EVENIMENT
Sfântul Ştefan, ocrotitor al bolnavilor şi nedreptăţilor, celebrat în a treia zi de Crăciun

Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creștine, este sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.
Se spune că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, iar, în această zi, persoanele certate trebuie să se împace.
Obiceiuri și tradiții
O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să se aducă în casă icoana care îl înfăţişează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.
Citește și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi
Tradiția mai spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.
În această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022
În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.
Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.
Originile Sfântului Ștefan
Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. La români, numele de botez sunt Ştefan şi Ştefania sau Ştefana şi derivate ale acestora, Fane, Fănel, Fănica, Făniță şi Fana.
Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni şi au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creştini pedepsiţi pentru credinţa lor.
Sfântul Ştefan era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam. Misiunea Sfântului Ştefan era aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datorită râvnei şi credinţei sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârşi minuni. Având harul divin al minunilor, care-i însoţeau adesea propovăduirile, Sfântul Ştefan a stârnit mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată în faţă Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar şi de faptul că strică Legea lui Moise.
În faţă Sinedriului, Ştefan şi-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, arătând că legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi, dar nu a reuşit să-i convingă pe judecători, fiind alungat din cetate şi lovit cu pietre. Prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi asupra lui, Ştefan a avut totuşi puterea ca, înainte de a muri, să ceară iertare pentru ucigaşii lui: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.
Sfântul Ştefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau ucişi cu pietre nu puteau fi înmormântaţi în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ştefan a fost pus în mormântul unui creştin. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care în limbă ebraică înseamnă „cunună”, pentru că el a luat, cel dintâi dintre creştini, cununa muceniciei.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Olimpiada națională de Limba Germană Modernă, la Alba Iulia, din 7 aprilie. Participă peste 190 de elevi din țară

Peste 190 de elevi din țară vor participa la etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă, ce se va desfășura la Alba Iulia. Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în colaborare cu Goethe-Institut București.
Olimpiada se va desfășura în perioada 7-13 aprilie 2025.
Deschiderea festivă va avea loc în 7 aprilie, ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenților. Festivitatea de premiere se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Serviciile ANAF se suspendă până luni. Sistemele informatice vor fi nefuncționale, din cauza unor lucrări de mentenanță

Serviciile ANAF se suspendă: Instituția anunță întreruperi ale serviciilor informatice în perioada 4-7 aprilie 2025.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, în perioada 4 aprilie 2025, ora 20:00 – 7 aprilie 2025, ora 07:00, vor avea loc lucrări de mentenanță a sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF.
În acest interval, serviciile electronice oferite de instituție vor funcționa cu întreruperi parțiale sau totale, ceea ce ar…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Doriți să călătoriți în Statele Unite? Pentru o viză temporară a apărut o nouă regulă anunțată de Ambasada SUA la București. Începând cu 7 aprilie 2025, toate persoanele programate la interviu trebuie să aibă la ei o copie tipărită a paginii de confirmare care conține codul de bare. Este o condiție esențială și fără acest document, interviul nu va putea avea loc.
Este vorba despre pagina de confirmare a formularului DS-160, cel care trebuie completat online…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
A fost emisă prima carte electronică de identitate. Ce este buletinul cu cip și ce avantaje aduce față de cel clasic

Autoritățile din România au emis prima carte electronică de identitate cu cip. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că noul document are o serie de avantaje față de cel clasic.
”Facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment așteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administrației publice.
Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ…
Citește mai mult pe Alba24.ro