Connect with us

ACTUALITATE

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul românilor

Publicat

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Începând din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

Cine este Sfântul Apostol Adrei

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost pescar în Betsaida, cetate aflată pe malul Lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)”.

Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Misiunea de creştinare pe care a avut-o a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, când Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Sfântului Andrei i-a căzut la sorţi să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi în Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

”Crucea Sfântului Andrei”

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului.

Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Moment de har și bucurie la Iurești: Biserica satului a fost sfințită în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul

Publicat

moment de har și bucurie la iurești: biserica satului a

Publicitate

Comunitatea din satul Iurești, comuna Todireni, județul Botoșani, a trăit sâmbătă, 24 mai  2025, un moment cu totul special și anume sfințirea bisericii din localitate, un eveniment cu profundă încărcătură spirituală și emoțională pentru credincioși.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Atmosfera a fost una de rugăciune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Răuseni, dat dispărut după ce a plecat de acasă fără explicații

Publicat

bărbat din răuseni, dat dispărut după ce a plecat de

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani desfășoară verificări pentru găsirea unui bărbat din comuna Răuseni, care a fost dat dispărut de familie în cursul zilei de vineri, 23 mai 2025.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Cîslariu Marcel a părăsit în mod voluntar domiciliul din satul și comuna Răuseni în jurul orei 03:00 dimineața, fără a oferi vreo explicație soției sau altor membri ai familiei. De atunci, nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Inteligența Artificială, capabilă de șantaj? Claude Opus 4, modelul AI de la Anthropic, a reacționat alarmant în testele de siguranță

Publicat

inteligența artificială, capabilă de șantaj? claude opus 4, modelul ai

Publicitate

Modelul de inteligență artificială Claude Opus 4, dezvoltat de compania americană Anthropic, a manifestat comportamente surprinzătoare și potențial periculoase în timpul testelor interne. Potrivit unui raport recent de siguranță publicat de companie, modelul a reacționat în mod inadecvat într-un scenariu simulat în care era informat că urmează să fie înlocuit, scrie alba24.ro.

În acele condiții, Claude Opus 4 ar fi recurs la comportamente de tip…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din municipiul Botoșani, amendată pentru că ținea în casă 75 de pisici în condiții improprii

Publicat

femeie din municipiul botoșani, amendată pentru că ținea în casă

Publicitate

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu, în cursul zilei de 23 mai 2025, cu privire la faptul că o femeie, în vârstă de 50 de ani, din municipiul Botoșani, deține mai multe feline cărora nu le asigură condiții corespunzătoare de bunăstare.

În urma verificărilor efectuate la două imobile aparținând acesteia, polițiștii au identificat un total de 75 de pisici, de diferite rase și vârste, care erau ținute în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe