Connect with us

ACTUALITATE

Sistemul de pensii din România, afectat de inegalităţi structurale, pensii speciale, pensionare anticipată nejustificată. Studiu

Publicat

bani

Situându-se sub lumina reflectoarelor, sistemul de pensii din România se confruntă cu o serie de provocări semnificative, arată un studiu exhaustiv realizat de Institutul European pentru Studii Economice.

Subiectul principal al cercetării acoperă inegalitățile structurale, pensiile speciale și practicile de pensionare anticipată nejustificată, potrivit Agerpres.

Deficiențe în sistemul actual

Analiștii evidențiază că sistemul actual de pensii din România suferă de inegalități structurale, în special din cauza existenței pensiilor speciale și a pensionării anticipate nejustificate.

Aceste aspecte nu doar afectează echitatea sistemului, ci și exercită o presiune financiară substanțială asupra acestuia.

Presiunea financiară și perspectivele viitoare

Cercetarea subliniază faptul că, în ultimele două decenii, sistemul public de pensii a funcționat constant cu un deficit, contribuind la deficitul bugetar și la creșterea datoriei publice.

Deficitul sistemului public de pensii pentru anul 2022 a atins 15% din contribuțiile colectate, inclusiv deficitul contabil și subvențiile din bugetul general al statului.

Modelul predominant redistributiv și riscurile aferente

Analiza detaliată arată că sistemul actual de pensii din România se bazează în principal pe redistribuire, depinzând în mare măsură de contribuțiile curente ale angajaților pentru a plăti pensiile actuale.

Acest model prezintă riscuri semnificative, mai ales în contextul schimbării demografice și al îmbătrânirii populației.

Recomandări pentru reforme

Raportul propune mai multe recomandări pentru reformarea sistemului de pensii.

O sugestie majoră este tranziția rapidă și extinsă către un sistem bazat pe capitalizare, care să permită acumularea de rezerve financiare pentru pensionarii viitori.

Încurajarea investițiilor private în pensii este, de asemenea, menționată pentru a oferi flexibilitate și siguranță financiară.

Recomandări urgente

Studiul oferă o listă de „5 lucruri care trebuie făcute urgent”.

Printre acestea se numără eliminarea excepțiilor de la contribuțiile pentru Pilonul 2, eliminarea atacurilor asupra Pilonului 2 și aplicarea Legii pensiilor private conform prevederilor inițiale.

Se subliniază importanța stabilității, predictibilității și transparenței în cadrul sistemului.

Necesitatea unei abordări mai transparente și responsabile

Raportul insistă asupra necesității unei abordări mai transparente și responsabile în cadrul sistemului de pensii.

Toate obligațiile financiare, fie că sunt explicite sau implicite, ar trebui reflectate corect în finanțele publice, asigurând o imagine realistă a sănătății financiare a sistemului.

Studiul oferă o privire profundă asupra complexităților sistemului de pensii din România și propune soluții concrete pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și eficiența acestuia.

Cu o perspectivă de ansamblu și un apel la reforme urgente, acesta aduce în prim-plan importanța unei abordări echitabile și responsabile pentru a asigura viitorul stabilitate al sistemului de pensii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Garda de Mediu și Directia Silvica Botosani vin în sprijinul școlilor care vor planta arbori în Luna Plantării Arborilor 15 martie-15 aprilie

Publicat

430289493 744604681094600 1813110213706421002 n 1.jpg

Garda de Mediu Botoșani împreună cu Romsilva – Directia Silvica Botosani, în baza unui plan de acțiune comun, vin în sprijinul școlilor care în Luna Plantării Arborilor 15 martie-15 aprilie desfășoară programele Săptămâna Verde și Săptămâna Altfel.
Școlile care își propun în cadrul acestor programe să planteze arbori sau arbuști din pepinierele admistrate de Direcția Silvică Botoșani sau să desfășoare alte activități de educație forestieră, în baza unui proiect, vor fi selectate săptămânal, astfel:
-în data de 8 martie va fi selectată o școală care desfășoară programul Săptămâna Verde sau programul Săptămâna Altfel în perioada 11.03.2024-15.03.2024.
– în data de 15 martie va fi selectată o școală care…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani vizează carnetele de rentă viageră agricolă

Publicat

apia fundal deschis sau transp.png

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că, pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2023, rentierii vor solicita viza anuală, în perioada 01.03 – 31.08.2024, fie prin prezența fizică la sediile Centrelor Județene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a centrului județean APIA pe raza căruia figurează cu domiciliul și vor contacta telefonic funcționarii APIA pentru a primi confirmarea acordării vizei.

Documentele pe care trebuie să le prezinte rentierul la depunerea declaraţiilor de vizare, personal sau…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Mărțișoare oferite în trafic de polițiștii rutieri împreună cu reprezentații Registrului Auto Român

Publicat

whatsapp image 2024 03 01 at 11.37.31 1000x600.jpeg

Cu ocazia zilei de 1 Martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au oferit doamnelor și domnișoarelor întâlnite în trafic mărțișoare.

Acestea au primit și recomandări privind conduita preventivă la volan pentru a evita implicarea în evenimente nedorite.

Cu această ocazie, urăm doamnelor și domnișoarelor o primăvară frumoasă, fără evenimente rutiere!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 29 februarie 2024

Publicat

loto01.jpg

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 29 februarie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 29 februarie 2024:

Loto 6/49: 20, 38, 15, 11, 17, 16

Loto 5/40: 21, 3, 10, 17, 28, 33

Joker: 1, 18, 21, 29, 14 + 13

Noroc: 8 3 9 0 5 6 0

Noroc Plus: 7 9 0 8 2 3

Super Noroc: 6 9 2 1 7 5

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe