Connect with us

EVENIMENT

Sinistrații inundațiilor din Alba, ”loviți” a doua oară: Câți bani au primit de la stat pentru reconstrucția caselor

Publicat

Peste 300 de familii și persoane din sudul județului Alba, afectate de inundațiile de la începutul lunii iunie, au primit din partea statului sumă totală de 559.000 lei. Mai exact, în funcție de nivelul pagubelor produse de furia apelor, oamenii au primit în luna august, ajutoare de urgență cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei, informează ziarul Alba24.ro.

De reținut este faptul că sumele primite de către cei păgubiți de ape nu sunt cu titlul de despăgubiri, ci doar un mic ajutor pentru remedierea unor probleme. Spre exemplu, o familie a cărei locuință a fost afectată în proporție de peste 90%, cu cei 3.000 de lei, din partea statului a putut să închirieze un bulodexcavator pentru a scoate nămolul din incinta gospodăriei.

În total, în urma unei estimări din teren realizată de reprezentanții ISU Alba și a comitetului situații de urgență constituit la nivel județean, a fost întocmită o listă cu 311 familii sau persoane singure afectate de către inundații.

Din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pentru anul 2019, potrivit datelor oferite către Alba24, de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, sumă totală de 559.000 lei, a fost repartizată astfel:

În comuna Săsciori, 96 familii şi persoane singure au primit suma de 232.000 lei. În localitatea Săliștea, 59 familii şi persoane singure au luat din partea statului 89.500 lei.

Cele mai multe cazuri înregistrate au fost în comuna Pianu, unde 156 familii au primit suma de 237.500 lei.

Ajutoarele de urgență s-au acordat astfel:

– câte 3.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;

– câte 2.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 90% inclusiv;

– câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% exclusiv.

Ajutorul de urgenţă s-a acordat numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora.

Situația pe localități

Mai exact, potrivit formulei de mai sus, din totalul de 59 de beneficiari din comuna Saliștea: 57 dintre aceștia au suferit pagube mai mici de 50% și au primit 85.500 de lei și doi beneficiari pagube mai mari de 50% și au fost ajutați cu 4.000 de lei.
În comuna Săsciori din totalul de 96 de ajutoare de urgențe primite, 36 de beneficiari au suferit pagube mai mici de 50% (54.000 lei), 2 case au fost afectate în proporție mai mare de 50%, (4000 de lei), iar 58 de gospodării au fost afectate în proporții mai mari de 90%, ajutoarele fiind de 174.000 lei.

În comuna Pianu, dintre cei 156 de beneficiari ai ajutoarelor de urgență, 149 au suferit pagube mai mici de 50% asupra gospodăriilor (223500 lei) și 7 dintre ei pagube mai mari de 50%, fiind beneficiari ai sumei de 14.000 de lei.

De asemenea, 5 beneficiari nu locuiau efectiv la adresa locuinței afectate din comuna Pianu, motiv pentru care nu erau eligibili pentru acordarea ajutoarelor de urgență, a specificat pentru Alba24, directorul executiv AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Un nou punct de colectare a deșeurilor voluminoase, deschis pe Tăietura Turcului

Publicat

punct de colectare.jpg

Clujenii au un nou loc unde pot preda gratuit deșeuri voluminoase și din construcții. Primăria Cluj-Napoca a deschis un punct de colectare, pe Tăietura Turcului.

Primăria Cluj-Napoca a deschis un nou punct de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pe platoul situat pe strada Tăietura Turcului.

„Ai canapele uzate și nu știi unde să le duci? Ai zugrăvit bucătăria și nu știi ce să faci cu molozul? Primăria Municipiului Cluj-Napoca a deschis un nou punct de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

Publicat

pxl 20250612 133830346.raw 01.cover .jpg

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.

Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.

75% dintre note sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Publicat

dj 109c gherla camarasu demarare 3.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.

Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Publicat

arion scaled.jpg

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe