Connect with us

EVENIMENT

Sfaturi de la medic pentru masa de Paşte: Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei de Sărbătorile Pascale

Publicat

masa traditionala paste

Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei de sărbătorile pascale, afirmă medicul Tudor Ciuhodaru, care recomandă românilor să nu mănânce imediat după slujba de Înviere.

„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului”, recomandă medicul, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că alimentele trebuie introduse treptat, putându-se începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, care va facilita digestia.

Ce alimente ajută la digestie

„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ‘,concentrat’. Consideraţi ,’concentrat’ tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, arată medicul.

Acesta recomandă să se asigure o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzaţia de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice.

„Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, îndeamnă medicul.

Tudor Ciuhodaru nu îi uită nici pe cei cunoscuţi cu alergii alimentare, care vor trebui să aibă grijă la tipurile produselor consumate, să aibă la ei medicaţia de urgenţă şi să se prezinte la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

„Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces. (…) Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, mai recomandă medicul Tudor Ciuhodaru.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.

Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.

Participanții vor putea vizita clădirea istorică, principalele săli și vor interacționa cu personalul, care va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întrerupe alimentarea cu apă potabilă, pe mai multe străzi din Florești

Publicat

robinet apa bun scaled e1723642730908.jpg

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.

Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.

Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:

  • Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
  • Muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Glovo are concurent la Alba Iulia: Un nou serviciu de livrare de mâncare din restaurante intră pe piață din aprilie 2025

Publicat

glovo are concurent la alba iulia: un nou serviciu de

Piața livrărilor de mâncare din Alba Iulia cunoaște o primă schimbare semnificativă: după o perioadă în care Glovo a operat fără concurență reală, Bolt Food devine al doilea mare serviciu disponibil pentru locuitorii orașului.

Noua opțiune aduce o alternativă pentru comenzile de la restaurante locale și francize, într-un moment în care cererea pentru livrări rapide și accesibile este în continuă creștere.

Bolt Food intră pe piața livrărilor din Alba Iulia, unde…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Exercițiu interactiv la Colegiul I.M. Clain din Blaj: Elevii au învățat de la pompieri cum să se comporte în caz de cutremur

Publicat

foto exercițiu interactiv la colegiul i.m. clain din blaj: elevii

La Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj a avut loc o activitate educativă organizată de ISU Alba. Mai exact, elevii au învățat ce trebuie să facă în timpul unui cutremur. Activitatea a avut loc marți, 1 aprilie 2025. 

Evenimentul a inclus un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în care elevii și profesorii au fost instruiți asupra măsurilor de protecție în timpul unui seism. De asemenea, participanții au învățat tehnici de acordare a primului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe