Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Sisteme de colectare separată, sub formă de animale marine, amplasate pe trei plaje de pe Litoralul românesc

Publicat

Prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant sunt amplasate pe trei dintre cele mai importante plaje din staţiunile turistice de pe Litoralul românesc, informează reprezentanţii Asociaţiei Act for Tommorow, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Noua infrastructură, amplasată pe plajele Reyna din Constanţa, Nomad din Năvodari şi Eminescu din Mangalia, este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cele patru sisteme-gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice. Astfel, în infrastructura special amenajată se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.

Potrivit sursei citate, ediţia din 2020 a programului APA îşi propune ca, sub titulatura „Stop plasticului din ape”, să mobilizeze comunităţile pentru a se implica în prevenirea şi combaterea poluării cu plastic a apelor din România şi să aducă acest subiect pe agenda publică.

„Marea Neagră este una dintre cele mai importante resursele naturale ale Europei şi, în acelaşi timp, a doua cea mai poluată mare. Este de datoria noastră, din poziţia de companie europeană şi românească, să o protejăm. Prin strategia ReSet Plastic ne-am asumat la nivel internaţional să facem tot ce putem pentru a reduce cantitatea de plastic, inclusiv prin acţiuni de colectare şi reciclare, aşa cum este programul APA”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În afară de această iniţiativă, în perioada sezonului estival (iulie – septembrie), Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România vor derula o campanie de conştientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, vor informa turiştii referitor la impactul pe care poluarea cu deşeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariţie. De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul, precum baterii externe cu încărcare solară, paie reutilizabile şi alte surprize.

„Odată cu lansarea programului APA, alături de Kaufland România, ne-am propus ca prin abordări creative şi inovatoare pentru România să încurajăm oamenii să îşi schimbe comportamentul şi atitudinea faţă de deşeuri şi să aleagă să nu mai arunce deşeurile pe plaje sau în ape, ci să le colecteze selectiv. Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, dar mai ales campaniile de informare şi conştientizare adresate turiştilor. Suntem convinşi că prin această nouă abordare propusă vom avea un impact real asupra tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor şi că aceştia se vor gândi de două ori înainte să arunce un deşeu pe jos”, afirmă Andrei Coşuleanu, preşedintele Act For Tomorrow.

Conform datelor Asociaţiei, după partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană (UE). Din totalul deşeurilor descoperite în mediul marin, plasticul se găseşte în proporţie de 90%, iar 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă.

Un studiu de specialitate, citat de Act for Tommorow, care a vizat apele din Marea Neagră, arată că în zonele de vărsare s-a descoperit o medie de nouă particule de microplastic/mc.

Campania „Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019, şapte evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.
Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global.

Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internaţională integrată care cuprinde cinci domenii de acţiune: reducerea cantităţii de plastic din ambalaje, regândirea designului acestora, reciclarea şi eliminarea completă a plasticului, precum şi inovare şi educare în acest domeniu. AGERPRES

 

Sursa foto: Act for Tomorrow / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe