Connect with us

ACTUALITATE

Sibiul, judeţul fără niciun cabinet medical sau stomatologic în grădiniţe şi şcoli din mediul rural

Publicat

stomatologie

Preşcolarii şi elevii din judeţul Sibiu, care învaţă în mediul rural, nu au niciun cabinet medical în grădiniţe sau în şcoli, aceştia fiind consultaţi de medicii de familie din acele comune şi sate sau din localităţile cele mai apropiate, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

„În mediul rural nu există cabinete de medicină şi dentare şcolare, asistenţa medicală fiind asigurată de către medicii de familie din localităţile respective sau din localităţi apropiate”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Kristina Gaal.

Potrivit sursei citate, în oraşele mici din judeţul Sibiu există o criză de cabinete şi medici şcolari. Spre exemplu, în oraşul Agnita există un singur cabinet şcolar, dar nu este niciun medic şcolar. Aici, consultaţiile sunt făcute de un medic de familie, cu care a făcut contract primăria din oraş. În oraşul Avrig, toţi preşcolarii şi elevii din oraş au la dispoziţie un singur cabinet cu un singur medic.

În tot judeţul Sibiu lucrează doar 13 medici şcolari şi ar mai fi nevoie să fie angajaţi 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

Personalul medical şcolar este insuficient şi în municipiul reşedinţă de judeţ. Nici în municipiul Sibiu nu există medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

„Sunt mai multe unităţi arondate unui medic, cel puţin în Sibiu aşa este. În municipiul Sibiu avem 9 medici şi 30 de asistente pe toate unităţile de învăţământ. (…) Ar mai trebui, pe total judeţ, 41 de doctori şcolari. În mediul rural, asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie. La Agnita este medic de familie, care are contract cu primăria. La Agnita sunt şi două asistente medicale. Ar mai fi nevoie de 115 asistente medicale, acum avem 43”, a declarat medicul de igienă Rodica Mihăilă, de la DSP Sibiu.

Potrivit acesteia, criza de medici şi asistente şcolare din judeţ se datorează faptului că nu se scot posturi la concurs. Angajarea şi plata acestor medici revine în sarcina primăriilor.

Potrivit legii, fiecare şcoală care are peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şcolar şi doi asistenţi medicali.

Directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu, spune că a înştiinţat Ministerul Sănătăţii despre situaţia medicilor şcolari din judeţ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac, a atras şi el atenţia că ar fi nevoie de mai mulţi doctori în şcolile din judeţ.

„Doctorii şcolari fac informări în şcoli. Dar din păcate nu sunt în toate şcolile doctori şcolari. Avem câteva mii de şcoli, dar la sate nu sunt doctori în fiecare şcoală. La oraş, un doctor are arondate mai multe şcoli. Spre exemplu, la Avrig, toţi copiii de acolo, care sunt în jur de 2.000, se duc la un singur doctor şcolar. Eu cred că nu ar fi rău dacă ar fi mai mulţi doctori şcolari în judeţ”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac.

Directoarea unei şcoli din municipiu în care o clasă a fost trimisă acasă timp de două zile, din cauza numărului de viroze, spune că cel mai bine ar fi să existe câte un medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

„Ar trebui să fie un medic şcolar şi un asistent şcolar în toate şcolile şi care să fie în programul şcolii”, a declarat directoarea Şcolii gimnaziale nr. 4 din municipiul Sibiu, profesoara Gabriela Maniu.

La această şcoală din municipiul Sibiu învaţă peste 900 de copii. Aceştia au cabinet medical şi cabinet stomatologic, însă beneficiază zilnic doar de prezenţa asistentei medicale. Medicul stomatolog şi cel şcolar au program doar câteva zile pe săptămână. Elevii care au ore după-amiaza, în schimbul doi, nu pot să apeleze la asistenta medicală a şcolii, pentru că aceasta lucrează doar în schimbul de dimineaţă. Dacă un copil păţeşte ceva în timpul cursurilor, după-amiaza, profesorii din această şcoală sună la 112. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe