Connect with us

EVENIMENT

Sistemul RoALERT- Copil dispărut a fost operaţionalizat

Publicat

ro

Sistemul RoALERT- Copil dispărut, prin intermediul căruia populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil şi semnalmentele acestuia a fost operaţionalizat, transmite Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Guvernului, în contextul Zilei Internaţionale a Copilului Dispărut.

În debutul evenimentului, consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat operaţionalizarea sistemului RoALERT- Copil dispărut, cu sprijinul IGPR, DSU şi STS. Sistemul este parte integrantă din Programului Naţional al Guvernului „Din grijă pentru copii”.

 

Sistemul RoALERT- Copil dispărut a fost operaţionalizat: principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie

Conform unui comunicat transmis de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară, principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuşi, cu precădere cele de natură sexuală.

„În anul 2021, Poliţia Naţională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale şi hărţuire sexuală. Potrivit analizelor Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cel puţin 80% dintre declaraţiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiaţi şi/sau familie”, se menţionează în comunicat.

 

Sistemul RoALERT- Copil dispărut a fost operaţionalizat: 1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz

Conform unui studiu realizat de World Vision România, 1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorităţi din cauza faptului că se tem că nu vor fi crezuţi, a lipsei de încredere în reprezentanţii autorităţilor, a accesului limitat la servicii de sprijin şi de teama de a fi judecaţi de familie.

„În cadrul dezbaterii, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu au prezentat demersurile pe care le realizează pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen din perspectiva protecţiei copilului, a sistemului de educaţie, dar şi a activităţii de combatere, cu accent pe informarea copiilor şi a părinţilor, crearea unui sistem informatic unitar de colectare de date cu privire la abuzurile împotriva copiilor, precum şi pe demersul strategic al Ministerului Educaţiei de promovare a educaţiei parentale. Membrii legislativului prezenţi la dezbatere au subliniat, pe de o parte, necesitatea implementării efective a prevederilor legale existente, a acţiunilor pro-active susţinute din partea instituţiilor direct implicate în prevenirea acestui fenomen, iar, pe de altă parte, necesitatea promovării urgente a demersului legislativ privind stabilirea limitei de vârstă până la care un act sexual cu un minor poate fi considerat consimţit”, precizează sursa citată.

Sistemul RoALERT- Copil dispărut a fost operaţionalizat: grup de lucru tematic în Guvern

În urma dezbaterilor, consilierul de stat Mădălina Turza a propus crearea unui grup de lucru tematic la nivelul Guvernului pentru identificarea priorităţilor de intervenţie pe termen scurt şi mediu în domeniul prevenirii şi combaterii abuzurilor împotriva copiilor, care îşi va începe activitatea în luna iunie.

Dezbaterea „Cum îşi poate proteja România copiii de violenţa sexuală?” a fost organizată de către Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile şi Fundaţia World Vision România. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

GALERIE FOTO. Cum a fost vineri la Zilele Clujului? În ciuda vremii capricioase, centrul orașului a vibrat de bucurie

Publicat

zilele clujului 1.jpg

Nici ploaia nu a reușit să stingă entuziasmul celor prezenți vineri la Zilele Clujului, sărbătoarea care, timp de patru zile, transformă orașul într-un adevărat spectacol al comunității, culturii și diversității.

Midnight Snack – Cina feerică sub stele, pe Strada Iuliu Maniu

Strada Iuliu Maniu s-a transformat, la ceas de seară, într-un loc de poveste. Clujenii și turiștii s-au adunat începând cu ora 20:00 în jurul celei mai lungi și mai prietenoase mese…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Unde a ajuns un bărbat, după ce a fost legitimat în miez de noapte de polițiștii din Alba Iulia. De ce a fost reținut imediat

Publicat

politie e1556619188358.jpg

Un bărbat din Sibiu a ajuns în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, după ce a fost descoperit de polițiștii din Alba Iulia. Acesta avea pe numele său un mandat de executare al unei pedepse de un an și patru luni de închisoare. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 mai 2025, în jurul orei 01.45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat și reținut un bărbat de 36 de ani, din localitatea Axente Sever, județul Sibiu, care este posesorul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Centru comunitar integrat la Jidvei, printr-o investiție de peste 960.000 de lei. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

Publicat

foto: centru comunitar integrat la jidvei, printr o investiție de peste

Centru comunitar integrat, la Jidvei. Cetățenii din comuna Jidvei vor beneficia în curând de un centru comunitar integrat, care va include un cabinet medical și cabinete de consiliere socială, medicală și școlară.

Primăria Jidvei a lansat pe 22 iunie, în platforma SEAP, o licitație pentru construirea unui Centru comunitar integrat.

Valoarea contractului este estimată la 968.220,36 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR. 

Centru comunitar integrat la…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără din Alba Iulia, cercetată pentru evadare. Ce măsură nu a respectat și unde a fost găsită de polițiști

Publicat

accident rutier pe autostrada a1 sebeș sibiu, în zona sebeș. tamponare

O tânără în vârstă de 24 de ani din Alba Iulia care se afla sub arest la domiciliu a fost reținută de polițiști și este cercetată pentru evadare. Mai exact aceasta nu a respectat măsura arestului la domiciliu și a fost descoperită de oamenii legii pe stradă. Drept urmare a fost reținută pentru 24 de ore și s-a ales cu un dosar penal pentru evadare. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în data de 24 mai 2025.

La data de 23 mai 2025, polițiștii Serviciului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe