Connect with us

EVENIMENT

Septembrie 2020: Cea mai călduroasă lună septembrie înregistrată în perioada modernă

PublicatSeptembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată în perioada modernă Septembrie 2020 a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată în lume de la debutul măsurătorilor meteorologice, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă.

Perioada de 12 luni cuprinsă între octombrie 2019 şi septembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială.

În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistraţi vreodată în perioada modernă, cifra anunţată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris.

Acest pact, semnat în 2015 de circa 200 de state care s-au angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu efectde seră, vizează limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius – sau în cel mai rău caz cu cel mult 2 grade Celsius – în raport cu era preindustrială” pentru a limita impactul devastator al furtunilor, secetelor şi valurilor de caniculă.

În condiţiile în care planeta noastră s-a încălzit deja cu peste 1 grad Celsius, temperatura sa medie creşte în continuare, în medie, cu 0,2 grade Celsius per deceniu de la sfârşitul anilor 1970, au dezvăluit administratorii programului Copernicus în bilanţul lor climatic lunar.

Iar anul 2020 nu riscă să inverseze această tendinţă, având deja lunile ianuarie, mai şi iunie cele mai calde măsurate vreodată în epoca modernă.”La nivel mondial, septembrie 2020 a fost cu 0,05 grade Celsius peste septembrie 2019, până atunci ceamai caldă lună septembrie înregistrată vreodată”, au precizat experţii care lucrează pentru acest serviciueuropean.

Septembrie 2020 a fost şi cu 0,63 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile septembrie din perioada 1981-2020.Temperaturile din ultima lună au fost deosebit de mari în Siberia, continuând astfel un val de căldură care a început să se manifeste în primăvară şi a favorizat izbucnirea unor incendii spectaculoase.

Căldură arcticăCăldura a fost mai mare decât valorile normale şi deasupra Oceanului Arctic în ansamblul său, precizează experţii de la Copernicus, care reamintesc că banchiza pe timpul verii din Arctica s-a topit înacest an atât de mult, încât a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai mici suprafeţe îngheţate arctice înregistrate vreodată în sezonul estival (după vara anului 2012).

“Combinaţia din 2020 dintre temperaturile record şi o banchiză de vară la un nivel scăzut subliniază importanţa ameliorării monitorizării într-o regiune care se încălzeşte mai repede decât oricare altă partea lumii”, a declarat Carlo Buontempo, directorul acestui serviciu european dedicat modificărilor climatice.

Însă nordul extrem nu a fost singurul vizat.Astfel, America de Nord a avut o lună septembrie deosebit de caldă, cu o temperatură de 49 de grade Celsius înregistrată la începutul lunii în comitatul Los Angeles, aflat într-un stat – California – devastat de incendii.

Dincolo de datele referitoare la luna septembrie, informaţiile captate de satelitul european arată că perioada cuprinsă între ianuarie şi septembrie 2020 a fost mai caldă decât aceeaşi perioadă din 2019 (al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor moderne).

În plus, analiza comparată a aceloraşi nouă luni pentru 2020 şi 2016 – cel mai călduros an – a dezvăluit anomalii “destul de similare”, au explicat specialiştii din programul Copernicus. În pofida acestor aspecte, anumite fenomene climatologice, precum dezvoltarea în desfăşurare a unui episod La Nina, care are tendinţa de a reduce temperatura mondială, “vor influenţa probabilitatea ca 2020 să devină cel mai călduros an măsurat vreodată”.

Baza de date prin satelit creată în cadrul programului Copernicus pentru observarea temperaturilor datează din 1979, însă datele convenţionale terestre şi cele obţinute de alte agenţii care au efectuat măsurători şi înainte de 1979 nu indică prezenţa niciunui an care să fi fost mai călduros în comparaţie cu era preindustrială. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Doi români, grav răniți într-un accident de muncă în Germania

Publicat

Sursă foto: Abendzeitung Muenchen

Doi români au fost grav răniți joi într-un accident de muncă în München, Germania. Unul dintre ei se zbate între viață și moarte la spital.

Libertatea scrie că unul dintre români a căzut de la 30 de metri cu o macara montată pe acoperișul clădirii pe care o renovau, iar celălalt a căzut din nacelă pe acoperiș.

Macaraua aflată pe acoperișul plat al clădirii s-a îndoit de marginea clădirii, iar bucăți din macara au căzut pe trotuar și pe stradă, conform Abendzeitung Muenchen.

Muncitorul român în vârstă de 32 de ani a căzut din coșul agățat pe brațul macaralei și a rămas nemișcat într-un container aflat pe trotuar. Pe acoperiș, al doilea român, de 30 de ani, a zburat din cabina de comandă.

Ambii au fost transportați în stare gravă la spital. Starea românului căzut pe trotuar e critică.

Polițiștii au stabilit că o grindă de susținere a macaralei a cedat și utilajul s-a prăbușit. Poliția le-a cerut martorilor care au fotografiat sau filmat accidentul să trimită înregistrările la un link creat special de autorități.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un TIR plin cu haine a luat foc la intrare în Brad, județul Hunedoara. Aproximativ 6 tone de material textil au fost distruse

Publicat

Un TIR cu două semiremorci, înmatriculat în Republica Moldova, care transporta îmbrăcăminte în Belarus, a luat foc, vineri dimineaţa, în jurul orei 3:00, la intrarea în municipiul Brad, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

În incendiu a fost distrusă o cantitate de aproximativ o tonă de haine şi au fost degradate alte 5 tone de materiale textile.

Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii militari din Brad, care au decuplat de capul tractor semiremorca la care se manifestau flăcările, focul fiind localizat şi lichidat în scurt timp.

“Cel mai probabil arderea a fost generată de efectul termic dintre anvelope şi podeaua semiremorcii”, se arată în informarea ISU Hunedoara. Agerpres

Foto: ISU Hunedoara

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție șoferi!Restricții de circulație pe mai multe tronsoane din DN 7 județul Vâlcea. Se execută lucrări de reparații

Publicat

Traficul este restricționat, vineri 23 octombrie 2020, în funcție de condițiile meteo, pe mai multe tronsoane din DN 7 județul Vâlcea, ca urma a efectuării unor lucrări de reparație.

Astfel:

-DN 7, km. 197+700 de metri – km 199+165 de metri, pe raza localității Călimănești, se lucrează la frezarea părții carosabile, între orele 07:00 -12:00. Se circulă pe 1/2 din cale, dirijat de piloți de circulație;

– DN 7CC (Centura Călimănești), km. 5+550 metri – 7 +350 metri, pe raza localității Păușa, au loc lucrări de reparații asfaltice, între orele 07:00 – 12:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale, dirijat de piloți de circulație.

– DN 64, km. 73 – 75, pe raza localității Prundeni, se lucrează la reparații asfaltice, între orele 07:00 – 18:00. Circulația  rutieră se desfășoară pe 1/2 cale, dirijată de piloți de circulație;

Citește mai departe

EVENIMENT

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier pe o stradă din Brașov

Publicat

Un accident rutier s-a produs vineri dimineața, 23 octombrie, pe o stradă din Brașov. În urma accidentului, o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Brașov, accidentul s-a produs pe strada Calea București, iar în urma impactului o persoană a fost rănită.

Din primele informații, la locul intervenției s-a deplasat un echipaj de descarcerare și un echipaj pentru stingerea incendiilor cu apă și spumă, împreună cu un echipaj SMURD.

Polițiștii efectuează cercetări la fața locului pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate