Connect with us

ACTUALITATE

Sindicaliştii de la Protecţia Copilului cer creşterea alocaţiei de plasament destinată copiiilor crescuţi de asistenţii maternali profesionişti

Publicat

copil

Conducerea Ministerului Muncii trebuie să crească alocaţia de plasament pentru copiii care sunt crescuţi de asistenţii maternali profesionişti sau care sunt aflaţi în plasament familial, pentru acoperirea inflaţiei din ultimii patru ani, susţine Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Într-un comunicat remis vineri AGERPRES, FNS „PRO.ASIST” solicită „majorarea procentului actual de la 1,2 ISR (indicele social de referinţă, în valoare de 500 lei – n. r.) la 1,5 ISR, ceea ce ar duce la o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei), care ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii patru ani”.

Organizaţia sindicală aminteşte că, potrivit legislaţiei, „copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi mamele protejate în centre maternale, au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale”, aminteşte organizaţia sindicală.

Pentru „toate cele enumerate (hrană, igienă, îmbrăcăminte şi alte cheltuieli ce sunt necesare pentru creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil), statul consideră că este suficientă alocaţia stabilită prin OUG nr. 65/2014, respectiv 600 lei/ lună (1,2 ISR)”, se menţionează în comunicatul PRO ASIST.

Organizaţia sindicală consideră că este absolut necesară majorarea alocaţiei de plasament, deoarece creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor nu trebuie să fie periclitată de lipsa unei alocaţii decente în condiţiile în care inflaţia a crescut din anul 2014, la fel şi costurile, atât cele pentru alimente, cât şi cele pentru acoperirea celorlalte nevoi (îmbrăcăminte, rechizite, materiale igienico-sanitare etc.).

„Pe de altă parte, chiar prin majorarea procentului de la 1,2 la 1,5 ISR se produce o majorare concretă de 150 lei pe lună (de la 600 lei la 750 lei), sumă care oricum nu acoperă total cheltuielile, însă ar reduce din deficitul la necesarul creşterii şi îngrijirii copiilor în bune condiţii şi ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii 5 ani”, consideră FNS „PRO.ASIST”.

Sindicaliştii din asistenţă socială mai solicită revizuirea documentelor necesare completării dosarelor copiilor care beneficiază de măsură de protecţie specială la asistent maternal profesionist, în scopul accesului acestora la diversele programe derulate de Ministerul Educaţiei prin programele naţionale (burse sociale, rechizite, achiziţia de calculatoare etc.), deoarece se iau în calcul şi veniturile asistenţilor maternali profesionişti, chiar dacă aceştia nu reprezintă familia naturală a copilului.

O a treia cerere a sindicaliştilor este „actualizarea coeficientului de salarizare al asistentului maternal profesionist (…) la cel puţin 1,44, respectiv echivalare cu poziţia 43 soră medicală, masor, coeficient salarizare 1,44”.

„Considerăm că majorarea acestui coeficient este oportună şi vine în sprijinul identificării, recrutării şi angajării acestei categorii de personal şi este utilă în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a angajamentelor Guvernului României faţă de Uniunea Europeană cu privire la dezinstituţionalizare şi identificarea de soluţii alternative de tip familial şi care astfel va conduce la reuşita acestora”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – FNS „PRO.ASIST” solicită Ministerului Muncii convocarea unei întâlniri de lucru cu toţi factorii de decizie pe temele menţionate, pentru a putea discuta şi identifica cele mai bune soluţii la acestea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe