ACTUALITATE
SIMULARE BACALAUREAT 2019: Modele de subiecte, calendar şi detalii pentru elevi la testările ce încep în 18 martie

În perioada 18-29 martie, elevii din clasele XI-XII şi XIII participă la simularea examenului de Bacalaureat 2019. Vor avea posibilitatea să-şi testeze competenţele prin testări scrise, înainte de examenul din vară.
“Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat național se organizează pentru elevii claselor terminale ale liceului, a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, la care participă și elevii claselor a XI-a zi și a XII-a seral/frecvență redusă, învățământ de masă”, se arată în ordinal MEN publicat în 28 februarie în Monitorul Oficial.
Calendar simulare Bacalaureat 2019:
Luni, 18 martie: Simulare Limba și literatura română – scris
Marţi, 19 martie: Simulare Limba și literatura maternă – scris
Miercuri, 20 martie: Simulare Proba obligatorie a profilului:
Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
Joi, 21 martie: Simulare Proba la alegere a profilului și specializării – doar pentru elevii clasei a XII-a
La această probă, elevii trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
Vineri, 29 martie: Afișarea rezultatelor
Citeste: SIMULARE BACALAUREAT 2019: Modele de subiecte, calendar şi detalii pentru elevi la testările ce încep în 18 martie pe Alba24.ro
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităţilor militare ale Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi DPA.
”Această sumă poate creşte”, a adăugat Bodskov după încheierea conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Ucraina.
Polonia, Slovacia şi Republica Cehă au convenit să extindă producţia de sisteme de artilerie, muniţii şi alte echipamente, a menţionat ministrul danez.
Într-o declaraţie comună, ţările participante s-au angajat să furnizeze sprijin militar constant pentru Ucraina şi au convenit să aibă în septembrie o videoconferinţă pe aceeaşi temă.
Douăzeci şi şase de ţări au trimis delegaţii la conferinţa de la Copenhaga, desfăşurată în completarea cooperării în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, care coordonează livrările de arme pentru forţele armate ucrainene.
Co-gazdă a conferinţei, Marea Britanie a promis că va trimite mai multe sisteme lansatoare de rachete multiple Ucrainei. Un ”număr substanţial” de rachete ghidate M31A1, care pot lovi cu precizie ţinte aflate la o distanţă de până la 80 de kilometri, vor fi de asemenea trimise, a spus ministrul apărării britanic Ben Wallace.
Soldaţi ucraineni au fost deja instruiţi în Marea Britanie cu privire la modul de folosire a lansatoarelor, iar Londra a promis că în următoarele luni va pregăti 10.000 de infanterişti ucraineni.
Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Ţările de Jos au anunţat că vor sprijini acest program.
Rusia a lansat la 24 februarie o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială” de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Agerpres
ACTUALITATE
VINERI: Vernisajul expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, la Muzeul din Alba Iulia

Vineri, 12 august, de la ora 16:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în deschiderea celei de a IX-a ediție a Festivalului Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps, va fi vernisată expoziția „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”.
Expoziția dorește să ilustreze o mică parte din sursele documentare care stau la baza desfășurării spectacolelor de reconstituire istorică antică.
Cu această ocazie vor fi expuse o serie de piese originale care au aparținut armatei romane, descoperite pe teritoriul județului Alba, aflate în patrimoniul muzeului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
FOTO. Julia, mamă cu copil din Ucraina, s-a refugiat la Cluj din prima zi a războiului: „Ucraina e cu 10 ani în urma României”

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Julia Holovko este o tânără mamă din Odessa, care s-a refugiat la Cluj din prima zi a războiului, împreună cu soțul, fiul și părinții săi.
„Am plecat atât de repede încât lumea nu apucase să se mobilizeze. Nu erau ajutoare la graniță, nici grupuri de Facebook, nimic”, spune ea, pentru Cluj24.
Au trecut prin Republica Moldova, prima…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
FOTO: Intrarea în Palatul Justiției din Alba Iulia, amenajată cu fotografii ale instanțelor din circumscripția Curții de Apel

Spațiul recent renovat de la intrarea principală în Palatul Justiției din Alba Iulia a fost amenajat cu fotografii ale instanțelor din circumscripția teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, realizate de fotograful Vasile Sârb.
„Mulțumim domnului Vasile Sârb, fotograful Centrului de Cultură Augustin Bena, pentru contribuția artistică la finalizarea amenajării unui spațiu important al Palatului Justiției!
Fotografiile celor 17 clădiri ale instanțelor din circumscripția teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, realizate de fotograful Vasile Sârb, care au…
Citește mai mult pe Alba24.ro