Connect with us

EVENIMENT

Sfântul Ștefan sărbătorit pe 27 decembrie. Primul martir creștin condamnat la moarte pentru credința sa

Publicat

sf stefan

Duminică, 27 decembrie, în cea de-a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Este primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim pentru credința sa în Iisu. A fost omorât cu pietre, execuția fiind pusă în aplicare de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Vezi Mesaje Sfântul ȘTEFAN 2020

Sărbătoarea păstrează o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. În România sunt peste 400.000 de cetățeni care poartă numele de Ștefan sau derivate din acesta.

Sfântul Ştefan era tânăr, frumos, cu un suflet deosebit, profund, bun orator și un remarcabil psiholog, Sfântul Ștefan era înzestrat cu un sentiment religios excepţional de cald şi de puternic.

Rar puteai întâlni un suflet atât de delicat pentru un om cu o personalitate atât de puternică. Consecvent, ceea ce rostea prin cuvânt îndeplinea prin faptă. Datorită credinței sale, Sfântul a putut săvârși minuni și semne mari.

Sfântul Ştefan a predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, fiind condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Sfântul Ștefan a fost astfel primul martir creștin. În faţa Sinedriului, și-a manifestat credinţa prin rugăciune, căci și sub loviturile primite el se ruga „Doamne Iisuse primeşte duhul meu: şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

Împotriva acuzațiilor de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu, Sfântul Ștefan s-a apărat printr-un lung discurs la adresa celor care îi doreau moartea.

„Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Originea numelui şi semnificaţii

Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii.

În țara noastră, cele mai populare forme sunt Ştefan şi Ştefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fănica, Făniţă, Fana, iar uneori, sub influenţă străină, Fanny.

Totodată se folosesc şi diminutivele Ştefanel, Ştefăniţă, sau Ştef(i). Recent, a apărut şi forma feminină Ştefanela, ce pare să fi prins mai bine decât vechea Ştefanida (numele unei muceniţe trecute în calendar).

Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

Dintre bărbaţii sărbătoriţi pe 27 decembrie, peste 280.000 poartă numele Ştefan, aproximativ 18.000 se numesc Istvan şi peste 8.000 au fost botezaţi Fănel.

De asemenea, îşi vor serba onomastica peste 3.000 de bărbaţi care se numesc Ştefănel, circa 1.000 care au numele Ștefănuț şi peste 500 al căror nume este Fane.

De asemenea, cele mai multe femei sărbătorite poartă numele Ştefania, respectiv peste 90.000, alte aproximativ 20.000 se numesc Ştefana, circa 9.000 au fost botezate Fănica, peste 1.000 Fănuța şi peste 300 Fana.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

De această zi sunt legate o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi, sau este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară „Pâinicile lui Ştefan”. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.

Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Tot de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în pericol.

sursa: creștinortodox.ro, alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Lucrările la o conductă de apă blochează de săptămâni întregi o stradă din Baciu: „Alții fac tunel într-o noapte”

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 10.38.28 scaled.jpeg

O porțiune de aproximativ 200 de metri de drum, care leagă strada Transilvaniei de o zonă de locuințe din comuna Baciu, județul Cluj, este blocată de mai bine de o lună. Locuitorii sunt nevoiți să suporte zilnic disconfortul, fără ca cineva să le poată oferi o explicație clară sau un termen de finalizare.

Terenul a fost decopertat înainte de Paști, iar de atunci, lucrările trenează. Locuitorii sunt revoltați.

„Este o bucată de circa 100-200 de metri care face…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bitcoin a ajuns la un nivel record în istoria ei. La ce valoare se tranzacționează moneda virtuală

Publicat

a cumpărat cu euro falși țuică, fructe și legume. bărbat

Bitcoin, criptomoneda cu cea mai mare capitalizare, a doborât miercuri un nou record, ajungând la 109.499,80 dolari, impulsionată de optimismul din Statele Unite privind reglementarea sectorului.

Acesta a depășit astfel recordul anterior, atins la 20 ianuarie, ziua învestirii lui Donald Trump, transmige AFP citată de G4Media.

Moneda digitală beneficiază de „un larg sprijin bipartizan” în Statele Unite pentru reglementarea stablecoins, active digitale considerate mai sigure decât…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO PERCHEZIȚII: Patru traficanți, filați timp de un an de BCCO Alba Iulia. Vindeau droguri în orașe din Alba, Cluj și Hunedoara

Publicat

video percheziȚii: patru traficanți, filați timp de un an de

Patru bărbați au fost filați timp de un an, iar apoi reținuți în urma unor percheziții realizate de anchetatorii din Alba Iulia. Este vorba despre patru bărbați, de 26, 28, 37 și 40 de ani.

Activitatea celor patru a fost documentată de polițiștii de la BCCO Alba Iulia, alături de procurorii DIICOT.

Cercetările efectuate au relevat că, în perioada 2024 – 2025, cei patru bărbați ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit și vândut unor consumatori din județele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Magazin Penny în Borhanci, dezbătut în comisia de urbanism. Avizat de principiu, proiectul revine în comisie cu PUD

Publicat

penny.jpeg

Un nou supermarket Penny, propus de compania REWE Projektentwicklung România pe strada Borhanciului din Cluj-Napoca, a fost dezbătut în ședința de miercuri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Deși Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a primit aviz, proiectul va reveni în comisie sub forma unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), cu o mobilare mai coerentă a parcelei.

O investiție necesară, dar cu probleme

Amplasat la circa 200 de metri de viitorul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe