EVENIMENT
Sibiu, judeţul cu rata de infectare cea mai mare: Un aparat de testare stă deocamdată nefolosit

Un aparat de testare PCR stă deocamdată nefolosit în vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în parcarea Facultăţii de Medicină, în aşteptarea semnării unui protocol între conducerea spitalului şi cea a Universităţii „Lucian Blaga” (ULB), după care trebuie cumpăraţi reactivii pentru a se putea face teste, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul spitalului sibian, medicul Liliana Coldea.
„Astăzi sau în zilele următoare o să încheiem protocolul de colaborare, pentru că Universitatea ne pune la dispoziţie dotarea, adică aparatul, iar noi trebuie să venim cu costurile, care înseamnă reactivii plus resursa umană. Ei ne-au pus la dispoziţie biologi”, a precizat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Liliana Coldea.
Potrivit medicului, acest container, care conţine laboratorul şi aparatul de testare, se află la câţiva metri de spitalul sibian. Sibienii care vin cu sutele, zilnic, să se testeze de COVID-19 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă văd printr-un gard containerul închis în care se află aparatul PCR nefolosit încă.
Acest aparat şi laboratorul din container vor rămâne tot în parcarea Facultăţii de Medicină, adică în vecinătatea spitalului, spune Liliana Coldea, dar aici vor lucra biologi şi medici.
„Universitatea vine cu biologi, iar noi venim cu medici, pentru că biologii pe care i-au angajat dânşii nu pot să valideze rezultatele”, a mai precizat Liliana Coldea.
Întrebată de când se vor putea face teste COVID-19 cu ajutorul acestui nou aparat de testare, Liliana Coldea a afirmat: „După ce avem protocolul. Probabil că într-o săptămână”.
Dacă ar fi folosit şi acest aparat de testare PCR, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu ar avea în total patru astfel de aparate. Conducerea spitalului spune că acest aparat de testare cumpărat de universitatea sibiană ar putea face 100 de teste zilnic.
„Extractorul pe care îl au ei la Universitate nu este cu capacitate mare, nu o să crească cu foarte mult. Probabil în jur de o sută de teste”, a mai spus Liliana Coldea.
AGERPRES a solicitat un punct de vedere şi din partea Universităţii „Lucian Blaga” în legătură cu acest aparat şi protocolul cu spitalul, dar încă nu a primit un răspuns.
În luna aprilie, ULB Sibiu anunţa printr-un comunicat de presă că investeşte un sfert de milion de euro pentru proiecte de prevenire şi diagnosticare a COVID-19, bani din care s-a cumpărat şi acest aparat de testare.
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este alături de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în lupta împotriva COVID-19 prin lansarea mai multor proiecte de prevenire şi diagnosticare a virusului. Două din aceste proiecte vor fi finanţate prin intermediul Fundaţiei Hasso Plattner şi sunt estimate la aproximativ 250.000 EURO. Pentru a creşte capacitatea de testare a contaminării cu SARS-CoV 2 în Regiunea ADR Centru, ULBS dezvoltă un laborator de biologie moleculară cu nivel de securitate BSL2, care, în perioada imediat următoare, să fie acreditat pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2, iar în perspectivă să poată deveni o infrastructură de cercetare care va permite dezvoltarea proiectelor de cercetare în biologie moleculară cu aplicaţii în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară”, se arată în comunicatul ULBS din luna aprilie.
De atunci, ULBS a dotat acest laborator şi a obţinut toate avizele necesare, potrivit unor surse oficiale. AGERPRES
EVENIMENT
Copiii din centrele rezidențiale din Cluj își spun poveștile în culori, de ziua lor. Cum puteți să îi susțineți

Peste 200 de copii din centre rezidențiale din Cluj-Napoca, Apahida, Gherla, Turda, Huedin și Florești vor avea parte de o zi specială, plină de culoare și activități, la Wonderland Resort.
Copiii au pregătit și o expoziție cu vânzare, iar clujenii cu suflet mare îi pot astfel sprijini și susâine în proiectele viitoare.
Copiii din centrele rezidențiale din Cluj își spun poveștile în culori, de ziua lor
Copiii din centrele rezidențiale din județul Cluj își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Clădirea internatului și cantina Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni vor fi modernizate cu bani europeni. Valoarea investiției

Clădirea internatului și cantina Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni vor fi modernizate. Investiția, finanțată prin PNRR, este estimată la peste 2,7 milioane de lei, fără TVA.
Primăria Câmpeni a lansat pe 12 mai, în SEAP, o licitație pentru reabilitarea moderată a internatului și cantinei Colegiului Național „Avram Iancu”.
Valoarea totala estimată a investiției este de 2.789.495,02 lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin PNRR.
Potrivit documentației, cele…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Miercuri se dispută finala Cupei României Betano. CFR Cluj și FC Hermannstadt se vor duela de la ora 20:30, la Arad, pentru marele trofeu. Comisia Centrală a Arbitrilor a anunțat centralul care va oficializa jocul de pe „Francisc Neuman”.
Se anunță un meci de foc la Arad. Jucătorii de la CFR Cluj se gândesc doar la victorie, care ar fi echivalentă cu participarea în preliminariile Europa League. Totuși, FC Hermannstadt își va vinde scump pielea. În joc este un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Bărbat reținut după ce a înșelat un pensionar cu peste 1,4 milioane de lei prin „investiții fantomă” timp de 11 ani

Un bărbat de 49 de ani a fost reținut de polițiștii clujeni, după ce, timp de peste un deceniu, a păcălit un pensionar de 70 de ani să-i transfere, în 639 de tranșe, peste 1.400.000 de lei, sub pretextul unor investiții financiare fictive.
Folosind identități false, titluri mincinoase și inclusiv un „robot bancar” fals, suspectul a construit un întreg scenariu pentru a întreține iluzia unor câștiguri uriașe, care nu au existat niciodată.
La data de 13 mai,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro