Connect with us

EVENIMENT

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România. PS Ieronim Sinaitul: ”Sfintele Paşti să ne dăruiască pace în lume”

Publicat

lumina sfanta a ajuns in romania sursa foto basilica.ro

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a îndemnat sâmbătă la rugăciune pentru ca Sărbătoarea Sfintelor Paşti să dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni.

„Vă dorim Sărbătoarea Sfintelor Paşti cu lumină şi să petreceţi această noapte mântuitoare cu multă speranţă, rugându-ne împreună la Dumnezeu, în deplină frăţietate şi solidaritate, să ne dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni. Dumnezeu să ne ajute şi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos să îndepărteze toţi norii care s-au adunat asupra lumii noastre”, a spus ierarhul, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, după primirea Luminii Sfinte.

Vezi: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară de către de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

Sfânta Lumină a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la aeroport, iar Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui fiecărei parohii.

Între orele 19,30 – 20,30, pe Colina Bucuriei va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă, în jurul orei 14,30, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România. Lumina Sfântă – considerată un miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod.

Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică.

Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. Agerpres

Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Iarmaroc la Sat – Festivalul Creației și Artelor: o oază de TRADIȚIE și inovație în Parcul Etnografic din Cluj

Publicat

ils 24p afis orizontal revizuit 1000x600.png

Vineri, în Parcul Etnografic “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, a debutat festivalul ”Iarmaroc la Sat”, ce se desfășoară în perioada 17-19 mai. Cu peste 50 de creatori adunați într-un singur loc, festivalul este un loc de întâlnire a comunității creative, dar și un veritabil promotor al sustenabilității și al unicității. De la bijuterii prețioase realizate din materiale reciclate, până la haine și accesorii unice, fiecare produs expus poartă amprenta unui…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Prețuri între 900 și 37.000 de euro. LISTA

Publicat

anaf vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. prețuri între

ANAF vinde mașini, autoutilitare sau utilaje agricole confiscate, cu prețuri cuprinse între 900 și 37.000 de euro. ANAF vinde zeci de mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Declarație dură a lui Mircea Geoană

Publicat

sistemul de vot din românia este cel mai primitiv din

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din România.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

TELENOVELA construirii Spitalului Regional de Urgență – happy end după mai bine de 10 ani

Publicat

psd 1 1 e1716032339517 1000x600.jpg

Astăzi au fost demarate, simbolic, lucrările pentru construirea Spitalului Regional de Urgență – cel mai important proiect de sănătate al județului Cluj.

psdpsd

Despre necesitatea construirii unui mare spital în Cluj s-a vorbit de la începutul anilor 2010: dintotdeauna clinicile universitare din Cluj-Napoca au fost neîncăpătoare pentru fluxul mare de pacienți care vin din toată regiunea de Nord-Vest, atrași fiind de renumele și profesionalismul specialiștilor de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe