EVENIMENT
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul românilor

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Începând din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.
Cine este Sfântul Apostol Adrei
Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost pescar în Betsaida, cetate aflată pe malul Lacului Ghenizaret.
Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)”.
Citește și MESAJE SFÂNTUL ANDREI 2022. Selecție de felicitări, mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui
Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli.
Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.
Misiunea de creştinare pe care a avut-o a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, când Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.
Potrivit tradiţiei Bisericii, Sfântului Andrei i-a căzut la sorţi să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi în Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.
”Crucea Sfântului Andrei”
Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.
Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997.
Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului.
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal.
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Agerpres

Un accident rutier a avut loc vineri, 23 mai, în jurul orei 10:50, pe raza localității Cut.
Din primele informații transmise de reprezentanții ISU Alba, în accidentul rutier au fost implicate trei autoturisme.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu o autospecială de stingere și un echipaj de prim ajutor.
Misiunea pompierilor este în dinamică. Știre în curs de actualizare.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
”Butonul roșu” în școli. Ce măsuri aplică Ministerul Educației pentru siguranța elevilor în unitățile de învățământ

”Butonul roșu” în școli. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind ”butonul roșu”. Acest mecanis permite semnalarea problemelor ca precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ.
”Am însemnat și va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile ordinul legat de așa-numitul ‘buton roșu’. Nu este practic un buton,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Micul Prinț cu Oana Pellea și Lari Giorgescu la Alba Iulia: Spectatori cu lacrimi în ochi la aplauze. Pe ce planetă ne-am izolat?

Emoția se simțea, era palpabilă, iar privirile se căutau una pe alta, prin sala Casei de Cultură din Alba Iulia. Spațiul sobru, cu arhitectură comunistă, care te face să cazi în depresie când pășești în ea, era acoperit de o emoție colectivă joi seara.
Ultima replică a Micului Prinț, ultimul pași către universul desenat pe avionul de hârtie al Oanei Pellea și a lui Lari Giorgescu au produs multe lacrimi în sala din Alba Iulia.
Spectacolul de joi seara a salvat în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Au început înscrierile la clasa pregătitoare 2025, a doua etapă. Procedură și locuri libere în școli din Alba

Au început înscrierile la clasa pregătitoare 2025, a doua etapă. Cererile pot fi depuse în perioada 23-29 mai. Inspectoratele școlare au publicat listele cu copiii înscriși în prima etapă și locurile rămase libere.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, validarea cererilor de înscriere la școala aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor va fi în perioada 30 mai – 4 iunie.
În 12 iunie vor fi afișate listele cu copiii înscriși în…
Citește mai mult pe Alba24.ro