Connect with us

ACTUALITATE

Sindicaliştii de la Protecţia Copilului cer creşterea alocaţiei de plasament destinată copiiilor crescuţi de asistenţii maternali profesionişti

Publicatcopil

Conducerea Ministerului Muncii trebuie să crească alocaţia de plasament pentru copiii care sunt crescuţi de asistenţii maternali profesionişti sau care sunt aflaţi în plasament familial, pentru acoperirea inflaţiei din ultimii patru ani, susţine Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Într-un comunicat remis vineri AGERPRES, FNS “PRO.ASIST” solicită “majorarea procentului actual de la 1,2 ISR (indicele social de referinţă, în valoare de 500 lei – n. r.) la 1,5 ISR, ceea ce ar duce la o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei), care ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii patru ani”.

Organizaţia sindicală aminteşte că, potrivit legislaţiei, “copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi mamele protejate în centre maternale, au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale”, aminteşte organizaţia sindicală.

Pentru “toate cele enumerate (hrană, igienă, îmbrăcăminte şi alte cheltuieli ce sunt necesare pentru creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil), statul consideră că este suficientă alocaţia stabilită prin OUG nr. 65/2014, respectiv 600 lei/ lună (1,2 ISR)”, se menţionează în comunicatul PRO ASIST.

Organizaţia sindicală consideră că este absolut necesară majorarea alocaţiei de plasament, deoarece creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor nu trebuie să fie periclitată de lipsa unei alocaţii decente în condiţiile în care inflaţia a crescut din anul 2014, la fel şi costurile, atât cele pentru alimente, cât şi cele pentru acoperirea celorlalte nevoi (îmbrăcăminte, rechizite, materiale igienico-sanitare etc.).

“Pe de altă parte, chiar prin majorarea procentului de la 1,2 la 1,5 ISR se produce o majorare concretă de 150 lei pe lună (de la 600 lei la 750 lei), sumă care oricum nu acoperă total cheltuielile, însă ar reduce din deficitul la necesarul creşterii şi îngrijirii copiilor în bune condiţii şi ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii 5 ani”, consideră FNS “PRO.ASIST”.

Sindicaliştii din asistenţă socială mai solicită revizuirea documentelor necesare completării dosarelor copiilor care beneficiază de măsură de protecţie specială la asistent maternal profesionist, în scopul accesului acestora la diversele programe derulate de Ministerul Educaţiei prin programele naţionale (burse sociale, rechizite, achiziţia de calculatoare etc.), deoarece se iau în calcul şi veniturile asistenţilor maternali profesionişti, chiar dacă aceştia nu reprezintă familia naturală a copilului.

O a treia cerere a sindicaliştilor este “actualizarea coeficientului de salarizare al asistentului maternal profesionist (…) la cel puţin 1,44, respectiv echivalare cu poziţia 43 soră medicală, masor, coeficient salarizare 1,44”.

“Considerăm că majorarea acestui coeficient este oportună şi vine în sprijinul identificării, recrutării şi angajării acestei categorii de personal şi este utilă în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a angajamentelor Guvernului României faţă de Uniunea Europeană cu privire la dezinstituţionalizare şi identificarea de soluţii alternative de tip familial şi care astfel va conduce la reuşita acestora”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – FNS “PRO.ASIST” solicită Ministerului Muncii convocarea unei întâlniri de lucru cu toţi factorii de decizie pe temele menţionate, pentru a putea discuta şi identifica cele mai bune soluţii la acestea. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Pașaportul de vaccinare. Cîțu: Suntem pregătiți

Publicat

Aplicația care reprezintă pașaportul de vaccinare este gata și poate porni, în România, în același timp în care pornește în toată Uniunea Europeană, a declarat, joi, premierul Florin Cîțu.

Întrebat despre pașaportul de vaccinare, premierul Florin Cîțu a spus, la Digi 24, că decizia este a Uniunii Europene, dar că România este pregătită, conform MEDIAFAX.

„E o decizie a Uniunii Europene. Noi suntem pregătiți, am vorbit cu STS. Când va porni, va porni și suntem gata și noi. Decât în afara țării (îl folosim – n.r.). De cei care vin în țară sau de românii care merg în altă țară”, a spus Cîțu.

Întrebat ce a fost definitivat, premierul a spus că este vorba de o aplicație care va porni în toate țările UE în același timp.

„Aplicația, din ce am înțeles, dar trebuie să îi dea drumul la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să fie pornit odată sistemul. Cred că este o aplicație, încă nu am văzut varianta finală. Cred că se lucrează la ea. Trebuie să fie gata tot la 1 iunie. (…) Nu poți să ai o bază de date comună. Cred că e vorba de acces la interogare”, a mai spus premierul.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emmanuel Macron condamnă atacurile asupra Israelului şi cere negocieri de pace

Publicat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat, într-o conversaţie cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, atacurile cu rachete asupra Israelului, lansând un apel la calm, anunţă Palatul Elysée, precizând că premierul Benjamin Netanyahu a fost “indisponibil” pentru o discuţie.

În convorbirea cu Mahmoud Abbas, preşedintele Emmanuel Macron “a condamnat ferm atacurile cu rachete revendicate de Hamas şi de alte grupuri teroriste”, care “pun în pericol grav populaţia din Tel Aviv şi afectează securitatea statului Israel”, anunţă Preşedinţia Franţei, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro, scrie MEDIAFAX.

Emmanuel Macron a transmis condoleanţe pentru “numeroasele pierderi în rândul civililor palestinieni în urma operaţiunilor militare şi confruntărilor militare cu Israelul” şi i-a cerut lui Mahmoud Abbas să recurgă la “toate mijloacele de influenţă pentru restabilirea calmului cât mai curând posibil”, subliniază Palatul Elysée.

“Fiind preocupat de escaladarea violenţelor în Orientul Mijlociu, preşedintele Republicii este determinat să colaboreze cu toate părţile pentru a pune capăt violenţelor. Priorităţile sunt revenirea la calm şi pacea”, precizează Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron va discuta şi cu premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, “indisponibil astăzi pentru o conversaţie telefonică”, şi va fi în contact “cu principalii parteneri ai Franţei din Orientul Mijlociu”, în principal cu preşedintele Egiptului, Abdelfattah Sissi, “a cărui mediere o susţine deplin”. “Preşedintele Republicii va transmite tuturor părţilor urgenţa revenirii la pace, la relansarea în mod decisiv a negocierilor necesare instituirii unei păci juste şi durabile între israelieni şi palestinieni şi va exprima voinţa Franţei de a contribui la acest lucru prin respectarea aspiraţiilor legitime ale fiecăruia”, concluzionează Palatul Elysée.

Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi, iar, conform unor surse, armata israeliană pregăteşte o operaţiune terestră în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Wizz Air anunță trei rute noi spre România

Publicat

Compania aeriană Wizz Air anunţă joi că deschide o nouă bază la Roma. Vor fi lansate 32 noi rute către 19 ţări. Printre acestea sunt și trei rute noi spre România.

Wizz Air anunță cea de-a 43-a bază, la Roma, unde va aloca patru aeronave Airbus A321neo..

Înființarea celei mai noi baze Wizz Air, a 43-a bază în Roma-Fiumicino, vine după deschiderea a patru alte baze (Milan Malpensa, Catania, Palermo și Bari) ale companiei aeriene în Italia în ultimul an.

Noua bază din Roma va crea peste 100 de noi locuri de muncă directe în companie și peste 1,500 de locuri de muncă în industriile asociate.

Cele 32 de noi rute sunt anunțate către Londra Luton, Liverpool, Eindhoven, Sofia, Tel Aviv, Casablanca, Marrakesh, Mykonos, Santorini, Corfu, Zakynthos, Heraklion, Larnaca, Fuerteventura, Tenerife, Sharm el Sheikh, Hurghada, Alexandria, Kharkiv, Priștina, Antalya, Bodrum, Keflavik, Târgu Mureș, Constanța, Satu Mare, Dubrovnik, Split, Faro, Nisa, Praga și Tallinn. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu. Românii folosesc servicii poștale și sunt mulțumiți

Publicat

Un sondaj ANCOM arată că 65% dintre respondenți au utilizat în ultimele 12 luni servicii poștale, iar satisfacţia generală este de 8,2 dintr-un total de 10.

Potrivit studiului, 26% dintre respondenţii iniţiali au folosit serviciile poștale în calitate de expeditor, iar 62% în calitate de destinatar. În cadrul utilizatorilor de servicii poştale, cele mai cunoscute servicii poștale sunt cele având ca obiect coletele poştale, cu o notorietate de 97%, urmate de corespondență – 91% notorietate.

71% dintre utilizatorii de servicii poștale au realizat achiziții online în ultimele 12 luni, mai mulţi în mediul urban (75%) decât în rural (65%).

28% dintre utilizatorii de servicii poștale au făcut, de regulă, chiar mai multe achiziții online într-o lună.

Astfel, costul mediu de livrare din magazinele online naţionale a fost de 26 lei, respondentii declarând că 13% dintre livrări au fost gratuite. Conform studiului comandat de ANCOM, o gospodărie a cheltuit aproximativ 111 lei cu serviciile poştale utilizate pe parcursul a 12 luni.

Marea majoritate a respondenților preferă ca livrarea trimiterilor poștale să fie efectuată la domiciliu/serviciu (82%). Pentru 42% momentul livrării le este indiferent, însă 52% preferă ca livrarea să fie realizată de luni până vineri, în intervalul orar 9-17. Numai 3% dintre utilizatori ar fi de acord să plătească un cost suplimentar pentru mărirea intervalului de livrare între orele 8-20 sau în zilele de sâmbătă.

Satisfacţia generală a utilizatorilor faţă de serviciile poştale utilizate în ultimele 12 luni a fost de 8,2 puncte din maximul de 10 posibile, iar în cazul celor având ca obiect coletele poştale satisfacţia a fost de 8,5 puncte.

Principalele criterii în funcție de care expeditorii de trimiteri poştale (colete sau corespondenţă) au ales furnizorii sunt calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranța trimiterilor. MEDIAFAX

Citește mai departe