Connect with us

EVENIMENT

Sfântul Nicolae, marele făcător de minuni de la Mira Lichiei – tradiţii

Publicat

nicu4

Sfântul Nicolae a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-un oraş din Asia Mică, Patara. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

A fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei. A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 şi s-a dovedit un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protector al fecioarelor şi al călugărilor.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

De s-ar fi povestit milele lui una câte una şi câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câţi flămânzi a hrănit, pe câţi goi a îmbrăcat şi pe câţi a răscumpărat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti, se spune în viaţa Sfântului Nicolae.

Una din relatările ce privesc faptele minunate ale Sfântului Nicolae arată cum a fost miluit un sărac din oraşul său, un om care avea trei fete.

Şi pentru că nu avea cu ce trăi, omul acesta se gândea să le de-a spre desfrânare, ca prin aceasta să-şi câştige existenţa. Căci sărăcia şi lipsa aruncă pe om în multe păcate, spune părintele Cleopa Ilie.

Auzind de aceasta, Sfântul Nicolae s-a dus noaptea, pe ascuns, la casa săracului şi i-a aruncat o pungă cu galbeni pe fereastră, apoi s-a întors la episcopie neştiut de nimeni. Aflând banii, tatăl a mulţumit lui Dumnezeu şi cu ei şi-a căsătorit prima fiică.

După un timp, Sfântul Nicolae a aruncat noaptea prin fereastra săracului o altă pungă cu galbeni şi îndată s-a făcut nevăzut. Aşa omul a căsătorit-o şi pe cea de-a doua fiică. Când Sfântul Nicolae a aruncat pe fereastră şi a treia pungă cu galbeni pentru cea de-a treia fiică, îndată tatăl fetelor a alergat după el şi ajungându-l l-a cunoscut şi i-a mulţumit cu multe lacrimi pentru mila lui cea mare.

Episcopul din Mira Lichiei este cel care face adevărată povestea lui Moş Crăciun, arată pr. dr. Ioan-Lucian Radu în documentarul „Cum s-a născut Moş Crăciun?” (https://doxologia.ro)

De-a lungul secolelor s-au spus multe poveşti şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflaţi în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viaţă plină de compasiune.

În Occident, cultul Sfântului Nicolae, înainte de Reformă, era cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. Studiile arată că existau peste 2.000 de locaşuri de cult închinate lui în Germania, Franţa şi Ţările de Jos, înainte de anul 1500, potrivit documentarului citat.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început să fie popularizată şi pe tărâm american, începând din secolul al XVIII-lea, ca un prilej în care se făceau cadouri, fără vreun interes comercial. Odată ce latura comercială s-a făcut prezentă şi numele Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus).

Numele de Santa Claus este o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” (Sfântul Nicolae).

Sfântul Nicolae, iubitorul de săraci şi Sfântul ocrotitor al copiilor, rămâne însă un model pentru felul în care creştinii trebuie să trăiască.

„Un episcop, Nicolae L-a pus pe Iisus Hristos în centrul întregii sale existenţe. Aşa şi noi, nu trebuie să uităm că centrul acestor sărbători, care ne stau în faţă nu este nimeni altcineva, decât Hristos, care se naşte pentru noi în ieslea din Betleem”, subliniază pr. dr. Ioan-Lucian Radu. (surse: https://doxologia.ro; „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, arhim. Cleopa Ilie, 1996) AGERPRES

 

Sursa fotografiei: crestinortodox.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din Câmpeni sunt gata. Ce spune primarul orașului

Publicat

cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din câmpeni sunt

Primăria Câmpeni a primit, pe 19 noiembrie, de la președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurențiu Blaga, cărțile funciare pentru locatarii a 10 blocuri din oraș. Potrivit primarului Cristian Dan Pașca, aceste cărți funciare conțin înscrierea provizorie a terenurilor aferente blocurilor respective, iar în perioada următoare administrația locală va începe să le predea locatarilor.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. Sancțiunile prevăzute de lege pentru tulburarea liniștii publice

Publicat

gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. sancțiunile prevăzute de

Gălăgie la bloc: legislația actuală prevede reguli privind respectarea orelor de liniște în blocurile de apartamente, dar și sancțiuni pentru vecinii care fac zgomot și îi deranjează pe ceilalți. Mai mult, sunt prevăzute și situații în care astfel de fapte sunt considerate infracțiuni.

Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Aceasta care stabilește sancțiuni pentru încălcarea normelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza actualizată ANM: Atenționări Cod Galben de ninsori și vânt puternic, polei în Alba și alte județe până joi, 21 noiembrie

Publicat

prognoza actualizată anm: atenționări cod galben de ninsori și vânt

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările Cod Galben de ninsori și vânt valabile pentru Alba și alte județe din țară. Va ninge și for fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, până joi, 21 noiembrie.

Meteorologii informează că vor fi ninsori și intensificări ale vântului până sâmbătă, 23 noiembrie, însă atenționările Cod Galben au fost emise deocamdată pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Raul Chiriac, PNL: Duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste lipsite de sens. Rațiunea va câștiga

Publicat

raul chiriac, pnl: duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire

Raul Chiriac, PNL: Duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste, populiste, lipsite de sens. Am încredere că va câștiga rațiunea.

24 noiembrie este o zi de duminică. Duminica, de obicei, oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste, populiste, lipsite de sens. Duminica, oamenii aleg de obicei binele, genul acela de bine necesar dezvoltării unei țări care a reușit în ultimii ani…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe