Connect with us

ACTUALITATE

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul românilor

Publicat

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Începând din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

Cine este Sfântul Apostol Adrei

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost pescar în Betsaida, cetate aflată pe malul Lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia: „Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)”.

Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Misiunea de creştinare pe care a avut-o a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, când Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Sfântului Andrei i-a căzut la sorţi să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi în Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

”Crucea Sfântului Andrei”

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului.

Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Energie verde la Bucecea: Cel mai mare parc fotovoltaic care se construiește la Botoșani va alimenta Spitalul Județean

Publicat

energie verde la bucecea: cel mai mare parc fotovoltaic care

Publicitate

Vechea conducere a Consiliului Județean Botoșani a plecat la alegerile locale de anul trecut, 2024, însă proiectele întocmite de fostul președinte, Doina Elena Federovici, și echipa acesteia, continuă să primească finanțări pe bandă rulantă, confirmand practic faptul că perioada 2020 – 2024 a fost perioada cu cea mai bună administrație a județului din ultimii 35 de ani. 

Acestea sunt condițiile în care Orașul Bucecea devine punct strategic…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avrămeni, campioană județeană la Cupa Satelor 2025. O echipă mică, cu suflet mare, va reprezenta din nou Botoșaniul

Publicat

avrămeni, campioană județeană la cupa satelor 2025. o echipă mică,

Publicitate

Bucurie imensă pentru fotbalul din mediul rural botoșănean. Echipa de fotbal a comunei Avrămeni a câștigat, pentru al doilea an consecutiv, faza județeană a competiției Cupa Satelor 2025, organizată sâmbătă, 5 aprilie, la Hudești.

Tinerii jucători s-au impus categoric în fața echipelor din Broscăuți, Șendriceni și Hudești, demonstrând că munca, seriozitatea și pasiunea pentru fotbal pot duce la performanțe frumoase.

După trei meciuri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Performanță remarcabilă pentru handbalistele de la Școala Gimnazială Nr.1 Săveni: Locul II la faza zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar

Publicat

performanță remarcabilă pentru handbalistele de la Școala gimnazială nr.1 săveni:

Publicitate

Echipa de handbal feminin a Școlii Gimnaziale Nr.1 Săveni a obținut un rezultat excepțional la faza zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, desfășurată la Vaslui, clasându-se pe locul al II-lea. Performanța este cu atât mai valoroasă cu cât echipa botoșăneană a fost, cel mai probabil, cea mai tânără din competiție, având în componență doar două jucătoare de clasa a VIII-a.

În ciuda experienței limitate – fetele practică…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Intervenție rapidă la Darabani: Incendiu izbucnit de la un scurtcircuit, oprit înainte să cuprindă întreaga locuință

Publicat

incendiu evitat în ultimul moment la cucorăni. isu botoșani: coșurile

Publicitate

Un incendiu izbucnit în cursul zilei de ieri a pus în pericol o locuință din orașul Darabani, după ce un scurtcircuit electric a aprins o parte din acoperiș. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost limitate datorită intervenției rapide a echipajelor de pompieri.

La fața locului au intervenit prompt pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, care au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe