EVENIMENT
Semnificațiile Sărbătorii de Învierea Domnului sau Sfintele Paşti

Sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti) semnifică trecerea de la moarte la viaţă prin jertfa Mântuitorului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a primit moartea de bunăvoie, pătimind şi fiind răstignit pe cruce. Iisus Hristos este pentru creştini „Paştile nostru care S-a jertfit pentru noi”, aşa cum arată Sfântul Apostol Pavel (I Cor, 5,7).
Trupul Mântuitorului este însă ca un Templu plin de prezenţa şi puterea lui Dumnezeu de aceea el nu poate fi ţinut de moarte în mormânt.
„El este mai înainte decât toate şi toate prin El sunt aşezate. Şi El este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate”, spune Sfântul Apostol Pavel (ep. Col. 1, 18).
Cu Învierea Lui Iisus Hristos pentru omenire începe o nouă eră, pentru prima dată puterea lui Dumnezeu se arată învingătoare asupra morţii.
„Cei îngheţaţi se strâng în jurul focului, cei flămânzi se strâng în jurul mesei; cei care au răbdat suferinţă mare în noaptea cea lungă se bucură la venirea zorilor; cei sleiţi de lupte aprige se veselesc la venirea biruinţei neaşteptate. O, Doamne, prin Învierea Ta, Tu Te-ai făcut toate lucrurile pentru toţi oamenii!”, spune episcopul Nicoale Velimirovici („Predici”).
Tot Sfântul Nicoale Velimirovici arată că prin Învierea Sa, Iisus Hristos a biruit pe cei doi dintre cei mai aprigi vrăjmaşi ai vieţii şi ai cinstei omeneşti – moartea şi păcatul:
„Aceşti doi vrăjmaşi ai oamenilor s-au născut atunci când primul om s-a despărţit de Dumnezeu, călcând peste poruncile despre ascultare, faţă de Făcătorul său. În Rai, Omul nu a cunoscut nici moartea nici păcatul, nici frica nici ruşinea. Pentru că, despărţindu-se de Dumnezeul Cel viu, omul nu a putut cunoaşte nimic despre moarte şi trăind în ascultare desăvârşită faţă de Dumnezeu, el nu putut cunoaşte nimic despre păcat”.
De la început Sfintele Paşti au devenit unica sărbătoare a Bisericii şi, în continuare, pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului era cel mai mare eveniment din cursul anului.
Noaptea Paştilor era petrecută în biserici în priveghere şi rugăciune. În cursul ei avea loc botezul catehumenilor (candidaţii la botez), iar momentul Învierii era întâmpinat cu cântări de bucurie, cu săvârşirea Sfintei Jertfe şi cu lumini multe, semn al bucuriei şi luminării duhovniceşti.
Cei care primiseră botezul chiar în acea noapte îşi puneau acum haine albe şi purtau făclii luminoase, penitenţii (cei care fuseseră excluşi un timp din comunitatea credincioşilor din cauza păcatelor) erau reprimiţi în cadrul comunităţii, împăraţii eliberau prizonieri şi se făceau fapte de milostenie.
În vechime, ca şi astăzi, sărbătoarea Paştilor se prelungea pentru o săptămână întreagă, săvârşindu-se în fiecare zi Sfânta Liturghie, la care toţi credincioşii se împărtăşeau cu Sfintele Taine ale lui Hristos. (surse: Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994; Dicţionar al Noului Testament, pr. dr. Ioan Mircea, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1995; http://www.voscreasna.com). AGERPRES
EVENIMENT
Accident rutier pe DN1 Aiud-Turda, la Dumbrava. Două persoane rănite după ce două mașini s-au lovit. Intervin pompierii

Accident rutier pe DN1 Turda-Aiud, la Dumbrava, luni după-amiaza. Două persoane ar fi fost rănite. Traficul rutier este blocat.
Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este blocat pe DN 1, pe raza localității Dumbrava, sensul de mers Turda-Aiud, din cauza unui accident rutier. Din primele date, ar fi implicate două autoturisme și două persoane ar fi suferit leziuni corporale.
Potrivit ISU Alba, La fața locului s-a deplasat Detașamentul de pompieri Aiud, care intervine pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).
Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.
Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei în mai multe zone din Alba Iulia, amânate

Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei pe mai multe străzi din Alba Iulia au fost amânate, a anunțat, luni, APA CTTA SA Alba.
Inițial, compania anunța întreruperea furnizării apei potabile de luni, 31 martie 2025 ora 22.00 până marți, 1 aprilie 2025, ora 22.00. Motivul era efectuarea unor lucrări de cuplare a rețelei de apă potabilă pe strada Emil Racoviță, din municipiul Alba Iulia.
Străzile vizate erau: Emil…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Liceeni din România se pot preînscrie pentru a studia un an școlar în SUA cu bursă completă, în cadrul programului FLEX 2026-2027

Liceeni din România se pot preînscrie pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2026-2027. Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educației și Cercetării din România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) invită liceenii cu cetățenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2026-2027.
Deși aplicațiile online se vor deschide în august 2025, elevii interesați pot completa încă de pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro