ACTUALITATE
Shanghai extinde testarea COVID-19, în timp ce mai multe oraşe din China impun restricţii
Shanghai a anunţat vineri un număr record de 21.000 de cazuri noi de COVID-19 şi a treia zi consecutivă de testare, în timp ce măsurile de lockdown impuse celor 26 de milioane de locuitori ai săi nu au indicat niciun semn de scădere a infectărilor, iar alte oraşe chineze au înăsprit măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului – chiar şi în zone fără infecţii recente, informează Reuters.
Autorităţile de la Beijing au intervenit la Shanghai după eşecul său de a limita răspândirii cazurilor de COVID-19 prin izolarea oraşului în etape şi insistă ca ţara să îşi menţină politica de toleranţă zero pentru a preveni un colaps al sistemului său sanitar.
Autorităţile din China, care au reuşit în mare parte să ţină la distanţă COVID-19 în ultimii doi ani, îşi intensifică măsurile de ţinere sub control a coronavirusului, inclusiv prin restricţionarea deplasărilor, testare în masă şi noi centre de carantină.
Printre oraşele care au intrat în acţiune în această săptămână se numără Zhengzhou, în provincia centrală Henan, care a anunţat joi că îi va testa pe toţi cei 12,6 milioane de locuitori după ce au fost identificate câteva cazuri asimptomatice.
Beijingul şi-a intensificat controalele regulate pentru angajaţii din sectoarele cheie ale oraşului, întreg personalul din centrele de îngrijire a vârstnicilor, şcoli şi instituţii care manipulează mărfuri importate fiind nevoiţi să se testeze cel puţin o dată pe săptămână.
În comitatul Shizong din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, magazinele au fost închise, transportul suspendat, iar locuitorilor li s-a interzis să părăsească oraşele sau satele.
23 de oraşe chineze au impus lockdown total sau parţial
Potrivit analiştilor de la Nomura, 23 de oraşe chineze au impus lockdown total sau parţial. Aceste oraşe au în total aproximativ 193 de milioane de locuitori şi contribuie cu 22% din produsul intern brut (PIB) al Chinei. Printre acestea se numără Changchun, un important centru de producţie care a fost izolat timp de 28 de zile.
Ernan Cui, analistă la Gavekal Dragonomics care a studiat politicile asociate COVID-19 anunţate de cele mai mari 100 de oraşe din China, a declarat că majoritatea au ales să menţină restricţiile în vigoare chiar şi după ce numărul cazurilor de infectare au revenit la zero. Restricţiile „sugerează că impactul economic al diferitelor măsuri de lockdown nu se va atenua în câteva zile sau chiar săptămâni”, a notat ea.
Dacă lockdown-ul din Shanghai continuă pe tot parcursul lunii aprilie, oraşul va suferi o pierdere de 6% din PIB, reprezentând o pierdere de 2% din PIB pentru China în ansamblu, a spus Iris Pang, economist şef ING pentru China.
Focarul din Shanghai a trecut de 130.000 de cazuri în total
Focarul din Shanghai a trecut de 130.000 de cazuri în total, depăşind cu mult cele aproximativ 50.000 de cazuri simptomatice înregistrate în timpul focarului iniţial din oraşul Wuhan, situat în centrul Chinei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, la sfârşitul anului 2019 – cu toate că autorităţile chineze nu au început să raporteze cazuri asimptomatice până după atingerea unui vârf în Wuhan, după cum notează Reuters.
Relatările despre centrele de carantină aglomerate şi insalubre şi frica de separare a familiilor au condus la creşterea numărului de solicitări de carantinare la domiciliu în Shanghai. Guvernul de la Shanghai a început să permită unor contacte apropiate să se izoleze acasă, iar miercuri a relaxat politica de separarea a copiilor infectaţi de părinţi.
Aprovizionarea cu alimente rămâne o problemă pentru rezidenţi din cauza lipsei de curieri
Cu toate acestea, aprovizionarea cu alimente rămâne o problemă pentru rezidenţi din cauza lipsei de curieri. Vineri după-amiază, rezultatele pentru hashtag-ul „Shanghai cumpără mâncare” au fost blocate pe site-ul de socializare Weibo, similar Twitter. Weibo nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta, notează Reuters.
Shanghai nu a indicat când ar putea fi ridicate măsurile de lockdown.
Joi seară, Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul Chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, a spus pe contul său de Weibo că măsurile puse în aplicare de Shanghai ar trebuit să aibă un efect „răsunător” pentru întreruperea lanţului de transmisie a COVID-19. Teoretic, a spus el, dacă ar fi realizate mai multe runde de testare PCR în 2-3 zile în oraşele mari, cu populaţie de până la 27 de milioane de locuitori, s-ar putea ajunge la zero cazuri „la nivel de comunitate” în termen de 10 zile până la două săptămâni.
Dintre cazurile din Shanghai, doar un pacient prezintă simptome grave şi se află sub tratament, a declarat vineri un oficial din domeniul sanitar. Agerpres