Connect with us

EVENIMENT

Sfintele Paști. Care sunt semnificațiile Sărbătorii de Învierea Domnului

Publicat

hristos

Sfintele Paşti semnifică trecerea de la moarte la viaţă prin jertfa Mântuitorului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a primit moartea de bunăvoie, pătimind şi fiind răstignit pe cruce.

Trupul Mântuitorului este însă ca un Templu plin de prezenţa şi puterea lui Dumnezeu de aceea el nu poate fi ţinut de moarte în mormânt.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

“El este mai înainte decât toate şi toate prin El sunt aşezate. Şi El este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate”, spune Sfântul Apostol Pavel (ep. Col. 1, 18).

Cu Învierea Lui Iisus Hristos pentru omenire începe o nouă eră

Cu Învierea Lui Iisus Hristos pentru omenire începe o nouă eră, pentru prima dată puterea lui Dumnezeu se arată învingătoare asupra morţii.

“Cei îngheţaţi se strâng în jurul focului, cei flămânzi se strâng în jurul mesei; cei care au răbdat suferinţă mare în noaptea cea lungă se bucură la venirea zorilor; cei sleiţi de lupte aprige se veselesc la venirea biruinţei neaşteptate. O, Doamne, prin Învierea Ta, Tu Te-ai făcut toate lucrurile pentru toţi oamenii!”, spune episcopul Nicoale Velimirovici (“Predici”).

Tot Sfântul Nicoale Velimirovici arată că prin Învierea Sa, Iisus Hristos a biruit pe cei doi dintre cei mai aprigi vrăjmaşi ai vieţii şi ai cinstei omeneşti – moartea şi păcatul:

“Aceşti doi vrăjmaşi ai oamenilor s-au născut atunci când primul om s-a despărţit de Dumnezeu, călcând peste poruncile despre ascultare, faţă de Făcătorul său. În Rai, Omul nu a cunoscut nici moartea nici păcatul, nici frica nici ruşinea.

Pentru că, despărţindu-se de Dumnezeul Cel viu, omul nu a putut cunoaşte nimic despre moarte şi trăind în ascultare desăvârşită faţă de Dumnezeu, el nu putut cunoaşte nimic despre păcat”.

Sfintele Paști, unica sărbătoare a Bisericii

De la început Sfintele Paşti au devenit unica sărbătoare a Bisericii şi, în continuare, pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului era cel mai mare eveniment din cursul anului.

Noaptea Paştilor era petrecută în biserici în priveghere şi rugăciune. În cursul ei avea loc botezul catehumenilor (candidaţii la botez), iar momentul Învierii era întâmpinat cu cântări de bucurie, cu săvârşirea Sfintei Jertfe şi cu lumini multe, semn al bucuriei şi luminării duhovniceşti.

Cei care primiseră botezul chiar în acea noapte îşi puneau acum haine albe şi purtau făclii luminoase, penitenţii (cei care fuseseră excluşi un timp din comunitatea credincioşilor din cauza păcatelor) erau reprimiţi în cadrul comunităţii, împăraţii eliberau prizonieri şi se făceau fapte de milostenie.

În vechime, ca şi astăzi, sărbătoarea Paştilor se prelungea pentru o săptămână întreagă, săvârşindu-se în fiecare zi Sfânta Liturghie, la care toţi credincioşii se împărtăşeau cu Sfintele Taine ale lui Hristos. (surse: Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994; Dicţionar al Noului Testament, pr. dr. Ioan Mircea, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1995; http://www.voscreasna.com).

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

No bine, Cluj! Primarul Floreştiului a contractat un virus de la Emil Boc. 24 de cărţi mai bune decât romanul lui Tişe

Publicat

image 2025 07 02 083539606.png

„No bine, Cluj!” este un newsletter de umor produs de Cluj24 care apare în fiecare marţi. Abonează-te gratuit pentru știri comentate cu umor, recomandări culturale, sfaturi pentru părinți și agenda evenimentelor clujene. Scrie adresa ta de mail în câmpul de mai jos şi apasă Subscribe:

Dintre subiectele de astăzi pe No bine, Cluj!

🟠 Directorul Aeroportului din Cluj vrea să investească într-o spălătorie auto pentru pasageri şi angajaţi care ar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Accident mortal pe raza localității Șugag: Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu un ATV. Ce spun polițiștii

Publicat

foto accident mortal pe raza localității Șugag: un bărbat a

Accident mortal pe raza localității Șugag. Un bărbat de 50 de ani din București, a fost găsit mort, sub un ATV. Cadavrul acestuia a fost descoperit în noaptea de 1 iulie 2025, în jurul orei 23.00. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba miercuri, 2 iulie 2025.

Potrivit IPJ Alba, la data de 1 iulie 2025, în jurul orei 23.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că un bărbat ar fi fost găsit decedat, sub un ATV, pe raza…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un tânăr din Zlatna care a jefuit un cazino din Alba Iulia. Câți ani va sta după gratii

Publicat

Închisoare cu executare pentru un tânăr din zlatna care a

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Zlatna, Iulian P., a fost condamnat pentru tâlhărie calificată, după ce a jefuit un cazino de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Fapta a comis-o în data de 1 martie 2025, iar două luni mai târziu a și fost trimis în judecată. În data de 30 iunie 2025 a fost condamnat la închisoare cu executare. 

Bărbatul a reușit să plece cu 33.000 de lei, dar polițiștii l-au indetificat rapid pe autor. Mai exact jaful a avut loc la primele ore…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ȘTIREA TA: Situație alarmantă pe râul Arieș: apă albă ca cimentul și mii de pești morți. Imagini transmise de cititori

Publicat

Știrea ta: situație alarmantă pe râul arieș: apă albă ca

Mii de peștii morți pluteau pe râul Arieșul Mare în seara zilei de 1 iulie 2025, între Arieșeni și Albac, din cauza unei posibile poluări masive a râului. Apa avea o tentă albă-albăstruie și era acoperită de spumă groasă și de o peliculă de ulei.

Imaginile transmise de cititorii Alba24 din zona Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Albac arată dimensiunea reală a dezastrului.

YouTube videoYouTube video

Potrivit acestora, poluarea ar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe