Connect with us

ACTUALITATE

Sistemul de pensii din România, afectat de inegalităţi structurale, pensii speciale, pensionare anticipată nejustificată. Studiu

Publicat

bani

Situându-se sub lumina reflectoarelor, sistemul de pensii din România se confruntă cu o serie de provocări semnificative, arată un studiu exhaustiv realizat de Institutul European pentru Studii Economice.

Subiectul principal al cercetării acoperă inegalitățile structurale, pensiile speciale și practicile de pensionare anticipată nejustificată, potrivit Agerpres.

Deficiențe în sistemul actual

Analiștii evidențiază că sistemul actual de pensii din România suferă de inegalități structurale, în special din cauza existenței pensiilor speciale și a pensionării anticipate nejustificate.

Aceste aspecte nu doar afectează echitatea sistemului, ci și exercită o presiune financiară substanțială asupra acestuia.

Presiunea financiară și perspectivele viitoare

Cercetarea subliniază faptul că, în ultimele două decenii, sistemul public de pensii a funcționat constant cu un deficit, contribuind la deficitul bugetar și la creșterea datoriei publice.

Deficitul sistemului public de pensii pentru anul 2022 a atins 15% din contribuțiile colectate, inclusiv deficitul contabil și subvențiile din bugetul general al statului.

Modelul predominant redistributiv și riscurile aferente

Analiza detaliată arată că sistemul actual de pensii din România se bazează în principal pe redistribuire, depinzând în mare măsură de contribuțiile curente ale angajaților pentru a plăti pensiile actuale.

Acest model prezintă riscuri semnificative, mai ales în contextul schimbării demografice și al îmbătrânirii populației.

Recomandări pentru reforme

Raportul propune mai multe recomandări pentru reformarea sistemului de pensii.

O sugestie majoră este tranziția rapidă și extinsă către un sistem bazat pe capitalizare, care să permită acumularea de rezerve financiare pentru pensionarii viitori.

Încurajarea investițiilor private în pensii este, de asemenea, menționată pentru a oferi flexibilitate și siguranță financiară.

Recomandări urgente

Studiul oferă o listă de „5 lucruri care trebuie făcute urgent”.

Printre acestea se numără eliminarea excepțiilor de la contribuțiile pentru Pilonul 2, eliminarea atacurilor asupra Pilonului 2 și aplicarea Legii pensiilor private conform prevederilor inițiale.

Se subliniază importanța stabilității, predictibilității și transparenței în cadrul sistemului.

Necesitatea unei abordări mai transparente și responsabile

Raportul insistă asupra necesității unei abordări mai transparente și responsabile în cadrul sistemului de pensii.

Toate obligațiile financiare, fie că sunt explicite sau implicite, ar trebui reflectate corect în finanțele publice, asigurând o imagine realistă a sănătății financiare a sistemului.

Studiul oferă o privire profundă asupra complexităților sistemului de pensii din România și propune soluții concrete pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și eficiența acestuia.

Cu o perspectivă de ansamblu și un apel la reforme urgente, acesta aduce în prim-plan importanța unei abordări echitabile și responsabile pentru a asigura viitorul stabilitate al sistemului de pensii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 45 de ani, cu permisul suspendat, scos din trafic de polițiștii din Flămânzi

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au oprit pentru control, marți, un autoturism, condus de un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: 166 de amenzi, 10 permise suspendate, în ultimele 24 de ore

Publicat

264e0fad 1fb0 46ba abca 7baae33de193 1 1000x600.jpg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 47 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 77.965 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 10 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: Condiții și EXCEPȚII la acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic. Campania 2024

Publicat

vaci.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani a făcut astăzi o serie de precizări cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2024.

Conform sursei citate solicitanții care și-au asumat angajamente pentru eco-schema „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat”, au obligația depunerii până la 31 iulie 2024, a decontului justificativ și a documentelor care atestă îndeplinirea cerinţelor specifice pentru activitatea de creştere şi îngrăşare desfăşurată în perioada 1 ianuarie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe