EVENIMENT
Sfântul Nicolae, marele făcător de minuni de la Mira Lichiei – tradiţii

Sfântul Nicolae a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-un oraş din Asia Mică, Patara. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).
A fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei. A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 şi s-a dovedit un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.
Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protector al fecioarelor şi al călugărilor.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022
De s-ar fi povestit milele lui una câte una şi câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câţi flămânzi a hrănit, pe câţi goi a îmbrăcat şi pe câţi a răscumpărat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti, se spune în viaţa Sfântului Nicolae.
Una din relatările ce privesc faptele minunate ale Sfântului Nicolae arată cum a fost miluit un sărac din oraşul său, un om care avea trei fete.
Şi pentru că nu avea cu ce trăi, omul acesta se gândea să le de-a spre desfrânare, ca prin aceasta să-şi câştige existenţa. Căci sărăcia şi lipsa aruncă pe om în multe păcate, spune părintele Cleopa Ilie.
Auzind de aceasta, Sfântul Nicolae s-a dus noaptea, pe ascuns, la casa săracului şi i-a aruncat o pungă cu galbeni pe fereastră, apoi s-a întors la episcopie neştiut de nimeni. Aflând banii, tatăl a mulţumit lui Dumnezeu şi cu ei şi-a căsătorit prima fiică.
După un timp, Sfântul Nicolae a aruncat noaptea prin fereastra săracului o altă pungă cu galbeni şi îndată s-a făcut nevăzut. Aşa omul a căsătorit-o şi pe cea de-a doua fiică. Când Sfântul Nicolae a aruncat pe fereastră şi a treia pungă cu galbeni pentru cea de-a treia fiică, îndată tatăl fetelor a alergat după el şi ajungându-l l-a cunoscut şi i-a mulţumit cu multe lacrimi pentru mila lui cea mare.
Episcopul din Mira Lichiei este cel care face adevărată povestea lui Moş Crăciun, arată pr. dr. Ioan-Lucian Radu în documentarul „Cum s-a născut Moş Crăciun?” (https://doxologia.ro)
De-a lungul secolelor s-au spus multe poveşti şi întâmplări despre viaţa şi faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creştinii ortodocşi şi catolici şi cinstit de protestanţi. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflaţi în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viaţă plină de compasiune.
În Occident, cultul Sfântului Nicolae, înainte de Reformă, era cel mai puternic cult dedicat unui sfânt nebiblic. Studiile arată că existau peste 2.000 de locaşuri de cult închinate lui în Germania, Franţa şi Ţările de Jos, înainte de anul 1500, potrivit documentarului citat.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început să fie popularizată şi pe tărâm american, începând din secolul al XVIII-lea, ca un prilej în care se făceau cadouri, fără vreun interes comercial. Odată ce latura comercială s-a făcut prezentă şi numele Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus).
Numele de Santa Claus este o versiune americană a cuvântului olandez „Sinterklaas”, o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas” (Sfântul Nicolae).
Sfântul Nicolae, iubitorul de săraci şi Sfântul ocrotitor al copiilor, rămâne însă un model pentru felul în care creştinii trebuie să trăiască.
„Un episcop, Nicolae L-a pus pe Iisus Hristos în centrul întregii sale existenţe. Aşa şi noi, nu trebuie să uităm că centrul acestor sărbători, care ne stau în faţă nu este nimeni altcineva, decât Hristos, care se naşte pentru noi în ieslea din Betleem”, subliniază pr. dr. Ioan-Lucian Radu. (surse: https://doxologia.ro; „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, arhim. Cleopa Ilie, 1996) AGERPRES
Sursa fotografiei: crestinortodox.ro
EVENIMENT
Atenționare Cod Galben de inundații în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă, 24 mai. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenționare Cod Galben de inundații, valabilă pentru județul Alba și alte zone din țară, până sâmbătă.
Atenționarea este emisă având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.
”Ca urmare a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cod galben de VIITURI în 15 bazine hidrografice, vineri și sâmbătă. Este afectat și Clujul

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de viituri și depășiri ale Cotelor de atenție, valabilă până sâmbătă la prânz, în 15 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea. Este afectat și județul Cluj.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 23 mai, ora 12:00 – 24 mai, ora 12:00, se vor semnala creșteri de debite și de niveluri pe râurile din bazinele hidrografice:
Cod galben de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Sute de oameni prezenți la bursa locurilor de muncă la Alba Iulia. Care sunt cerințele pe care le au cei care caută un job

Forfotă mare vineri, 23 mai, la Carolina Mall din Alba Iulia, unde sute de oameni au mers pentru a-și căuta un loc de muncă. Este vorba despre un eveniment care se desfășoară anual atât la Alba Iulia, dar și în toată țara.
Angajatorii au ocazia să își prezinte oferta de locuri de muncă vacante, iar cei care sunt în căutarea unui job să vadă ce oferă piața.
Potrivit organizatorilor în Alba Iulia sunt înregistrați în jur de 6000 de șomeri, dintre care 1200 sunt cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Alba Iulia, prins băut, la volanul unei autoutilitare. Unde a fost oprit de polițiști și ce alcoolemie avea

Un bărbat din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins băut, la volanul unei autoutilitare. Acesta a fost oprit de polițiștii din județul Hunedoara, pe raza municipiului Brad.
Potrivit IPJ Hunedoara, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Brad au oprit în trafic, joi, 22 mai, în jurul orei 7.00, o autoutilitară care se deplasa pe raza municipiului Brad, din direcția Deva spre Oradea.
Autoutilitara era condusă de un bărbat de 44 de ani, domiciliat în municipiul…
Citește mai mult pe Alba24.ro