Connect with us

ACTUALITATE

Situaţia Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului, adusă în atenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Publicatuzului

Autorităţile române competente examinează opţiunea trecerii Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi “au în vedere identificarea, în urma discuţiilor cu statele ai căror eroi sunt îngropaţi în acest cimitir, inclusiv Ungaria, şi cu respectarea acordurilor bilaterale relevante, a unor soluţii care să redea demnitatea acestui cimitir internaţional”, se arată într-o scrisoare transmisă miercuri de senatorul Liviu Pop, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, preşedintelui APCE, Liliane Maury-Pasquier.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis miercuri AGERPRES, scrisoarea, semnată de senatorii Liviu Pop şi Titus Corlăţean, membru al delegaţiei Parlamentului României la APCE, este un răspuns la demersurile întreprinse, la Strasbourg, de reprezentanţii UDMR în Delegaţia Parlamentului României la APCE, cu ocazia celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare a Adunării (24-28 iunie 2019), în care se oferă clarificări referitoare la situaţia generată de incidentele de la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, precum şi “soluţii imediate” la rezolvarea acestui diferend.

Referitor la incidentele din 6 iunie a.c., în contextul organizării manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, se menţionează în scrisoare că partea română a făcut în repetate rânduri apel la calm, dialog şi reţinere şi a solicitat părţii ungare să se abţină de la provocări, dar, în schimb, aceasta nu a făcut decât să alimenteze tensiunile prin intermediul declaraţiilor publice menite să promoveze o imagine distorsionată a evenimentului şi prin prezenţa, cu o zi înainte de Ziua Eroilor, în lipsa unei invitaţii oficiale din partea părţii române, a unui membru important al Guvernului de la Budapesta.

Scrisoarea transmisă în atenţia preşedintelui APCE relevă faptul că, “în afara unui caz izolat care a generat pagube materiale, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir şi în care a fost dispusă constituirea unui dosar penal, autorităţile abilitate nu au constatat alte incidente între participanţi sau între aceştia şi forţele de ordine, care să impună intervenţia în forţă sau alte măsuri speciale. De asemenea, se face trimitere şi la declaraţia publică a Ministerului român al Afacerilor Interne, din 10 iunie a.c., care certifică faptul că mormintele cu însemne naţionale ungare au fost vandalizate. În schimb, în scrisoarea preşedintelui Delegaţiei române la APCE se face referire la acţiunile repetate de vandalizare a crucilor ridicate de autorităţile locale de la Dărmăneşti în memoria eroilor români de către reprezentanţii unor asociaţii civice ungare, cu permisiunea liderilor locali ungari”.

Totodată, în documentul citat se face o trecere în revistă a situaţiei cimitirului de la Valea Uzului din 1916 până în momentul de faţă, prezentare care relevă caracterul multinaţional al acestui loc de cinstire a eroilor din cele două războaie mondiale, aici fiind îngropaţi soldaţi maghiari, români, austrieci, germani, sârbi, italieni şi ruşi. În context se arată că, la începutul anilor 90, cimitirul a făcut obiectul unui proces de restaurare iniţiat de autorităţile locale din localitatea Sânmartin (jud. Harghita), zonă locuită preponderent de etnici maghiari, şi care a avut ca rezultat înlăturarea oricărui indiciu multinaţional al acestui cimitir, inclusiv prin înlocuirea crucilor iniţiale cu cruci purtând însemne naţionale ungare pe mormintele eroilor de alte naţionalităţi.

De asemenea, în scrisoare se menţionează că în 2018, la iniţiativa primarului din Dărmăneşti (jud. Bacău), în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi pentru a fi cinstită memoria eroilor români îngropaţi în cimitirul internaţional din Valea Uzului, au fost ridicate un număr de 50 de cruci de piatră simbolice, un monument în memoria tuturor eroilor şi catarge cu steagurile naţiunilor ai căror eroi sunt îngropaţi în acest cimitir. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Majoritatea angajaţilor de la Termocentrala Mintia s-au înscris pe listele de disponibilizări

Publicat

Cea mai mare parte dintre angajaţii Termocentralei Mintia au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai unităţii fiind dispuşi să plece din companie, relevă datele centralizate vineri de conducerea CEH.

Alţi 887 de angajaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului au decis să înainteze cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, a declarat, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Conducerea CEH a decis să prelungească până vineri, 21 mai, termenul până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să fie disponibilizaţi din cadrul societăţii, după ce, iniţial, acesta fusese anunţat pentru joi, 13 mai.

“Termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit până vineri, 21 mai, la ora 13,00. Am luat această decizie pentru că există o dorinţă mare de înscriere pe liste şi vrem să oferim această posibilitate tuturor celor care doresc să depună cereri”, a precizat administratorul special al CEH.

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care doresc să plece din cadrul companiei prin procedura de disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproape 10.000 de euro şi de venituri de completare, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi sindicate.

Administraţia şi Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, au modificat Contractul Colectiv de Muncă al societăţii, în sensul în care persoanele disponibilizate vor primi plăţi compensatorii în sumă brută de 49.998 lei, de la bugetul de stat, venitul urmând să fie impozitat cu 10%.

De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de 4 ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

Administratorul special al CEH a arătat că disponibilizările de personal vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

Pe de altă parte, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, nu a recomandat angajaţilor să completeze cererile de disponibilizare motivând, între altele, că nu există o ordonanţă sau hotărâre de guvern prin care să fie susţinută suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premierul Cîţu: De la 1 iunie se va lua o decizie privind purtarea sau nu a măştii de către cei vaccinaţi la muncă

Publicat

Arhivă foto

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă seara că o decizie în privinţa purtării sau nu a măştii la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, va fi luată de la 1 iunie.

“Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie. Este în ordinul ministrului Sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de analiza foarte bine.

De la 1 iunie stabilim acest lucru. Deocamdată cu mască la locul de muncă, la interior. (…) După 1 iunie vorbim de alte modificări”, a spus Cîţu, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prim-ministrul a mai spus că de la 1 iunie Guvernul va modifica actele normative necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor culturale.

Actele normative vor fi modificate

“Vom modifica actele normative necesare, pentru a crea cadrul legal necesar ca să putem să mergem în acea etapă. În acest moment noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să foarte clar pentru români la ce să se aştepte”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă toţi românii vor avea acces la spectacole după 1 iunie, premierul Cîţu a spus: “Pentru toţi românii… depinde, dacă sunt vaccinaţi sau nu.

Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii (referitoare n.r.) la număr de persoane la interior, dacă persoanele sunt vaccinate, dacă organizatorii îşi asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane”, a spus premierul.

Referitor la o eventuală falsificare a actelor care atestă vaccinarea, Florin Cîţu a precizat că la TNB “s-a verificat foarte uşor” şi că “putem să discutăm de soluţii” pentru că “suntem în anul 2021”.

“Astăzi am intrat aici cu un buletin”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Cîţu a menţionat că “România a luat decizia, poate unică în Uniunea Europeană, de a permite cetăţenilor care vin din zona verde să intre în România, turiştii, fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt sau nu vaccinaţi, doar cu documentele necesare pentru a intra în România”.

Premierul Florin Cîţu a fost prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot cu piesa “Dineu cu proşti” de Francis Veber, la Teatrul Naţional Bucureşti.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alertă de vreme severă imediată: Cod galben de furtuni în Prahova, Ilfov și Dâmbovița

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă seară, alerte de vreme severă imediată pentru localități din județele Prahova, Ilfov și Dâmbvovița.

Potrivit meteorologilor, până la ora 20:30, sunt așteptate averse ce vor cumula 20…25 l/mp, izolat grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Zone vizate:

Județul Prahova: Puchenii Mari, Poienarii Burchii, Șirna și Gorgota;
Județul Ilfov:
Buftea, Otopeni, Periș, Balotești, Snagov, Ciolpani, Mogoșoaia, Tunari și Corbeanca;
Județul Dâmboviţa:
Cornești, Răcari, Crevedia, Cojasca, Ciocănești, Tărtășești, Niculești, și Butimanu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un nou record: 119.021 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 119.021 de doze de vaccin, dintre care 100.749 – Pfizer, 7.540 – Moderna, 8.309 – AstraZeneca şi 2.423 – Johnson&Johnson, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Conform unui comunicat al CNCAV, transmis sâmbătă AGERPRES, 51.938 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi 67.083 de persoane cu cea de-a doua.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 6.638.418 de doze unui număr de 3.886.249 de persoane, dintre care 1.134.080 au primit o doză şi 2.752.169 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 66 de reacţii adverse – 9 de tip local şi 57 de tip general.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 15.249 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca – 1.629 de tip local şi 13.620 de tip general.

CNCAV menţionează că 145 de reacţii adverse sunt în curs de investigare. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate