşti

Sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti) semnifică trecerea de la moarte la viaţă prin jertfa Mântuitorului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a primit moartea de bunăvoie, pătimind şi fiind răstignit pe cruce. Iisus Hristos este pentru creştini „Paştile nostru care S-a jertfit pentru noi”, aşa cum arată Sfântul Apostol Pavel (I Cor, 5,7).
Trupul Mântuitorului este însă ca un Templu plin de prezenţa şi puterea lui Dumnezeu de aceea el nu poate fi ţinut de moarte în mormânt.
„El este mai înainte decât toate şi toate prin El sunt aşezate. Şi El este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate”, spune Sfântul Apostol Pavel (ep. Col. 1, 18).
Cu Învierea Lui Iisus Hristos pentru omenire începe o nouă eră, pentru prima dată puterea lui Dumnezeu se arată învingătoare asupra morţii.
„Cei îngheţaţi se strâng în jurul focului, cei flămânzi se strâng în jurul mesei; cei care au răbdat suferinţă mare în noaptea cea lungă se bucură la venirea zorilor; cei sleiţi de lupte aprige se veselesc la venirea biruinţei neaşteptate. O, Doamne, prin Învierea Ta, Tu Te-ai făcut toate lucrurile pentru toţi oamenii!”, spune episcopul Nicoale Velimirovici („Predici”).
Tot Sfântul Nicoale Velimirovici arată că prin Învierea Sa, Iisus Hristos a biruit pe cei doi dintre cei mai aprigi vrăjmaşi ai vieţii şi ai cinstei omeneşti – moartea şi păcatul:
„Aceşti doi vrăjmaşi ai oamenilor s-au născut atunci când primul om s-a despărţit de Dumnezeu, călcând peste poruncile despre ascultare, faţă de Făcătorul său. În Rai, Omul nu a cunoscut nici moartea nici păcatul, nici frica nici ruşinea. Pentru că, despărţindu-se de Dumnezeul Cel viu, omul nu a putut cunoaşte nimic despre moarte şi trăind în ascultare desăvârşită faţă de Dumnezeu, el nu putut cunoaşte nimic despre păcat”.
De la început Sfintele Paşti au devenit unica sărbătoare a Bisericii şi, în continuare, pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului era cel mai mare eveniment din cursul anului.
Noaptea Paştilor era petrecută în biserici în priveghere şi rugăciune. În cursul ei avea loc botezul catehumenilor (candidaţii la botez), iar momentul Învierii era întâmpinat cu cântări de bucurie, cu săvârşirea Sfintei Jertfe şi cu lumini multe, semn al bucuriei şi luminării duhovniceşti.
Cei care primiseră botezul chiar în acea noapte îşi puneau acum haine albe şi purtau făclii luminoase, penitenţii (cei care fuseseră excluşi un timp din comunitatea credincioşilor din cauza păcatelor) erau reprimiţi în cadrul comunităţii, împăraţii eliberau prizonieri şi se făceau fapte de milostenie.
În vechime, ca şi astăzi, sărbătoarea Paştilor se prelungea pentru o săptămână întreagă, săvârşindu-se în fiecare zi Sfânta Liturghie, la care toţi credincioşii se împărtăşeau cu Sfintele Taine ale lui Hristos. (surse: Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994; Dicţionar al Noului Testament, pr. dr. Ioan Mircea, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1995; http://www.voscreasna.com). AGERPRES
EVENIMENT
Închisoare cu executare pentru un tânăr din Zlatna care a jefuit un cazino din Alba Iulia. Câți ani va sta după gratii

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Zlatna, Iulian P., a fost condamnat pentru tâlhărie calificată, după ce a jefuit un cazino de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Fapta a comis-o în data de 1 martie 2025, iar două luni mai târziu a și fost trimis în judecată. În data de 30 iunie 2025 a fost condamnat la închisoare cu executare.
Bărbatul a reușit să plece cu 33.000 de lei, dar polițiștii l-au indetificat rapid pe autor. Mai exact jaful a avut loc la primele ore…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ȘTIREA TA: Situație alarmantă pe râul Arieș: apă albă ca cimentul și mii de pești morți. Imagini transmise de cititori

Mii de peștii morți pluteau pe râul Arieșul Mare în seara zilei de 1 iulie 2025, între Arieșeni și Albac, din cauza unei posibile poluări masive a râului. Apa avea o tentă albă-albăstruie și era acoperită de spumă groasă și de o peliculă de ulei.
Imaginile transmise de cititorii Alba24 din zona Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Albac arată dimensiunea reală a dezastrului.


Potrivit acestora, poluarea ar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ministrul Finanțelor: „Nu se pune problema blocării pensiilor și salariilor”. Se taie sporuri, dar se promite echitate

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a avut o întâlnire cu angajații din minister și din instituțiile subordonate, în contextul protestelor declanșate, inclusiv la Cluj, ca reacție la planul de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar.
Oficialul a dat asigurări că plata salariilor și a pensiilor nu va fi blocată sau amânată, respingând categoric mai multe zvonuri apărute în spațiul public.
Nu se pune problema blocării pensiilor și salariilor
„Nu se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Aproape 4 km de drumuri din Câlnic vor fi asfaltate, printr-o investiție de peste 4,5 milioane de lei. Licitație, lansată în SEAP

Aproape 4 kilometri de străzi și drumuri din comuna Câlnic vor fi modernizate și asfaltate printr-o investiție de peste 4,5 milioane de lei.
Primăria Câlnic a lansat pe 30 iunie, în platforma SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de construcții aferente obiectivului „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Câlnic”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 4.582.766,43 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNDR.
Aproape 4 km de drumuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro