Connect with us

ACTUALITATE

Sindicatele din Educaţie: Un cadru didactic din patru va trebui înlocuit, în următorii 10 ani

Publicat

România va trebui să înlocuiască, în următorii 10 ani, aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active, în condiţiile în care, în prezent, puţin peste un sfert (26%) dintre cadrele didactice au vârsta de 50 de ani şi peste, apreciază Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” într-un comunicat de presă, transmis vineri AGERPRES.

„Dincolo de intenţia declarată a unui astfel de eveniment – de a aduce în atenţia publică un domeniu de activitate şi profesioniştii săi, o „Zi Mondială” este, de multe ori, şi un moment de bilanţ: se „contabilizează” reuşite, evoluţii, statut social, perspective, direcţii de dezvoltare. Anul acesta, Ziua Mondială a Educaţiei are ca temă „Profesorii tineri, viitorul profesiei!”. Se încearcă astfel să se tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene ne confruntăm cu o îmbătrânire generală a corpului profesoral. În ceea ce priveşte România, potrivit Studiului Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (Teaching and Learning International Survey – TALIS) realizat în 2018, profesorii au, în medie, vârsta de 43 de ani, apropiată de vârsta medie a profesorilor din ţările participante la TALIS (44 de ani). Mai mult, 26% dintre profesorii din România au vârsta de 50 de ani şi peste (media OCDE fiind 34%). Aceasta înseamnă că, în următorii zece ani, România va trebui să înlocuiască aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active”, notează sursa citată.

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, foarte puţini dintre absolvenţii de şcoală generală vor să urmeze un liceu pedagic, „pentru că, în ultimii 30 de ani, imaginea publică şi prestigiul profesiei de dascăl a fost complet distorsionată”.

„Cum se face că aceste „reforme” sunt concepute exclusiv în „eprubetele” aşa-zişilor specialişti în educaţie, fără ca aceia care lucrează zi de zi cu elevii, cu părinţii – oamenii de la catedră – să fie consultaţi? Iar dacă, totuşi, li se cere părerea, e doar o formalitate, căci obiectivul principal este să copiem, fără discernământ, tot felul de „reţete” din afara ţării! Cine este vinovat pentru subfinanţarea cronică a şcolii publice româneşti, astfel încât generaţia tânără să nu-şi mai dorească să practice o profesie fără resurse materiale şi financiare, birocratizată şi politizată excesiv? Cum s-a ajuns la scăderea prestigiului social (până aproape de anulare) a profesiei de dascăl? Simplu! Prin ignorarea, prin devalorizarea muncii şi prin transformarea celui de la catedră în „vinovatul de serviciu” pentru toate defectele unei societăţi aflate în derivă”, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”.

Aceştia adaugă că profesionistul de la catedră rămâne exclusiv cu obligaţiile şi cu „dreptul” de a-i asculta pe toţi, de a accepta toate acuzele şi de a nu comenta. „Iar dacă „îndrăzneşte” – prin vocea câtorva organizaţii sindicale şi profesionale – să spună că nu este bine, nu este normal şi nu este sănătos pe termen lung ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc este etichetat imediat drept „incompetent”, „retrograd” şi vinovat de toate relele prezente, trecute şi viitoare ale acestei societăţi!”, se precizează în comunicat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Dacă plecați la drum: Ninge în mai multe județe din țară. Traficul se desfășoară normal

Publicat

dacă plecați la drum: ninge în mai multe județe din

Publicitate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora transmiterii ştirii, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice, relatează mediafax.ro.

„Sunt prezente precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Publicat

calendar ortodox 2024: sfântul eutihie, patriarhul constantinopolului

Publicitate

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact

Publicat

actul care te lasă fără moştenire, în 2025. ce trebuie

Publicitate

În România, legislația privind moștenirea poate părea simplă, dar realitatea din teren ne arată că un detaliu trecut cu vederea, o semnătură lipsă sau chiar o exprimare greșită într-un document pot duce la pierderea definitivă a dreptului de a primi o moștenire. Iar în 2025, aceste aspecte devin cu atât mai importante, mai ales în contextul intensificării controalelor și digitalizării actelor notariale, scrie playtech.ro.

.

Care este termenul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

raed arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii,

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe