Connect with us

EVENIMENT

Sfintele Paști: Pâine sfințită și vin. Ce semnifică „paştile” primite de credincioşi în noaptea de Înviere

Publicat

catedrala

Creştinii merg la biserică în Sâmbăta Mare, să primească sfintele paşti sau anafora. Tradiţia spune că paştile se iau de la biserică după slujba de Înviere, dar unii creştini, care vor să evite aglomeraţia de la miezul nopţii, merg în timpul zilei.

„Paştile” reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, mai exact trupul și sângele Domnului.

Anafora din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști” ca o mărturie vie, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Creștinii care vin de Paște la biserică îşi iau „paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.

Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc „paştile”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect și complet este să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.

De obicei creştinii care merg la biserică sau al Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia după paşti aduc un ou roșu și pun bani în cutia milei.

Ce reprezintă cuvântul „Paşti”

Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este folosit pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel).

Acest termen a fost preluat și de către creștini, însă semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.

Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace.

Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.

Sursa: Alba24.ro

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier grav la Șard. Bărbat lovit de o mașină, pe drumul național DN 74. Trafic îngreunat

Publicat

foto: accident rutier grav la Șard. bărbat lovit de o

Un accident rutier grav s-a produs miercuri dimineața pe drumul național DN 74, pe raza localității Șard. Un bărbat a fost lovit de un autoturism.

Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este îngreunat pe raza localității Șard, din cauza unui accident rutier.

Un bărbat ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism. Bărbatul a suferit leziuni corporale, fiindu-i acordate îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se STRICĂ vremea în toată țara. Frig și PLOI în următoarele săptămâni

Publicat

iarna 2 scaled e1670834510616.jpg

ANM anunță că urmează patru săptămâni mai reci decât normalul perioadei, cu temperaturi scăzute în toate regiunile țării, dar mai ales în sud-vest. Precipitațiile vor fi abundente în prima săptămână, în special la munte, apoi vor scădea semnificativ. La jumătatea lui decembrie, acestea vor reveni.

Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se schimbă vremea în toată țara. Atenționare meteo de ninsori, ploi și vânt puternic în Alba și alte județe, până sâmbătă noaptea

Publicat

atenționare cod galben de ninsori abundente în alba, până marți

Se schimbă vremea în toată țara. Începând de miercuri dimineața până sâmbătă noaptea, în țară sunt așteptate ploi moderate, ninsori la munte și intensificări ale vântului. 

De asemenea, zona montană a județului Alba se află miercuri sub avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului. 

Potrivit ANM, în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 – 23 noiembrie, ora 20:00, în țară sunt așteptateprecipitații…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Alba care și-a bătut cu sălbăticie iubita, trimis în judecată. Femeia lovită cu pumnii, picioarele și un topor

Publicat

un bărbat din alba care și a bătut cu sălbăticie iubita,

Cazurile de violență în familie sunt de cele mai multe ori atribuite consumului de alcool. Este și un caz care a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Alba Iulia. Recent, în data de 18 noiembrie  2024, magistrații au dispus începerea judecății unui bărbat care și-a bătut cu sălbăticie concubina. 

Deși fapta s-a petrecut la începutul anului 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe