Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Sisteme de colectare separată, sub formă de animale marine, amplasate pe trei plaje de pe Litoralul românesc

PublicatPrima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant sunt amplasate pe trei dintre cele mai importante plaje din staţiunile turistice de pe Litoralul românesc, informează reprezentanţii Asociaţiei Act for Tommorow, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Noua infrastructură, amplasată pe plajele Reyna din Constanţa, Nomad din Năvodari şi Eminescu din Mangalia, este lansată în cadrul programului “Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cele patru sisteme-gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice. Astfel, în infrastructura special amenajată se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.

Potrivit sursei citate, ediţia din 2020 a programului APA îşi propune ca, sub titulatura “Stop plasticului din ape”, să mobilizeze comunităţile pentru a se implica în prevenirea şi combaterea poluării cu plastic a apelor din România şi să aducă acest subiect pe agenda publică.

“Marea Neagră este una dintre cele mai importante resursele naturale ale Europei şi, în acelaşi timp, a doua cea mai poluată mare. Este de datoria noastră, din poziţia de companie europeană şi românească, să o protejăm. Prin strategia ReSet Plastic ne-am asumat la nivel internaţional să facem tot ce putem pentru a reduce cantitatea de plastic, inclusiv prin acţiuni de colectare şi reciclare, aşa cum este programul APA”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În afară de această iniţiativă, în perioada sezonului estival (iulie – septembrie), Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România vor derula o campanie de conştientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, vor informa turiştii referitor la impactul pe care poluarea cu deşeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariţie. De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul, precum baterii externe cu încărcare solară, paie reutilizabile şi alte surprize.

“Odată cu lansarea programului APA, alături de Kaufland România, ne-am propus ca prin abordări creative şi inovatoare pentru România să încurajăm oamenii să îşi schimbe comportamentul şi atitudinea faţă de deşeuri şi să aleagă să nu mai arunce deşeurile pe plaje sau în ape, ci să le colecteze selectiv. Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, dar mai ales campaniile de informare şi conştientizare adresate turiştilor. Suntem convinşi că prin această nouă abordare propusă vom avea un impact real asupra tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor şi că aceştia se vor gândi de două ori înainte să arunce un deşeu pe jos”, afirmă Andrei Coşuleanu, preşedintele Act For Tomorrow.

Conform datelor Asociaţiei, după partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană (UE). Din totalul deşeurilor descoperite în mediul marin, plasticul se găseşte în proporţie de 90%, iar 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă.

Un studiu de specialitate, citat de Act for Tommorow, care a vizat apele din Marea Neagră, arată că în zonele de vărsare s-a descoperit o medie de nouă particule de microplastic/mc.

Campania “Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019, şapte evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.
Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global.

Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internaţională integrată care cuprinde cinci domenii de acţiune: reducerea cantităţii de plastic din ambalaje, regândirea designului acestora, reciclarea şi eliminarea completă a plasticului, precum şi inovare şi educare în acest domeniu. AGERPRES

 

Sursa foto: Act for Tomorrow / Facebook


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Tratamentul AstraZeneca pentru diabet NU este eficient pentru pacienţii cu forme grave de COVID-19

Publicat

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca a anunţat luni că tratamentul său împotriva diabetului, Farxiga, nu este eficient pentru a trata pacienţii cu formă gravă de COVID-19, potrivit primelor rezultatele ale unor teste clinice, informează AFP.

Testele clinice asupra Farxiga “nu au atins nivelul statistic suficient” pentru a preveni mortalitatea, explică grupul într-un comunicat.

Acestea sunt primele rezultate ale unor teste clinice din faza a 3-a realizate pe un eşantion de 1.250 de persoane, în colaborare cu institutul american specializat în boli cardio-vasculare Saint Luke’s Mid America.

Obiectivul era cel de a evalua eficienţa Farxiga asupra unor pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 şi care riscă să dezvolte complicaţii, în special cei care prezintă deja alte patologii precum hipertensiunea, diabetul sau boli de inimă sau de rinichi.

Rezultatele complete ale testelor vor fi dezvăluite în luna mai.

Acesta este un nou eşec pentru AstraZeneca, al cărui vaccin împotriva COVID-19 suscită multe semne de întrebare, în special cu privire la posibile efecte secundare cum sunt cheagurile de sânge, notează AFP.

Unele ţări au oprit utilizarea vaccinului, în timp ce altele au fixat alte limite de vârstă. De exemplu, acest vaccin este rezervat celor peste 30 de ani în Regatul Unit, unde a fost utilizat în masă.

De asemenea, este perturbată distribuirea serului, care înregistrează în mod regulat întârzieri, cum s-a întâmplat săptămâna trecută şi în Uniunea Europeană.

AstraZeneca mai dezvoltă un tratament prin anticorpi împotriva COVID-19, ultimele teste fiind în curs la nivel mondial.

Guvernul american a finanţat dezvoltarea acestui medicament şi grupul prevede să furnizeze în acest an în SUA până la 700.000 de doze.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atena distribuie gratuit 380.000 de autoteste COVID-19. Primii beneficiari – elevii și profesorii

Publicat

arhiva foto

În lupta împotriva pandemiei de COVID-19, Guvernul de la Atena a distribuit luni, în regim de gratuitate, 380.000 de autoteste pentru depistarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, informează DPA.

Primii rezidenţi din Atena care vor fi testaţi în cadrul acestui program vor fi aproximativ 250.000 de elevi din ultimele trei clase de liceu, precum şi profesorii şi personalul auxiliar din acele unităţi de învăţământ, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis pentru televiziunea de stat ERT.

El a anunţat că 613 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost depistate în liceele din Atena. Acei elevi şi profesorii lor vor trebui să se izoleze la domiciliu. În majoritatea cazurilor, elevii infectaţi nu prezentau niciun simptom.

Luni, autorităţile elene au permis desfăşurarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică a elevilor pentru ultimele trei clase din liceele locale, după o perioadă de mai multe săptămâni în care toate şcolile din Grecia au fost închise.

Potrivit prim-ministrului grec, alte 10 milioane de autoteste COVID-19 vor fi distribuite în regim de gratuitate în săptămânile următoare.

Persoanele care lucrează în domenii precum comerţul cu amănuntul şi serviciile de livrări, precum şi şoferii de autobuze, conductorii de tramvaie şi trenuri vor primi la rândul lor astfel de teste.

Toate aceste persoane se vor testa la domiciliu de două ori pe săptămână. Autotestele distribuite de autorităţile elene vor putea fi ridicate din farmaciile locale. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile germane, OBLIGATE să ofere angajaţilor teste COVID-19

Publicat

steag germania

Companiile germane vor fi obligate să ofere angajaţilor teste COVID-19, cel puţin odată pe săptămână, potrivit unui proiect de act normativ consultat luni de Reuters.

Amendamentele la reglementările privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă vor fi prezentate marţi în cabinetul de la Berlin, unde miniştri ar urma să fie de acord asupra unui set uniform de măsuri cu privire la impunerea de restricţii, în încercarea de a combate cel de al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Conform unui amendament elaborat de Ministrul Muncii, Hubertus Heil, angajaţilor care prezintă un risc ridicat de infecţie, precum cei care sunt găzduiţi în spaţii comune de cazare sau care lucrează în spaţii închise, ar urma să le fie oferite teste COVID-19 de două ori pe săptămână.

Testele vor fi plătite de angajatori. De asemenea, guvernul de la Berlin intenţionează să prelungească, până la data de 30 iunie, alte măsuri destinate prevenirii infecţiilor cu coronavirus, precum cea conform căreia angajatorii sunt obligaţi să ofere angajaţilor opţiunea de a lucra de acasă.

Conform datelor comunicate luni de Institutul Robert Koch (RKI), autoritatea naţională de supraveghere sanitară din Germania, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate a depăşit pragul de trei milioane.

Potrivit Reuters, cancelarul Angela Merkel vrea să înăsprească marţi legislaţia anti-COVID 19 la nivel naţional, pentru a putea impune în întreaga ţară restricţii tip lockdown, mergând până la impunerea unor interdicţii de circulaţie pe perioada nopţii.

Această modificare a legislaţiei în vigoare ar pune capăt unui tabu în Germania, unde federalismul acordă prerogative importante landurilor în domeniul sanitar. Cu toate acestea, mai multe landuri au fost acuzate de adoptarea unor măsuri lejere în faţa pandemiei. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Marinari egipteni cercetaţi penal pentru contrabandă cu ţigări. Prinși în Portul Midia

Publicat

Trei marinari egipteni, de pe o navă sub pavilion Insulele Comore, acostată în Portul Midia, sunt cercetaţi penal pentru contrabandă cu ţigări, a informat luni Garda de Coastă.

Cei trei egipteni intenţionau să introducă ilegal în România aproximativ 800 de pachete de ţigări, achiziţionate din Israel.

“În data de 11.04.2021, (…) poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa şi lucrători ai Căpităniei Portului Constanţa, acţionând în baza unor informaţii, s-au deplasat în Portul Midia, pentru a efectua un control la o navă sub pavilion Insulele Comore. În acest timp, doi marinari egipteni au fost observaţi aruncând peste bordul navei, pe cheu, doi saci care conţineau ţigări. O echipă a continuat controlul asupra navei, unde s-au descoperit, în cabinele a trei marinari egipteni, ascunse şi nedeclarate, 340 de pachete cu ţigarete”, se arată într-un comunicat transmis de Garda de Coastă.

Potrivit sursei citate, din cercetările efectuate a reieşit că ţigaretele, atât cele aruncate peste bord (450 pachete), cât şi cele găsite ascunse au fost achiziţionate de către cei trei marinari egipteni, în timp ce nava era acostată într-un port israelian.

Întreaga cantitate de ţigarete, 790 de pachete, în valoare de aproximativ 15.800 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, cercetările fiind continuate sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

AGERPRES

sursa foto: Poliția de Frontieră

Citește mai departe