Connect with us

EVENIMENT

SFÂNTUL NICOLAE: Ce NUME sunt sărbătorite în 6 decembrie

Publicat

nicu4

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Este protectorul copiilor, al celor nevoiași, dar și al marinarilor și al celor judecați nedrept. Nicolae a fost un creștin prigonit și închis pentru credință. Ideea de dărnicie vine din povestea a trei fete sărmane, care nu se puteau mărita, pentru că nu aveau zestre. Nicolae le-a dat trei pungi cu galbeni, ca să nu cadă în păcatul desfrâului.

În calendarul creștin-ortodox 2020, duminică, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.

Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Sfântul Nicolae: Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae

Nume de bărbați la care se fac urări de Sfântul Nicolae: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Nume de femei la care se transmit felicitări de Sfântul Nicolae: Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole

Numele Nicolae este format din cuvintele grecești Nike – victorie, biruința si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi.

Încă din timpul tinereții, Sfântul Nicolae a avut o chemare spre viața duhovnicească. Rămas fără părinţi, Sfântul Nicolae a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.

Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae.

Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

Moș Nicolae- bucuria copiilăriei

Moș Nicolae a fost și va rămâne una dintre cele mai frumoase sărbători ale copilariei, legenda lui trăgându-și rădăcinile, dupa cum am văzut în numeroase povești despre faptele bune ale acestuia.

Se spune că tinerii și copiii sunt protejați în mod special de Sf. Nicolae, așa că, pe lângă dimensiunea spirituală a acestei sărbători de iarnă, poți retrăi anumite senzații plăcute din copilarie, oferindu-ți ție însăți sau cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate. De Sfântul Nicolae se trimit mesaje și urări celor care își sărbătoresc onomnastica.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mihnea Costachi a realizat cea mai bună performanță obținută vreodată de un român la Campionatul European de Șah – Dezlegări

Publicat

mihnea costachi a realizat cea mai bună performanță obținută vreodată

O noua performanță internațională obținută de șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi. Acesta a obținut locul 4 la Campionatul European de Șah – Dezlegări.

Aceasta este cea mai bună performanță obținută vreodată de un șahist român la Campionatele Europene de dezlegări.

În perioada 18-21 aprilie, Campionatele Europene de Șah – Dezlegări s-au desfășurat la Hagen, în Germania, reunind la start un număr de 71 participanți din 20 țări.

Mihnea Costachi, legitimat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Suntem mai aproape de ADMITEREA în programul Visa Waiver. Ce spune Guvernul

Publicat

pasaport.jpg

Suntem mai aproape de admiterea în programul Visa Waiver. Acest lucru reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism, scrie Alba24.ro.

Suntem mai aproape de ADMITEREA…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un miliard de terminale conectate la Internet, în România. Șeful DNSC: Tehnologia vine la pachet cu riscuri de securitate

Publicat

un miliard de terminale conectate la internet, în românia. Șeful

Un miliard de terminale conectate la Internet, în România. Numărul a fost avansat e șeful DNSC, Dan Cîmpean. 

Acesta spune că un număr de 127 de dispozitive inteligente sunt conectate la Internet, în fiecare secundă, iar în România există în jur de un miliard de terminale deja conectate.

Datele au fost prezentate de Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

„Riscul cel mai mare pentru astfel de subiecte este ca acestea (inovare, digitalizare şi securitate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC a dispus reluarea procedurii de înființare a birorilor electorale din Alba, după scandalul listelor cu președinți

Publicat

bec a dispus reluarea procedurii de înființare a birorilor electorale

Biroul Electoral Central a dispus reluarea operațiunilor de desemnare a președinților birourilor electorale din mai multe județe, printre care și Alba.

Măsura vine după ce a primit contestații legate de unele dintre persoanele desemnate în aceste birouri și a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba.

Printre aceștia, secretarul județului Alba, Vasile Bumbu, dar și șeful Poliției Locale Alba Iulia, Ciprian Hârceagă și unii grefieri.

Lista completă a celor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe