Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Sisteme de colectare separată, sub formă de animale marine, amplasate pe trei plaje de pe Litoralul românesc

Publicat

Prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant sunt amplasate pe trei dintre cele mai importante plaje din staţiunile turistice de pe Litoralul românesc, informează reprezentanţii Asociaţiei Act for Tommorow, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Noua infrastructură, amplasată pe plajele Reyna din Constanţa, Nomad din Năvodari şi Eminescu din Mangalia, este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cele patru sisteme-gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice. Astfel, în infrastructura special amenajată se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.

Potrivit sursei citate, ediţia din 2020 a programului APA îşi propune ca, sub titulatura „Stop plasticului din ape”, să mobilizeze comunităţile pentru a se implica în prevenirea şi combaterea poluării cu plastic a apelor din România şi să aducă acest subiect pe agenda publică.

„Marea Neagră este una dintre cele mai importante resursele naturale ale Europei şi, în acelaşi timp, a doua cea mai poluată mare. Este de datoria noastră, din poziţia de companie europeană şi românească, să o protejăm. Prin strategia ReSet Plastic ne-am asumat la nivel internaţional să facem tot ce putem pentru a reduce cantitatea de plastic, inclusiv prin acţiuni de colectare şi reciclare, aşa cum este programul APA”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În afară de această iniţiativă, în perioada sezonului estival (iulie – septembrie), Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România vor derula o campanie de conştientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, vor informa turiştii referitor la impactul pe care poluarea cu deşeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariţie. De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul, precum baterii externe cu încărcare solară, paie reutilizabile şi alte surprize.

„Odată cu lansarea programului APA, alături de Kaufland România, ne-am propus ca prin abordări creative şi inovatoare pentru România să încurajăm oamenii să îşi schimbe comportamentul şi atitudinea faţă de deşeuri şi să aleagă să nu mai arunce deşeurile pe plaje sau în ape, ci să le colecteze selectiv. Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, dar mai ales campaniile de informare şi conştientizare adresate turiştilor. Suntem convinşi că prin această nouă abordare propusă vom avea un impact real asupra tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor şi că aceştia se vor gândi de două ori înainte să arunce un deşeu pe jos”, afirmă Andrei Coşuleanu, preşedintele Act For Tomorrow.

Conform datelor Asociaţiei, după partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană (UE). Din totalul deşeurilor descoperite în mediul marin, plasticul se găseşte în proporţie de 90%, iar 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă.

Un studiu de specialitate, citat de Act for Tommorow, care a vizat apele din Marea Neagră, arată că în zonele de vărsare s-a descoperit o medie de nouă particule de microplastic/mc.

Campania „Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019, şapte evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.
Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global.

Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internaţională integrată care cuprinde cinci domenii de acţiune: reducerea cantităţii de plastic din ambalaje, regândirea designului acestora, reciclarea şi eliminarea completă a plasticului, precum şi inovare şi educare în acest domeniu. AGERPRES

 

Sursa foto: Act for Tomorrow / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe