EVENIMENT
Sergiu Pasca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare
Sergiu Pașca originar din Aiud a primit săptămâna trecută un prestigios premiu internațional pentru cercetările sale avansate în biologia celulară a creierului uman.
Cercetările pe care tânărul din Aiud le conduce în laboratorul său din Universitatea Stanford, sunt considerate pași mari în diagnosticarea și tratarea unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.
Distincția a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară. Distincția primită de Sergiu Pașca, Early Career Life Scientist Award, este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi.
Citește și DOCUMENTAR: 40 DE OAMENI care-ţi dau motive să fii MÂNDRU că ești din ALBA
Miercuri, 17, octombrie, tânărul savant originar din Aiud, Serigiu Pașca a primit un premiu internațional pentru activitatea sa în domeniul cercetărilor avansate în biologia celulară a creierului uman.
Distincția Early Career Life Scientist Award a fost acordată de Forumul Internațional de Biologie Celulară, și este una din cele mai prestigioase pe care un tânăr savant le poate primi.
Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.
CITEȘTE ȘI: Cortexuri umane funcționale obținute în laborator, de aiudeanul Sergiu Pașca. Metoda revoluționară a cercetătorului român de la Standford
Românul a fost cel care a arătat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă și pot forma ansambluri cerebrale. Mai mult, acest ansambluri sunt capabile să activeze generarea de circuite neuronale.
“La momentul actual putem recrea în laborator, de la orice individ, o bucățică, de exemplu, de creier, sau putem recrea diferite regiuni ale creierului și apoi le putem conecta în laborator, vedem cum vorbesc unele cu altele”, explica el într-un interviu pentru Știrile Pro Tv.
El nu promite niciun leac minune, dar consideră că există mari șanse ca unele forme de autism, de exemplu, să fie reversibile.
CITEȘTE ȘI: Sergiu Paşca, cunoscut pentru cercetările despre autism, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Aiud
Într-unul dintre studiile axate pe o anumită formă de autism, echipa din laboratorul condus de Sergiu Pașca a descoperit unele anomalii în migrația celulară și a identificat căi pentru a restabili activitatea celulară normală.
Pașca și echipa sa dezvoltă acum ansamble cerebrale pornind de la celule stem prelevate de la pacienți cu diverse forme de epilepsie, autism și schizofrenie.
Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.
În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.
Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.
În urmă cu doi ani, a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.
Sursă: edupedu.ro
greatnews.ro
EVENIMENT
CFR semnează cu fostul partener al lui „U” Cluj pentru „cea mai puternică Academie de Copii şi Juniori din Transilvania”

CFR Cluj face o mutare interesantă pentru a-şi îmbunătăţi performanţele la copii şi juniori şi pentru a „construi cea mai puternică Academie din Transilvania”: semnează o colaborare cu Şcoala de Fotbal „Luceafărul”, care până la sfârşitul lunii trecute era partenerul rivalei din oraş, FC Universitatea Cluj.
Clubul alb-negru anunţa la finalul lunii iunie că renunţă la parteneriat şi va continua…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum se taxează pensiile, din septembrie 2025: Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat

Cum se taxează pensiile din septembrie 2025: Pensionarii vor plăti contribuția CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat.
Guvernul a introdus obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate categoriile de pensionari care primesc pensii mai mari de 3.000 de lei lunar.
Măsura intră în vigoare din august, dar se va resimți în pensiile care se plătesc în septembrie.
Începând cu data…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Serviciu militar voluntar de 4 luni. Ministrul Apărării: ”Degeaba ne înzestrăm, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton”

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat modificări la legea apărării naționale și la legea pregătirii populației pentru apărare. A menționat introducerea unui serviciu militar voluntar de 4 luni.
Potrivit ministrului, se va crea un cadru pentru o nouă formă de voluntariat militar în termen, cu sesiuni de pregătire de 4 luni, notează Mediafax.
Ministrul a explicat necesitatea pregătirii militare a tinerilor și a convocării rezerviștilor la exerciții. A…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cine este Justin Timberlake, starul ediției Electric Castle 2025. Povestea cântărețului cu un trecut complicat

De la NSYNC, la hituri care au scris istorie, momente controversate și glume pe internet, Justin Timberlake a trecut prin toate. Joi seară, Electric Castle devine scena lui, hit după hit, într-un concert în premieră în România.
Justin Randall Timberlake s-a născut pe 31 ianuarie 1981, în Memphis, Tennessee, Statele Unite. Provine dintr-o familie de muzicieni cu rădăcini din sudul Statelor Unite, tatăl său,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro