EVENIMENT
Sfântul Dumitru, sărbătorit de credincioşi în 26 octombrie. Ce nu ar fi bine să faci ASTĂZI. Tradiții și superstiții
Sfântul Dumitru Izvorătorul de Mir se prăznuieşte în data de 26 octombrie. Legat de această sărbătoare pentru creştini, sunt amintite mai multe tradiţii şi obiceiuri. Peste 340.000 de români își serbează onomastica în data de 26 octombrie, cu ocazia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru.
Dintre bărbaţii sărbătoriţi la această dată, majoritatea poartănumele de Dumitru (280.462), Mitică (8.503), Dimitrie (5.422).Motiv de sărbătoare este şi pentru cei care poartă numele Dumitrache (1.218), Dimitri /Dimitre (200), Mitru (256), Mitrea (108), şi Mitu (548).
Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite înaceastă zi sunt: Dumitra (33.688), Dumitriţa / Dimitriţa (6.494),Dumitrana (366), Demetra (330), şi Dumitrica (389).
Sfântul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar în funcție de hărnicia oamenilor, acesta le va da o iarnă blândă sau una năprasnică. Sfântul Dumitru a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.
În tradiția populară, Sfântul Dumitru usucă toate plante și dezfrunzeşte codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credința că pe 26 octombrie, căldura întră în pământ și gerul începe să îşi arate colții.
Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aspră.
Alţii spun că dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.
Cei care nu dorm până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoşi şi energici în următoarele 12 luni.
Se spune că de Sfântul Dumitru femeile nu au voie să se machieze, coafeze sau să facă “parada modei”. Ar risca un an dificil în casă şi în relaţia cu soţul.
Nu se spală haine şi nu se coase. O altă lege ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor.
Obiceiuri de Sfântul Dumitru
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri. Persoanele care sar peste flăcari vor fi sănătoşi întregul an şi feriti de necazuri, nenorociri şi boli.
Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel incât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în gradină cenușa și cărbunii.
Mesaje frumoase de Sf. Dumitru
Sfântul Dumitru să-ți dea un răspuns la orice întrebare, un zâmbet pentru fiecare lacrimă, și o binecuvântare la fiecare pas. La mulți ani !
Fie ca sfântul ce te protejază să-ți aducă mult noroc, fericire și împliniri. Să ai o zi minunată !
Astăzi e ziua în care tu îți sărbătorești numele, iar eu vin în întâmpinarea ta, să-ți urez un călduros la mulți ani!
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.
Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…
Citește mai mult pe Alba24.ro