Connect with us

EVENIMENT

Sentimentele de anticipare a ”emoţiilor bune” se amplifică în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

targ craciun sibiu (2)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, perioada Crăciunului reprezintă cel mai aşteptat moment al anului şi, ca atare, iubim Crăciunul, precum şi magia care învăluie această sărbătoare plină de spiritualitate, de căldură, de sentimente şi emoţii pozitive faţă de cei din jurul nostru, ne spune dr. Andra Ganea Şerban, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Nu putem nega faptul că iubim colindele, luminiţele şi beculeţele colorate, cadourile, precum şi toate pregătirile care se fac în fiecare casă pentru ca această sărbătoare să fie simţită din plin. Aşteptăm momentul când membrii familiei şi prietenii se strâng în jurul mesei festive, pentru a celebra aşa cum se cuvine Naşterea Domnului.

În perioada Crăciunului, este normal să sesizăm modificări în ceea ce priveşte comportamentul oamenilor, arată medicul psihiatru. Astfel, creşte numărul persoanelor care se implică pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe, a persoanelor fără adăpost, cresc acţiunile de caritate în comunitate, tot mai mulţi dintre noi suntem dornici să împărtăşim sentimente de bucurie, fericire, recunoştinţă, să menţinem vie tradiţia de a oferi, îndeosebi copiilor, cadouri de Moş Crăciun şi să fim constant asaltaţi de colinde şi de colindători în timp ce ne finalizăm cumpărăturile de ultim moment.

La o primă vedere, despre asta este Crăciunul. Dar, dincolo de emoţii, ce înseamnă exact spiritul Crăciunului? De ce este un moment atât de special? Există el cu adevărat? Şi dacă da, cum afectează el creierul uman şi cum intervine în mecanismul sentimentelor?

Pentru mulţi dintre cercetători, răspunsul este „Crăciunul se întâmplă în capul nostru”, ceea ce, de fapt, nu e departe de adevăr.

„Vorbim despre ‘neurobiologia anticipării’, în care o serie de acţiuni precum cântatul şi ascultatul cântecelor cu tematică de iarnă, felurile de mâncare specială şi tradiţională, schimbul de cadouri, îndeosebi cadourile surpriză, joacă un rol special, scăzând activitatea receptorilor asociaţi cu frica, crescând simultan neurotransmiţătorii asociaţi cu sentimentul de bucurie şi plăcere. Astfel, sentimentele de anticipare a ‘emoţiilor bune’ se amplifică în perioada Crăciunului, stimulând sistemul biologic de recompense. Anticiparea poate avea de multe ori un efect mai puternic decât evenimentul anticipat propriu-zis, acest lucru fiind datorat sentimentului de tensiune pozitivă cu care vine la pachet dopamina eliberată de către hipotalamus şi preluată la nivelul lobului frontal cerebral sau la nivelul nucleului accumbens. Aşa se explică bucuria, care, de multe ori, este însoţită de reacţii fizice precum ‘golul în stomac sau fluturaşii din stomac’, furnicături ale degetelor, aşa-zisele ‘picioare neliniştite’ „, a declarat pentru AGERPRES dr. Andra Ganea Şerban.

Aceasta a explicat că, de-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească dovezi despre existenţa aşa-numitului „Christmas cheer” la nivelul creierului prin rezonanţa magnetică funcţională, însă se pare că bucuria Crăciunului rămâne o emoţie în sine, strâns legată de amintiri sau spiritualitate.

„Creierul combină informaţii despre starea fiziologică, mediul şi experienţele personale pentru a forma un sentiment, pe care îl asociem cu o emoţie. De-a lungul vieţii, învăţăm să formăm categorii diverse de emoţii, însă funcţionalitatea creierului este imprevizibilă, fiecare emoţie fiind formată din contexte şi informaţii imprevizibile, acesta fiind motivul pentru care fiecare experienţă a unei emoţii, uneori chiar şi aceeaşi emoţie, va arăta diferit într-un scanner cu rezonanţă magnetică. Spiritul Crăciunului este un fenomen larg răspândit de secole, descris în mod obişnuit prin sentimente de bucurie şi nostalgie, presărat cu veselie, cadouri şi mirosuri încântătoare de vin fiert şi cantităţi din belşug de mâncare bună. Nostalgia este, aşadar, un element de bază al Crăciunului, un prilej de rememorare şi evocare, de reînvăţare a sentimentelor bune”, a afirmat dr. Andra Ganea Şerban.

Totodată, medicul psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a precizat că fiecare persoană are propriile asocieri cu diverse activităţi, cântece, mâncare, care o ajută să resimtă acest „spirit crăciunistic”.

„Aceste asociaţii sunt unice pentru fiecare individ şi familie, motiv pentru care tradiţiile festive de familie, deşi asemănătoare, nu sunt tocmai identice. Însă bucuria Crăciunului ajunge să fie împărtăşită cu ceilalţi prin ritualuri, cel mai frecvent fiind împodobirea bradului, sau limbaj comun, colindele”, a spus aceasta.

Pe de altă parte, susţine ea, Crăciunul este plin de paradoxuri.

„E o sărbătoare la care suntem invitaţi cu toţii, desprinzându-ne de angajamentele obişnuite, în care nu mergem la serviciu, nu avem datorii profesionale, este o perioadă destinată filmelor de Crăciun, uşor de văzut, în care dăinuie o lume supranaturală, miraculoasă, în care cuvântul de ordine e iubirea. În acelaşi timp, asociem perioada Crăciunului cu un exces de consumerism, în care există ironia beneficiului nematerial obţinut prin plătirea unui preţ material. Aşadar, fie că vorbim despre cadourile gândite din timp, fie că vorbim de un cadou de ultim moment, cadourile întreţin atmosfera de sărbătoare”, a explicat medicul psihiatru.

Conform medicului, în toată această feerie pe care o implică perioada sărbătorilor, există şi reversul neîmplinirii anticipării, asociată cu depresie, anxietate şi emoţii negative, aşa-numitul „bah humbag”, scăderea aşteptărilor putând ajuta în acest sens.

„Crăciunul şi perioada sărbătorilor rămân o perioadă specială a anului, în care este important ca fiecare dintre noi să menţină ‘magia’, să perpetueze imaginile convenţionale de Crăciun, respectiv spiriduşii, renii, imaginea lui Moş Crăciun, Laponia-ţara Moşului, omul de zăpadă, care, în pofida judecăţii noastre raţionale, rămân modele de iubire, pace, speranţă, linişte şi fericire. În ciuda materialismului pe care îl implică, perioada Crăciunului are un impact emoţional la scară largă, indiferent de vârstă, însemnând reuniunea cu cei dragi şi poate pentru mulţi dintre noi un bun ghid în a deveni mai plini de compasiune, mai înţelegători, mai răbdători, mai darnici şi mai buni”, a menţionat dr. Andra Ganea Şerban.

Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pieton în stare gravă, lovit de un autoturism pe DN 7, în județul Argeș

Publicat

bărbat lovit de un autovehicul, pe o stradă din bistrița
Arhivă foto

Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, miercuri la amiază după ce a fost accident de o mașină, pe DN 7, în Argeș.

Potirivit IPJ Argeș, la data de 22 martie 2023, în jurul orei 12:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au fost sesizați despre producerea unui accident, în urma căruia un pieton a fost rănit, pe DN 7, în localitatea Bascov.

Din cercetările preliminare, efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că, un bărbat de 62 de ani, din orașul Novaci, județul Gorj, care conducea un autoturism pe DN 7, din direcția Râmnicu Vâlcea către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor (posibil pe fondul traversării neregulamentare), în localitatea Bascov, a accidentat un bărbat de 44 de ani, din Bascov, care se deplasa în calitate de pieton.

În urma accidentului, pietonul a fost rănit grav și transportat la spital, în stare de inconștiență.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că nu a consumat alcool.

În cauză, va fi întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul rutier s-a petrecut.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat reţinut, după ce a lovit o persoană cu un obiect contondent în urma unui conflict spontan în trafic, în București

Publicat

laborator de cultivare şi prelucrare de droguri de mare risc,
Arhivă foto

Un bărbat acuzat că a lovit o persoană cu un obiect contondent pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat magistraţilor.

„Ieri, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) – Secţia 2 Poliţie au pus în aplicare un mandat de aducere, emis pe numele unui bărbat, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, informează un comunicat al DGPMB transmis, miercuri, AGERPRES.

Secţia 2 Poliţie a fost sesizată, marţi, de către o persoană cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, jurul orei 15,30, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 1, în urma unui conflict spontan în trafic, un bărbat necunoscut l-ar fi agresat fizic, lovindu-l cu un obiect contondent.

Bănuitul a fost depistat, marţi, de poliţişti şi condus la audieri.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Elev din Deva, prins cu droguri în timp ce participa la un program Erasmus, în Macedonia de Nord

Publicat

inspectorat scolar hunedoara fb
sursa foto: Facebook / Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, arhivă foto

Un elev de 17 ani de la un liceu din Deva, a fost prins cu droguri asupra lui în timp ce se afla în Macedonia de Nord. Acesta se afla alături de alţi tineri, în cadrul unui program Erasmus, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara declanşând o anchetă în acest caz.

„A fost numită o comisie care va analiza acest incident nefericit. Va trebui să punem un accent mai mare pe activitatea de prevenţie în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Vom colabora cu Centrul Judeţean Antidrog pentru recomandările necesare, iar elevul va trebui ajutat să depăşească acest moment”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

Potrivit primelor date, elevul făcea parte dintr-un grup de 12 tineri selectaţi din judeţul Hunedoara pentru a lua parte la un program Erasmus la Skopje, în Macedonia de Nord. Tânărul este elev la Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, iar selecţia tinerilor care au luat parte la acest program a fost efectuată prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara.

Drogurile au fost descoperite de cele două profesoare care însoţeau grupul de elevi, iar ulterior a fost oprită participarea la derularea programului Erasmus şi s-a solicitat întoarcerea acasă a tinerilor.

Elevul în cauză a fost audiat, însă, de autorităţile din Macedonia de Nord, a precizat inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

Tinerii au ajuns acasă în siguranţă, marţi noaptea, ancheta derulată în acest caz urmând să stabilească împrejurările în care s-a produs incidentul, a mai menţionat reprezentantul IŞJ Hunedoara. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă

Publicat

Companie aeriană Blue Air, care din septembrie anul 2022 a anulat toate zborurile, a intrat în insolvenţă la propria cerere, potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucureşti. 

„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, se arată pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, instituţia a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adica cel prin care Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro.

Printre creditori se numără ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A, dar şI mai multe persoane fizice, conform aceleiaşI surse.

Blue Air a anulat începând cu data de 6 septembrie 2022 toate zborurile, pierzând astfel sloturile din aeroporturi. Compania avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă. Statul a anunțat în 2022 că va prelua 75% din acțiunile Blue Air

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statu­lui, a anunţat anul trecut că va prelua 75% din acţiunile Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020.

În anul 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 300 mil. lei din partea Eximbank, instituţie de credit controlată de Ministerul Finanţelor.

La acea vreme, în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat, Eximbank a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea companiei de a returna împrumutul.

Blue Air este controlată în proporţie de 76,18% de compania Airline Invest, înfiinţată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acţionar.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe