Connect with us

ACTUALITATE

Sfaturi simple pentru a reduce factura la curent cu 20%. Măsuri de eficientizare a consumului de energie

Publicat

Consumatorii de energie pot economisi foarte uşor 20% din factura la energie prin soluţii simple aplicate în bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor, potrivit unei campanii derulate de Comisia Europeană, cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), având ca scop creşterea eficienţei energetice.

Astfel, potrivit site-ului campaniei, www.economielaenergie.eu, o metodă la îndemână este spălarea hainelor la 30 de grade Celsius, ceea ce va duce la economii de până la 60 de lei pe an.

Citește și Factură șocantă la energie electrică, primită de o familie din Alba Iulia. Suma de plată: peste 27.800 de lei

Totodată, puteţi reduce temperatura maşinii de spălat vase cu 20 de grade, pentru a economisi 30% din costurile de funcţionare. E de preferat utilizarea funcţiei de ventilaţie a cuptorului, precum şi folosirea un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită.

Dacă temperatura din frigider şi congelator este prea scăzută, pierdeţi bani. Setaţi temperatura la 4-6 grade la frigider şi -18 grade la congelator.

Utilizarea becurilor economice mai aduce o economie de 60 de lei pe an pentru fiecare bec. Alegeţi cu atenţie aparatele electrocasnice, pentru a realiza economii de energie de până la 60%. Trebuie doar să verificaţi eticheta energetică UE.

Scoateţi din priză electrocasnicele atunci când nu sunt în uz, pentru a economisi aproximativ 180 de lei pe an şi folosiţi un prelungitor cu întrerupător pentru a opri automat aparatele când nu le utilizaţi. Chiar trebuie urmăriţi un film cu lumina aprinsă? Stingeţi-o şi economisiţi bani.

Lumina soarelui este gratuită, aşa că ridicaţi storurile pentru a lăsa lumina să pătrundă în locuinţă. Şi nu uitaţi că un contor inteligent va poate arăta în timp real cheltuielile cu energia.

În ceea ce priveşte temperatura din casă, optim este intervalul 18-21 de grade. Efectuaţi întreţinerea centralei termice în mod regulat pentru a scădea factura la încălzire cu până la 20%.

Iarna, setaţi termostatul la 21 de grade, aceasta fiind temperatura optimă pentru sănătatea, confortul şi bugetul dumneavoastră. Nu deschideţi ferestrele dacă vă este prea cald, mai bine reduceţi temperatura sistemului de încălzire.

Soluţii pentru a reduce pierderile de căldură sunt şi îndepărtarea obiectelor care obstrucţionează caloriferele, precum şi înlocuirea garniturilor de etanşare deteriorate ale uşilor şi ferestrelor.

Vara se recomandă să ţineţi ferestrele închise dacă nu bate vântul şi dacă temperatura exterioară este mai mare decât temperatura interioară.

În baie, instalarea unui cap de duş economic cu regulator de debit poate duce la economii de 15 lei pe lună. De asemenea, reduceţi timpul petrecut zilnic la duş cu doar trei minute, lucru care va duce la economia a 115 lei, pentru fiecare persoană, pe an.

Închiderea robinetului de apă caldă în timpul pauzelor din rutina dumneavoastră de dimineaţă va reduce semnificativ consumul de energie. Utilizaţi apa rece ori de câte ori este posibil, pentru economii şi mai mari.

Românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie, după cum reiese din datele Comisiei Europene.

Un barometru pe această temă arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că această ţintă este prea modestă.

Totodată, potrivit unei cercetări a Asociaţiei Agenţiilor de Reglementare în Energie din Europa (ACER), 11% dintre consumatorii români de energie sunt vulnerabili, adică au probleme cu plata facturii. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Mihaela Dicu, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pirat auto” sucevean prins cu mașina plină pe strada Primăverii din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au „taxat”

Publicat

images 1.jpg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, luni,  pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 59 de ani, din județul Suceava.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta efectua transport neautorizat de persoane, contra cost.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

469 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

electrician.jpg

Nu mai puțin de 469 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
SEF DEPARTAMENT

(INGINER SEF)

SC NOVA APASERV SA

Str. Octav Bancila nr.3

Tel:0374106800

DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

INGINER SILVIC DIRECTIA SILVICA BOTOSANI

Str. Pacea nr. 47

Tel:0231/512882

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Căutări fără oprire la Tudora, pentru găsirea unui copil de doi ani. Polițiștii și jandarmii fac tot ce este posibil

Publicat

whatsapp image 2024 03 17 at 18.53.16 1000x600.jpeg

Comunitatea din Tudora și botoșănenii care au aflat din media de acest caz, stau cu sufletul la gura, cu speranța că puiul de om va fi găsit din moment în moment.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botosani, copilul este căutat fără încetare, polițiștii și jandarmii fiind dispuși să facă tot ce este posibil.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani, aflat în stare gravă.

Botoșăneanul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe