Connect with us

EVENIMENT

Sfaturi din partea directorului ANPC, în privinţa produselor comercializate în această perioadă a sărbătorilor pascale

Publicat

vine paștele. ouăle s au scumpit cu 34% într un an. cum
Arhivă foto

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează într-o postare pe Facebook că trebuie evitată cumpărarea cărnii de miel de la persoane sau din locuri neautorizate, precum și a ouălor vândute de pe marginea drumului sau din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul pare mai mic.

„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris, duminică, Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

Potrivit sursei citate, carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

„Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”, arată Anghel în postarea sa.

În ceea ce priveşte ouăle, Anghel sfătuieşte consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic. „Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate.

Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic.

Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant.

Sfaturi din partea directorului ANPC, în privinţa produselor comercializate în această perioadă a sărbătorilor pascale. Ce trebuie să conțină ouăle de consum

Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: : categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, susţine sursa citată.

În privinţa vopselei de ouă, consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează directorul general al ANPC.

Paul Anghel a scris câteva sfaturi şi în ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice.

Sfaturi din partea directorului ANPC, în privinţa produselor comercializate în această perioadă a sărbătorilor pascale. Conținut etichetă în cazul vinurilor

„Conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină următoarele informaţii: categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcţie de conţinutul de zaharuri; consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie; la întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri; marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanţelor”, a postat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Publicat

barbat cautat1.jpg

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.

Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara

Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Rutieră Alba acționează cu radare pe trepiede mobile, prin sistemul e-SIGUR. Ce riscă șoferii și proprietarii mașinilor

Publicat

poliția rutieră alba acționează cu radare pe trepiede mobile, prin

Polițiștii rutieri acționează sâmbătă, 5 aprilie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, anunță IPJ Alba. Sunt vizate posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județul Alba.

Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.

Vezi și

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și în alte județe până duminică seara. Frig, lapoviță și ninsori până luni

Publicat

atenționare cod galben de vânt puternic în alba și în

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vreme rea valabile în acest weekend. Va fi frig, vor fi ploi, lapoviță și ninsoare până luni seara. Vântul va avea intensificări.

Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie, ora 10.00 până luni, 7 aprilie, ora 18.00 – instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol

În intervalul menționat, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Razie la cluburi din Alba Iulia și în trafic. Acțiune de amploare derulată de polițiști, jandarmi și ISU. Amenzi aplicate

Publicat

foto: razie la cluburi din alba iulia și în trafic.

Polițiștii din Alba au derulat o acțiune de amploare la Alba Iulia, în noaptea de 4/5 aprilie. Au fost legitimate persoane, au fost verificate mașini și firme.

Au fost legitimate 137 de persoane și au fost verificate 59 de autovehicule și șapte societăți comerciale, transmite IPJ Alba.

Au fost constatate 16 abateri de natură contravențională, sancţionate cu amenzi în valoare de 7.695 de lei.

Dintre contravenţiile constatate, 13 au fost la OUG 195/2002, 2 la Legea 333/2003 și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe