Connect with us

EVENIMENT

Sindicaliştii din Sănătate amenință cu grevă, dacă proiectul de OUG pe unele măsuri fiscal-bugetare va fi aprobat

Publicat

greva japoneza sindicate sanitas sursa foto facebook federatia sanitas din romania
fotografie cu caracter ilustrativ

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu reluarea protestelor, începând din luna septembrie, la o scară mai mare, dacă proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice va fi aprobat.

În acest context, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” atenţionează public Executivul asupra impactului negativ pe care îl are proiectul de OUG aflat în dezbatere publică asupra angajaţilor din Sănătate şi a capacităţii unităţilor sanitare de-a asigura servicii publice.

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu grevă. Cele mai mari nemulțumiri, legate de salarii

„În condiţiile în care deja inflaţia a redus deja salariile reale cu 42,72% raportat la 1 ianuarie 2018, scăderea suplimentară a unora dintre venituri accentuează într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniştii din Sănătate. Aşa cum am precizat în mod sistematic în ultimele luni, în discuţie poate fi doar creşterea veniturilor angajaţilor din Sănătate, nivelul minim de referinţă fiind compensarea pierderilor determinate de inflaţie”, susţin reprezentanţii sindicali, într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu grevă. Dacă va fi aprobată OUG, se va elimina indemnizația de hrană și voucherele de vacanță

Conform acestora, proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice va conduce la eliminarea drepturilor la indemnizaţia de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru o parte semnificativă a angajaţilor din Sănătate.

„Această măsura va afecta circa 24,4% din angajaţii din spitale, pierderea este de circa 466 lei brut/ lună. Este vorba atât despre medici (care reprezintă circa 65% din angajaţii care pierd), cât şi de angajaţii din alte categorii salariale.

Creşterea veniturilor salariale ale asistentelor medicale din aceste locuri de muncă (în situaţia în care putem face aplicabile – prin modificarea lor – prevederile OUG nr. 63/ 2023) va fi anulată în astfel de cazuri de pierderea acestor drepturi.

Pierderile amintite la punctul anterior vor determina un efect de tipul legii consecinţelor neintenţionate a acestui act normativ, ce va interveni pe zona asistentelor medicale din serviciile UPU, AŢI şi alte câteva servicii: deoarece salariile brute ale acestor angajaţi ating şi depăşesc discret pragul stabilit de actul normativ în special datorită turelor şi lucrului în zilele libere legale, măsura va exercita un caracter inhibitor la adresa participării la asigurarea continuităţii furnizării serviciilor medicale. Consecinţa o va constitui scăderea capacităţii spitalelor de a asigura serviciile publice în aceste specialităţi”, notează sursa citată.

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu grevă. Măsură discriminatorie pentru unii salariați

Federaţia sindicală subliniază faptul că va exista o inechitate majoră, creată de utilizarea ca referinţă a unui prag salarial, angajaţii aflaţi imediat deasupra acestui prag (care au până cu până în 460 lei brut/ lună peste acest prag) fiind dezavantajaţi faţă de cei aflaţi imediat sub acest prag.

„Suplimentar, în condiţiile în care, aşa cum am precizat, depăşirea acestui prag este generată în unele cazuri de participarea angajaţilor la asigurarea continuităţii serviciilor medicale, aceasta fiind variabilă la nivel individual de la o lună la alta, devine incertă situaţia angajaţilor care se află într-o lună peste acest prag iar în alta sub acesta.

Date fiind cele amintite la punctul anterior, este evident faptul că măsura este discriminatorie faţă de angajaţii care lucrează în ture şi în zilele libere legale, comparativ cu lucrătorii care nu desfăşoară activitatea în astfel de condiţii. În situaţia în care se decide menţinerea unui prag pentru acordarea acestor drepturi (măsură pe care nu o susţinem), soluţia echitabilă este de a lua în considerare doar veniturile aferente salariilor de bază”, se precizează în comunicat.

De asemenea, documentul gândit de Guvern va duce la plafonarea unor drepturi salariale pentru unele categorii de angajaţi deja aflaţi într-o situaţie de discriminare salarială.

„Sporurile pentru condiţii de muncă pentru ale personalului nemedical/TESA nu vor putea depăşi 1.000 lei/ lună, măsura generând pierderi salariale pentru unii dintre ei. Pierderile salariale amintite la punctul anterior intervin în cazul unor angajaţi din Sănătate care sunt deja în situaţia de discriminare salarială deoarece nu au drepturile salariale stabilite în aceeaşi anexă a legii salarizării cu ceilalţi angajaţi din acest sector. Astfel, deja aceşti angajaţi sunt lipsiţi de o serie de drepturi salariale în situaţiile în care lucrează în aceleaşi condiţii de muncă cu personalul medical şi auxiliar sanitar”, explică „Solidaritatea Sanitară”.

În acelaşi sens, sindicaliştii atrag atenţia asupra limitării posibilităţii de exercitare a profesiei pentru angajaţii din DSP-uri prin descentralizarea acestor instituţii. „Considerăm că descentralizarea acestor servicii publice de sănătate înseamnă de fapt destructurarea acestora, generând riscuri majore la adresa sănătăţii publice din România”, sunt de părerea oficialii organizaţiei sindicale.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” menţionează că adoptarea acestor măsuri poate contribui la cauzele care vor determina reluarea protestelor începând cu luna septembrie, la o scară mult mai mare. În plus, la lista motivelor de protest se adaugă întârzierea finalizării Acordului cu Guvernul, menit să asigure transpunerea angajamentelor asumate de acesta, şi faptul că încă nu a fost finalizat şi înregistrat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Mircea Bravo, peste 10 milioane de lei profit NET

Publicat

mircea bravo.jpg

Influencer, blogger, vlogger, creator de conținut… Sunt meserii care nu apar în nomenclator. Dacă acum câteva zeci de ani copiii voiau să se facă medici, contabili, ingineri, avocați, acum toți vor să devină influenceri, vloggeri ori creatori de conținut. Până și aglomerația de la facultățile de comunicare și publicitate de după 2000 s-a mai diluat. Tinerii și-au dat seama că diploma te ajută să-ți găsești cel mult un loc bun ca vânzător la un fast food, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Alba Iulia City Race 2023. Peste 800 de alergători la startul competiției, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

live video: alba iulia city race 2023. peste 800 de alergători

Peste 800 de alergători iau startul sâmbătă dimineața în cadrul competiției Alba Iulia City Race 2023, în Piața Cetății din municipiu.

Primii care au luat startul, la ora 10:00, au fost alergătorii înscriși în cursele de Semimaraton 21 km și Cros 11 km. Mai apoi, de la ora 10:15 au pornit alergătorii înscriși la Cursa Populară 5 km si la Familiy Run.

Organizatorii au pregătit cinci trasee, gândite astfel încât să fie atractive pentru un număr cât mai mare de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Ziua Recoltei, la Aiud. Standuri pline cu legume proaspete, în piața agroalimentară din municipiu

Publicat

foto: ziua recoltei, la aiud. standuri pline cu legume proaspete,

Ziua Recoltei are loc sâmbătă, 30 octombrie, la Aiud. Standurile pline cu legume proaspete ale producătorilor agricoli din zona municipiului îi așteaptă pe vizitatori, într-un decor magic de toamnă, în Piața Agroalimentară ”Dr. Constantin Hagea”. 

Cetățenii sunt invitați să sprijine producătorii locali, achiziționându-le minunatele produse.

Din cadrul evenimentului nu vor lipsi momentele artistice.

Pe scenă vor urca vor urca interpreți talentați de muzică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ANAF vinde mașini confiscate. Honda Accord cu 658 de lei, BMW 525D cu 2.210 lei și VW Passat cu 1.768 lei. LISTA completă

Publicat

foto: anaf vinde mașini confiscate. honda accord cu 658 de

ANAF vinde zeci de mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea.

Autoturismele sunt vândute prin licitație sau vânzare directă de către serviciile teritoriale de valorificare bunuri din țară.

Multe dintre acestea au însă o vechime de peste 15 ani, unele fiind neînmatriculate și prezentând numeroase probleme tehnice.

LISTA mașinilor scoase la vânzare de ANAF în luna octombrie

  • autocamion…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe