Connect with us

EVENIMENT

Sicriul reginei-mama Elena a României va fi adus în țară. Casa Regală anunţă programul funeraliilor. Doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie

Publicat

Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează Familia Regală, care anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

„Începând de astăzi, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie”, se arată într-un comunicat al Casei Regale, transmis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, vineri, 18 octombrie, ora 12,00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12,45 – 16,00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16,45; începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. „Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă”, informează Casa Regală.

În aceeaşi zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Familia Regală precizează că, începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise şi online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Compensarea prețului la energie: Guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice pentru viitoarele scheme de ajutor

Publicat

compensarea prețului la energie: guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice

Compensarea prețului la energie: România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând cont de o realitate europeană, cu creșteri la gaz de până la 60% și la energie electrică de 25-30%.

Având în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

Publicat

majorete vointa 8.jpg

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Eclipse” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.

Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.

Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național

”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Corul Universității Cambridge va susține un concert în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Premieră în Transilvania

Publicat

corul universității cambridge va susține un concert în catedrala romano

Pentru prima dată în istoria sa, corul Universității Cambridge ajunge în Transilvania. Una dintre opririle sale va fi la Alba Iulia, la Catedrala Romano Catolică din oraș. 

Mai exact în data de 5 aprilie 2025, de la ora 18.00, Magdalene College Choir va concerta în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia.

Magdalene College Choir a fost fondat în 1542, iar corul universității interpretează în mod regulat la slujbele din capelă. De asemenea, a participat la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Publicat

ziua porților deschise la prefectura alba: vizitatorii vor afla istoria

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.

Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.

Participanții vor putea vizita clădirea istorică, principalele săli și vor interacționa cu personalul, care va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe