Connect with us

EVENIMENT

Sergiu Pasca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Publicat

Sergiu Pașca originar din Aiud a primit săptămâna trecută un prestigios premiu internațional pentru cercetările sale avansate în biologia celulară a creierului uman.

Cercetările pe care tânărul din Aiud le conduce în laboratorul său din Universitatea Stanford, sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Distincția a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară. Distincția primită de Sergiu Pașca, Early Career Life Scientist Award, este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi. 

Citește și DOCUMENTAR: 40 DE OAMENI care-ţi dau motive să fii MÂNDRU că ești din ALBA

Miercuri, 17, octombrie, tânărul savant originar din Aiud, Serigiu Pașca a primit un premiu internațional pentru activitatea sa în domeniul cercetărilor avansate în biologia celulară a creierului uman.

Distincția Early Career Life Scientist Award a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară, și este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi.

Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

CITEȘTE ȘI: Cortexuri umane funcționale obținute în laborator, de aiudeanul Sergiu Pașca. Metoda revoluționară a cercetătorului român de la Standford

Românul a fost cel care a arătat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă și pot forma ansambluri cerebrale. Mai mult, acest ansambluri sunt capabile să activeze generarea de circuite neuronale.

“La momentul actual putem recrea în laborator, de la orice individ, o bucățică, de exemplu, de creier, sau putem recrea diferite regiuni ale creierului și apoi le putem conecta în laborator, vedem cum vorbesc unele cu altele”, explica el într-un interviu pentru Știrile Pro Tv.

El nu promite niciun leac minune, dar consideră că există mari șanse ca unele forme de autism, de exemplu, să fie reversibile.

CITEȘTE ȘI: Sergiu Paşca, cunoscut pentru cercetările despre autism, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Aiud

Într-unul dintre studiile axate pe o anumită formă de autism, echipa din laboratorul condus de Sergiu Pașca a descoperit unele anomalii în migrația celulară și a identificat căi pentru a restabili activitatea celulară normală.

Pașca și echipa sa dezvoltă acum ansamble cerebrale pornind de la celule stem prelevate de la pacienți cu diverse forme de epilepsie, autism și schizofrenie.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar  în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

În urmă cu doi ani, a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Sursă: edupedu.ro

greatnews.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Investiții de peste 6,5 milioane lei pentru modernizarea Ambulatoriului de la Spitalul din Abrud. Contractul de finanțare, semnat

Publicat

investiții de peste 6,5 milioane lei pentru modernizarea ambulatoriului de

Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate a alocat primele două contracte de finanțare către Organismul Intermediar Program Sănătate din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul Priorității 1 a Programului, Acțiunea: „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor sprijinite prin POR 2014-2020 – operațiuni etapizate”. Cele două contracte vizează unități medicale din municipiul Târgu Secuiesc și din orașul Abrud, valoarea totală a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când intră pensiile în august 2024. Este luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare

Publicat

când intră pensiile în august 2024. este luna în care

Când intră pensiile în august 2024. Este luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare, în vederea majorărilor din septembrie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu UBB: Surprinzător, studenții înclină spre învățământul ONLINE

Publicat

scoala online e1644316841383.jpg

Un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, a relevat faptul că studenții români înclină mai degrabă către învățământul online.

Mai mult, aceștia chiar ar abandona studiile în ipoteza indisponibilizării acestui format al procesului didactic, cu toate neajunsurile lui.

Studiu UBB: Surprinzător, studenții înclină spre învățământul ONLINE

O echipă de cercetători ai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Acțiuni desfășurate de polițiștii din Alba, în taberele din județ. 500 de copii au primit sfaturi de la polițiști

Publicat

foto: acțiuni desfășurate de polițiștii din alba, în taberele din

În perioada 22 – 26 iulie 2024, noi serii de copii și adolescenți, aflați în taberele de agrement din Ighiu, Tăuți și Albac, au luat parte la întâlniri în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de siguranță.

Citește mai departe