EVENIMENT
Sfintele Paști: Pâine sfințită și vin. Ce semnifică „paştile” primite de credincioşi în noaptea de Înviere

Creştinii merg la biserică în Sâmbăta Mare, să primească sfintele paşti sau anafora. Tradiţia spune că paştile se iau de la biserică după slujba de Înviere, dar unii creştini, care vor să evite aglomeraţia de la miezul nopţii, merg în timpul zilei.
„Paştile” reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, mai exact trupul și sângele Domnului.
Anafora din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști” ca o mărturie vie, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos.
Creștinii care vin de Paște la biserică îşi iau „paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.
Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc „paştile”.
Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.
Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.
Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect și complet este să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.
De obicei creştinii care merg la biserică sau al Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia după paşti aduc un ou roșu și pun bani în cutia milei.
Ce reprezintă cuvântul „Paşti”
Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este folosit pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel).
Acest termen a fost preluat și de către creștini, însă semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.
Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace.
Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.
Sursa: Alba24.ro
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
EVENIMENT
George Simion a mers la vot alături de Călin Georgescu. Declarații în afara secției, după ce un jandarm i-a invitat afară

George Simion a mers la vot alături de Călin Georgescu, duminică dimineața. Cei doi au vrut să facă declarații în interiorul secției, dar un jandarm le-a cerut să iasă afară pentru declarații și le-a explicat că nu au voie să facă acest lucru.
„E un lucru urât pe care îl faceți”, i-a replicat Simion, apoi el și Călin Georgescu au ieșit din secție.
Cei doi au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale turul 2, 18 mai 2025: prezența la vot, ora 8.00. Câți alegători din Alba și din țară au fost la urne

Alegeri prezidențiale turul 2, 18 mai 2025: prezența la vot, ora 8.00. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și rămân deschise până la ora 21.00. Există posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59. Opțiunea este pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
În Alba, sunt așteptate la vot 302.142 persoane. În țară sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a votat imediat după deschiderea secțiilor. Ce a spus la ieșirea de la urne

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel a votat duminică, 18 mai, încă de la primele ore ale dimineții. Acesta și-a exprimat dreptul la vot, la secția de votare organizată în Școala Numărul 7 ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia.
”La ieșirea de la urne, Ion Dumitrel a declarat că a votat: ”pentru a continua să putem fim beneficiarii binefacerilor pe care apartenența la Uniunea Europeană, la NATO ni le asigură. Am votat cu gândul că acum 18 ani am intrat în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clujul votează. S-au deschis secțiile pentru turul II al alegerilor prezidențiale. 616.699 de votanți, așteptați la urne

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 în România are loc duminică, 18 mai. Secțiile s-au deschis duminică dimineață, la ora 7.
Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.
Pentru votul prin corespondență au optat pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro