Connect with us

EVENIMENT

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Peste un milion de români îşi sărbătoresc ziua numelui în 8 noiembrie

Publicat

În 8 noiembrie, creştinii marchează sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi (ai oştirilor cereşti). Peste 1.300.000 de români vor sărbători ziua numelui, cu această ocazie, pentru că poartă numele Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriel, Gabriela sau derivate din acestea, informează ziarul Alba24.ro.

Citește și MESAJE de Sfinţii Arhangheli MIHAIL și GAVRIL 2019. Felicitări și urări pentru oameni dragi. Colegi, rude, prieteni

O tradiţie populară susţine că Arhanghelii Mihail şi Gavril preiau sufletele celor morţi şi le conduc, după caz, în Rai sau în Iad, fiind înfăţişaţi cu aripi şi cu săbii. Ei sunt recunoscuţi de creştinătate ca îngeri, cei mai de seamă mijlocitori ai lui Dumnezeu.

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavril

Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea sa să biruiască în istoria mântuirii. Potrivit tradiţiei, la judecata de la sfârşitul chipului acestei lumi, morţii vor învia la glasul trâmbiţei sale.

Misiunile acestui arhanghel sunt numeroase: el transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc; este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi alături de Satana împotriva lui Dumnezeu; tot Sfântul Arhanghel Mihail conduce sufletele morţilor spre poarta paradisului şi reprezintă principalul protector al oştirii creştine.

Gavril apare, în ambele Testamente, drept călăuzitorul spre adevăr şi vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc. Tradiţia creştină mărturiseşte că Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos şi este recunoscut ca martor al Învierii Domnului.

În icoane apare în veşminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veştii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanităţii.
Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe uşile altarelor bisericeşti – Sfântul Mihail este pictat pe uşa dinspre nord, iar Sfântul Gavriil pe cea dinspre sud.

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril

Numele Mihail, de origine evreiască (Miha’El) se tălmăceşte „Cine este ca Dumnezeu?”. În româneşte, formele cele mai frecvente astăzi sunt Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiţă, Mişa sau Michi. Dintre formele mai vechi, multe au supravieţuit doar ca nume de familie – Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.

Gabri’El înseamnă în evreieşte „Dumnezeu a fost puternic”, derivatele folosite din numele de Gavril fiind Gabriel, Gabriela, Gabi, Găbiţă, Gavrilă.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia, pe podium la o convenție internațională a tatuatorilor în Timișoara

Publicat

video: sebastian ispas, artistul tatuator din alba iulia, pe podium

Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia, a câștigat recent un premiu la o convenție internațională dedicată artiștilor tattoo. Acesta a participat la Timișoara International Tattoo Convention, la categoria ”Best of Large Black and Grey”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 4-6 aprilie 2025. 

La eveniment au participat în jur de 60 de artiști tatuatori din România, dar și din străinătate.

Artistul din Alba Iulia a realizat în trei zile un tatuaj a cărei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

17 mai: Noaptea Muzeelor 2025 va fi organizată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

17 mai: noaptea muzeelor 2025 va fi organizată la muzeul

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a anunțat că în acest an va organiza Noaptea Muzeelor în data de 17 mai. Ediția a XIV-a a evenimentului va avea loc sâmbătă, între orele 19:00 – 01:00. Intrarea este liberă. 

„În contextul în care s-a înțeles greșit comunicatul emis de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și articolele din presă apărute în toată țara, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia anunță că va organiza Noaptea Muzeelor, în data de 17…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. S-a deschis Compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie pentru Copii din Cluj. Are 10 paturi

Publicat

spital psihiatrie copii 2.jpg

A fost dat în folosință Compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.


Copiii care au probleme cu drogurile vor beneficia aici de servicii moderne și competente, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

S-a deschis compartimentul de toxicomani de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupru Min SA Abrud caută director general și economic. Ce condiții trebuie îndeplinite și cât de motivant ar fi salariul

Publicat

cupru min abrud cumpără anvelope de dimensiuni mari. licitație lansată

Cupru Min SA Abrud, cel mai mare angajator de stat din Apuseni, recrutează directori. Compania trebuie să găsească un director general și unul economic, iar recrutarea trebuie realizată conform guvernanței corporative (sau corporatiste). Salariul este ”motivant”: pleacă de la 5.000 de euro net pe lună. 

Demersul vine după ani întregi de numiri politice în Consiliul de Administrație și la vârful companiei, în posturile de conducere.

Pentru noua procedură, compania din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe