Connect with us

EVENIMENT

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul românilor

Publicat

andrei

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Începând din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

Cine este Sfântul Apostol Adrei

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost pescar în Betsaida, cetate aflată pe malul Lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)”.

Citește și MESAJE SFÂNTUL ANDREI 2022. Selecție de felicitări, mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui

Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Misiunea de creştinare pe care a avut-o a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, când Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Sfântului Andrei i-a căzut la sorţi să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi în Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

”Crucea Sfântului Andrei”

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997.

Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului.

Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O ursoaică cu trei pui, văzută în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia. Cetățenii au primit un mesaj Ro-Alert

Publicat

o ursoaică cu trei pui, văzută în zona dealului mamut

O ursoaică cu trei pui a fost văzută sâmbătă, în jurul orei 14:15, în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert locuitorilor din zonă.

„A fost semnalată prezența a patru urși în municipiul Alba Iulia, zona Mamut! Evitați zona, rămâneți în locuințe!

Păstrați distanța față de animale ș nu încercați să va fotografiați cu acestea sau să le hrăniți….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Festivitatea de premiere la Crosul Unirii 2024, la Alba Iulia. Alergătorii care au urcat pe podium

Publicat

video: festivitatea de premiere la crosul unirii 2024, la alba

Alba Iulia a găzduit, sâmbătă dimineața, Crosul Unirii – ediția 55, un eveniment devenit tradiție care a reunit sute de iubitori ai mișcării.

Sute de participanți de toate vârstele s-au aliniat la start, în șanțurile Cetății Alba Carolina, pentru a lua parte la una din cele două curse: cea de un kilometru, destinată copiilor în vâstă de până la 11 ani și cea de 2,7 kilometri.

La final, primii trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: INCENDIU la o pensiune din Rimetea. Focul a izbucnit la o centrală pe lemne. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

update: incendiu la o pensiune din rimetea. focul a izbucnit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 13:30, în localitea Rimetea. Din primele informații, focul a izbucnit la centrala pe lemne a unei pensiuni. 

Potrivit ISU Alba, Detasamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Rimetea.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o centrală pe lemne, la o pensiune.

Pompierii intervin cu trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Publicat

cotabita2.jpg

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.

Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu grave probleme de sănătate.

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.

Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe