EVENIMENT
Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România. PS Ieronim Sinaitul: ”Sfintele Paşti să ne dăruiască pace în lume”

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a îndemnat sâmbătă la rugăciune pentru ca Sărbătoarea Sfintelor Paşti să dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni.
„Vă dorim Sărbătoarea Sfintelor Paşti cu lumină şi să petreceţi această noapte mântuitoare cu multă speranţă, rugându-ne împreună la Dumnezeu, în deplină frăţietate şi solidaritate, să ne dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni. Dumnezeu să ne ajute şi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos să îndepărteze toţi norii care s-au adunat asupra lumii noastre”, a spus ierarhul, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, după primirea Luminii Sfinte.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară de către de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.
Sfânta Lumină a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la aeroport, iar Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui fiecărei parohii.
Între orele 19,30 – 20,30, pe Colina Bucuriei va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.
Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, în jurul orei 14,30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România. Lumina Sfântă – considerată un miracol al ortodoxiei
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod.
Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică.
Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.
Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.
Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. Agerpres
Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
EVENIMENT
JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic. Previziuni privind cursul euro

Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, o retrogradare a ratingului suveran sub categoria ”investment grade” (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare.
Banca de pe Wall Street și-a ajustat previziunile după alegerile de duminică. Acum se așteaptă ”la o depreciere moderată” a monedei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Remus Lăpușan, deputat PSD: Semnalul dat de români este clar – continuăm drumul european, cu decență și responsabilitate

Deputatul PSD Remus Lăpușan a transmis un mesaj de mulțumire după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan. Parlamentarul clujean subliniază importanța participării la vot și avertizează că rezultatul finalei Dan-Simion este un semnal de alarmă pentru partidele mari.
„Mulțumesc tuturor celor care au participat la votul de duminică. Participarea la vot este esența unei democrații funcționale, iar implicarea cetățenilor arată că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANAF: Termenul limită pentru depunerea Declarației unice – formular 212 este 26 mai. Ce trebuie să știe contribuabilii

ANAF anunță că termenul limită pentru depunerea Declarației unice – formular 212 este 26 mai, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent.
Declarația unică se completează și se depune de către persoanele care:
- în anul 2024 au avut, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate
- datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Declarația unică se depune și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Accident rutier pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Trafic blocat după ce un camion a derapat

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe DJ 142L la Pețelca, lângă Teiuș. Traficul rutier este blocat în zonă, a anunțat IPJ Alba.
Din primele date, un autocamion ar fi derapat. Nu sunt persoane rănite.
Revenim cu amănunte.
Citește mai mult pe Alba24.ro