EVENIMENT
Sfântul Ştefan, ocrotitor al bolnavilor şi nedreptăţilor, celebrat în a treia zi de Crăciun
Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creștine, este sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.
Se spune că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, iar, în această zi, persoanele certate trebuie să se împace.
Obiceiuri și tradiții
O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să se aducă în casă icoana care îl înfăţişează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.
Citește și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi
Tradiția mai spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.
În această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022
În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.
Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.
Originile Sfântului Ștefan
Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. La români, numele de botez sunt Ştefan şi Ştefania sau Ştefana şi derivate ale acestora, Fane, Fănel, Fănica, Făniță şi Fana.
Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni şi au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creştini pedepsiţi pentru credinţa lor.
Sfântul Ştefan era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam. Misiunea Sfântului Ştefan era aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datorită râvnei şi credinţei sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârşi minuni. Având harul divin al minunilor, care-i însoţeau adesea propovăduirile, Sfântul Ştefan a stârnit mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată în faţă Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar şi de faptul că strică Legea lui Moise.
În faţă Sinedriului, Ştefan şi-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, arătând că legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi, dar nu a reuşit să-i convingă pe judecători, fiind alungat din cetate şi lovit cu pietre. Prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi asupra lui, Ştefan a avut totuşi puterea ca, înainte de a muri, să ceară iertare pentru ucigaşii lui: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.
Sfântul Ştefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau ucişi cu pietre nu puteau fi înmormântaţi în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ştefan a fost pus în mormântul unui creştin. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care în limbă ebraică înseamnă „cunună”, pentru că el a luat, cel dintâi dintre creştini, cununa muceniciei.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2024: Declarațiile ”la cald” ale principalilor lideri politici, după anunțarea rezultatelor EXIT-POLL
Alegeri prezidențiale 2024: Liderii politici au ieșit la declarații, după anunțarea rezultatelor EXIT-POLL. Marcel Ciolacu, Elena Lasconi, Călin Georgescu și George Simion au transmis mesaje ”la cald” pentru susținătorii lor.
Marcel Ciolacu:
A fost un vot pozitiv pentru echilibru și stabilitate. Mulțumesc tuturor românilor care nu au fost descurajați de această campanie. În spatele rezultatului obținut de fiecare…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
LIVE-VIDEO de la sediul PSD Alba. REACȚIILE liderilor locali la anunțarea EXIT POLL. Declarații
Liderii organizației județene a PSD Alba au urmărit, de la sediul din Alba Iulia, exit-pollurile televiziunilor. Aceștia speră într-un rezultat foarte bun la nivel național, dar și local, al liderului lor, Marcel Ciolacu.
Primele rezultate exit poll la alegerile prezidențiale sunt anunțate la ora 21:00.
Alegeri prezidențiale: LIVE VIDEO PNL Alba
Vezi și: LIVE-VIDEO de la sediul PNL Alba. REACȚIILE liderilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2024: Cine intră în turul 2. Ce procente au obținut Ciolacu, Lasconi, Simion, Ciucă și Georgescu
Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2024: Cine intră în turul 2. Ce procente au obținut Ciolacu, Lasconi, Simion, Ciucă și Georgescu. Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea.
Exit-polurile vizează voturile exprimate de români, până la ora 19:30 (urmând să fie actualizate cu estimările de la ora…
Citește mai mult pe Alba24.ro