EVENIMENT
Sergiu Pasca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare
Sergiu Pașca originar din Aiud a primit săptămâna trecută un prestigios premiu internațional pentru cercetările sale avansate în biologia celulară a creierului uman.
Cercetările pe care tânărul din Aiud le conduce în laboratorul său din Universitatea Stanford, sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.
Distincția a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară. Distincția primită de Sergiu Pașca, Early Career Life Scientist Award, este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi.
Citește și DOCUMENTAR: 40 DE OAMENI care-ţi dau motive să fii MÂNDRU că ești din ALBA
Miercuri, 17, octombrie, tânărul savant originar din Aiud, Serigiu Pașca a primit un premiu internațional pentru activitatea sa în domeniul cercetărilor avansate în biologia celulară a creierului uman.
Distincția Early Career Life Scientist Award a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară, și este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi.
Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.
CITEȘTE ȘI: Cortexuri umane funcționale obținute în laborator, de aiudeanul Sergiu Pașca. Metoda revoluționară a cercetătorului român de la Standford
Românul a fost cel care a arătat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă și pot forma ansambluri cerebrale. Mai mult, acest ansambluri sunt capabile să activeze generarea de circuite neuronale.
“La momentul actual putem recrea în laborator, de la orice individ, o bucățică, de exemplu, de creier, sau putem recrea diferite regiuni ale creierului și apoi le putem conecta în laborator, vedem cum vorbesc unele cu altele”, explica el într-un interviu pentru Știrile Pro Tv.
El nu promite niciun leac minune, dar consideră că există mari șanse ca unele forme de autism, de exemplu, să fie reversibile.
CITEȘTE ȘI: Sergiu Paşca, cunoscut pentru cercetările despre autism, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Aiud
Într-unul dintre studiile axate pe o anumită formă de autism, echipa din laboratorul condus de Sergiu Pașca a descoperit unele anomalii în migrația celulară și a identificat căi pentru a restabili activitatea celulară normală.
Pașca și echipa sa dezvoltă acum ansamble cerebrale pornind de la celule stem prelevate de la pacienți cu diverse forme de epilepsie, autism și schizofrenie.
Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.
În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.
Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.
În urmă cu doi ani, a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.
Sursă: edupedu.ro
greatnews.ro
EVENIMENT
Alexandru Pelici a stabilit primul 11 cu care CSM Unirea Alba Iulia va înfrunta echipa lui Hagi, Farul Constanța

Alexandru Pelici a stabilit primul 11 cu care CSM Unirea Alba Iulia va intra pe teren în cel mai important meci din ultimii ani pentru echipă. Este vorba despre confruntarea cu echipa lui Gică Hagi, Farul Constanța, în sferturile de finală ale Cupei României.
Meciul poate fi urmărit în direct, pe două posturi TV, de la ora 19:30, Digi Sport I și Prima Sport.
Albaiulienii joacă în deplasare, pe stadionul de la Ovidiu.
Jucători titulari – FCV Farul Constanța
- Fabio…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Primarul Emil Boc: Pasajele de la Tăietura Turcului și Calea Baciului intră „în linie dreaptă”

Clujenii vor beneficia în curând de două pasaje menite să decongestioneze traficul dintre comuna Baciu și Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a anunțat noi pași spre implementarea a celor două proiecte pentru pasajele de la Tăietură Turcului și Calea Baciului. Licitația pentru pasajul de pe Calea Baciului ar urma să fie aprobată de Ministerul Transporturilor chiar în această săptămână.
„În cadrul electrificării căii ferate Cluj-Oradea, intrăm în linie dreapta…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Comunicat: Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, dă startul noului sezon fantastic de golf

Cel mai mare resort de golf din România, Theodora Golf Club, anunță deschiderea terenului de golf pentru sezonul 2025, începând cu 01 aprilie 2025. Nu e o păcăleală, ci un nou început, un nou sezon fantastic care promite turnee de golf organizate de companii de renume din țară și din străinătate, dar și experiența unui stil de viață deosebit, într-un cadru natural de excepție.
Cele 18 parcursuri spectaculoase, cu o lungime totală de 6.518 metri, presărate cu bunker-e…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Compensarea prețului la energie: Guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice pentru viitoarele scheme de ajutor

Compensarea prețului la energie: România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
”Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând cont de o realitate europeană, cu creșteri la gaz de până la 60% și la energie electrică de 25-30%.
Având în…
Citește mai mult pe Alba24.ro