Connect with us

EVENIMENT

Situaţie alarmantă în Vâlcea: Grad de ocupare de peste 95% la secţia de boli infecţioase a Spitalului Județean

Publicat

Prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat, afirmă că situaţia din judeţ este „alarmantă” în ceea ce priveşte evoluţia numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea are un grad de ocupare de peste 95% şi personalul medical este suprasolicitat.

În urma unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, începând de joi, pentru două săptămâni, în 19 localităţi din judeţul Vâlcea au fost introduse restricţii vizând reducerea activităţii în spaţii închise a restaurantelor şi cafenelelor, suspendarea evenimentelor private în interiorul unor spaţii publice închise, suspendarea activităţii cu publicul în domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi evenimentelor culturale, precum şi suspendarea târgurilor, bâlciurilor şi pieţelor volante.

„Vâlcenii trebuie să ştie că situaţia este una alarmantă. Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă are în momentul de faţă un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de câteva luni. Am preferat o restricţionare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu. Scopul este să temperăm acest val de îmbolnăviri, punând pe primul loc sănătatea vâlcenilor. Situaţia impune responsabilitate maximă şi toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă”, a arătat prefectul Sebastian Fârtat.

Prefectul adaugă că Vâlcea este primul loc la nivel naţional în privinţa creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 raportat la populaţie şi subliniază că prin restricţiile decise pentru cele 19 localităţi cu incidenţă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de peste 1,5 la 1.000 locuitori „nu se închide jumătate din Vâlcea” şi „nu se carantinează localităţi”.

„Precizăm, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 25 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, NU ‘se închide jumătate din Vâlcea’ şi nici NU ‘se carantinează localităţi’. (…) Introducerea acestor restricţii nu are legătură cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste măsuri fiind luate în urma publicării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în data de 28 septembrie 2020, a incidenţei cumulate pe 14 zile, care situează judeţul Vâlcea pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populaţie”, menţionează Sebastian Fârtat.

Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din 19 localităţi, printre care Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, se va desfăşura, începând de joi, pe o perioadă de două săptămâni, la o treime din capacitate, din cauză că incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean de Urgenţă (CJSU) Vâlcea.

Localităţile în cauză sunt: Băbeni (8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti (2,97), Galicea (2,97), Vlădeşti (2,70), Călimăneşti (2,62), Buneşti (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăveşti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni (1,97), Costeşti (1,95), Goleşti (1,92), Ocnele Mari (1,74) şi Olanu (1,72).

Prefectul a accentuat că în aceste localităţi nu se închid bibliotecile şi muzeele, iar restaurantele îşi reduc activitatea din spaţiile închise.

În aceste localităţi au fost suspendate timp de două săptâmâni evenimentele private ((nunţi, botezuri, zile onomastice etc) şi rânduielile bisericeşti (pomeni şi parastase) în spaţii închise, însă în continuare pot fi organizate evenimentele private în spaţii deschise.

În localităţile menţionate se suspendă pentru două săptămâni şi şi organizarea şi desfăşurarea evenimentelor publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri, pieţe volante.

CJSU Vâlcea a mai decis şi suspendarea pentru 14 zile a activităţii cu publicul a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi/sau concertelor şi a evenimentelor culturale.

Totodată, a fost introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

Aceste măsuri vor fi actualizate după 15 octombrie, săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Agerpres

Foto: (c) Spitalul Judetean de Urgenta Valcea/Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: România va pierde 230 milioane de euro din cauza pensiilor speciale. Boloș: Avem două variante, măsurile sunt urgente

Publicat

video: românia va pierde 230 milioane de euro din cauza

România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba iulia. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați. 

Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Publicat

conferinta malpraxis1.jpg

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.

Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Marcel Boloș, vizită în județul Alba. Întâlniri cu primari, oameni de afaceri și discuții legate de finanțări

Publicat

video: ministrul marcel boloș, vizită în județul alba. Întâlniri cu

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, face vineri o vizită în județul Alba, unde se întâlnește cu administrații locale, oamenii de afaceri și reprezentanți ai ADR Centru. 

Acesta va participa la discuții privind pregătirea unui proiect de investiții pentru realizarea unui Agri-Food Hub Regional în județul Alba – Regiunea Centru și va vizita Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se derulează un proiect major de investiții.

El se va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: A început PlantFEST 2025 la Aiud. Oferta și prețuri la flori, pomi fructiferi, material săditor, utilaje, echipamente

Publicat

foto video: a început plantfest 2025 la aiud. oferta și prețuri

A început PlantFEST 2025 la Aiud, în cadrul căruia centrul municipiului a devenit o adevărată grădină urbană. Inițiativa aparține primăriei.

La eveniment participă zeci de expozanți de flori, arbuști, pomi fructiferi, material săditor precum și de utilaje și unelte în domeniul grădinăritului. Vizitatorii au ocazia să descopere diversitatea produselor horticole cultivate de către producătorii locali și nu numai.

Reporterii Alba24 au fost prezenți la deschiderea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe