Connect with us

EVENIMENT

Sfântul Ștefan sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Primul martir creștin condamnat la moarte pentru credința sa

Publicat

sf stefan

Pe 27 decembrie, în cea de-a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Este primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim pentru credința sa în Iisu. A fost omorât cu pietre, execuția fiind pusă în aplicare de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Sărbătoarea păstrează o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. În România sunt peste 400.000 de cetățeni care poartă numele de Ștefan sau derivate din acesta.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

Sfântul Ştefan era tânăr, frumos, cu un suflet deosebit, profund, bun orator și un remarcabil psiholog, Sfântul Ștefan era înzestrat cu un sentiment religios excepţional de cald şi de puternic.

Rar puteai întâlni un suflet atât de delicat pentru un om cu o personalitate atât de puternică. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvânt îndeplinea prin faptă. Datorită credinței sale, Sfântul a putut săvârși minuni și semne mari.

Vezi Mesaje Sfântul ȘTEFAN 2020

Sfântul Ştefan a predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, fiind condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Sfântul Ștefan a fost astfel primul martir creștin. În faţa Sinedriului, și-a manifestat credinţa prin rugăciune, căci și sub loviturile primite el se ruga „Doamne Iisuse primeşte duhul meu: şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

Împotriva acuzațiilor de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu, Sfântul Ștefan s-a apărat printr-un lung discurs la adresa celor care îi doreau moartea.

„Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Originea numelui şi semnificaţii

Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii.

În țara noastră, cele mai populare forme sunt Ştefan şi Ştefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănica, Făniţă, Fana, iar uneori, sub influenţă străină, Fanny.

Totodată se folosesc şi diminutivele Ştefanel, Ştefăniţă, sau Ştef(i). Recent, a apărut şi forma feminină Ştefanela, ce pare să fi prins mai bine decât vechea Ştefanida (numele unei muceniţe trecute în calendar).

Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

Dintre bărbaţii sărbătoriţi pe 27 decembrie, peste 280.000 poartă numele Ştefan, aproximativ 18.000 se numesc Istvan şi peste 8.000 au fost botezaţi Fănel.

De asemenea, îşi vor serba onomastica peste 3.000 de bărbaţi care se numesc Ştefănel, circa 1.000 care au numele Ștefănuț şi peste 500 al căror nume este Fane.

De asemenea, cele mai multe femei sărbătorite poartă numele Ştefania, respectiv peste 90.000, alte aproximativ 20.000 se numesc Ştefana, circa 9.000 au fost botezate Fănica, peste 1.000 Fănuța şi peste 300 Fana.

Citește și MESAJE CREȘTINE de ANUL NOU 2019. Felicitări și urări cu texte frumoase pentru cei dragi

Tradiții, obiceiuri și superstiții

De această zi sunt legate o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi, sau este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară „Pâinicile lui Ştefan”. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.

Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Tot de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în pericol.

sursa: creștinortodox.ro, alba24.ro

Vezi și Mesaje de Anul Nou 2020 * Felicitari de Anul Nou 2020 * Mesaje de Revelion 2020 * Mesaje haiose de Anul Nou 2020

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șofer din comuna Bucium, prins de polițiști băut la volan, pe un drum din județul Hunedoara. S-a ales cu dosar penal

Publicat

1660556213 etilotest.jpg

Un șofer în vârstă de 31 de ani din comuna Bucium a fost prins de polițiștii din Hunedoara în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Hunedoara, la data de 19 aprilie 2024, în jurul orei 17:00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Baia de Criș au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani, din comuna Bucium, județul Alba, care se deplasa pe DN 76, din direcția Vața de Jos –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Pod din spaghete Barilla nr. 7 al echipei de studenți UTCN, locul 3 la un concurs în Slovenia.

Publicat

img 5525 e1713713971701.jpeg

O echipă de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a obținut locul 3 la un concurs în Slovenia, cu un pod din spaghete care a rezistat la o încărcătură de 56 de kilograme.

Șef lucrări dr. ing. Cristian Mojolic, coordonatorul echipei de studenți, a declarat pentru Cluj24 că, la concursul desfășurat în orașul Maribor, au fost înscrise 33 de echipe din 4 țări, formate din studenți sau liceeni.

”Concursul din paste făinoase <<How strong is the…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO „Militar pentru o zi”: Specificul armei geniu, prezentat elevilor de la Colegiul Militar din Alba Iulia

Publicat

foto „militar pentru o zi”: specificul armei geniu, prezentat elevilor

Elevii claselor a IX-a B și E de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, însoțiți de locotenentul Cătălin Bobar și diriginta Maria Teglaș, au participat la sfârșitul săptămânii trecute la proiectul „Militar pentru o zi”, derulat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia cu ocazia aniversării Zilei Forțelor Terestre.

Potrivit reprezentanților Colegiului Militar din Alba Iulia, în Poligonul de garnizoană Micești le-au fost prezentate elevilor secvențe de lucrări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Alba Iulia. O femeie rănită după ce două mașini s-au lovit, în intersecția din zona Stadion Cetate

Publicat

accident rutier la alba iulia. o femeie rănită după ce

Un accident rutier s-a produs duminică dimineața, în intersecția dintre strada Calea Moților și B-dul Republicii din Alba Iulia. O femeie a fost rănită, după un impact între două mașini.

Potrivit IPJ Alba, la data de 21 aprilie 2024, în jurul orei 07.00, o femeie de 42 de ani, din comuna Săliștea, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism pe strada Calea Moților, din Alba Iulia, în zona intersecției cu B-dul Republicii, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe