Connect with us

EVENIMENT

Situaţie alarmantă în Vâlcea: Grad de ocupare de peste 95% la secţia de boli infecţioase a Spitalului Județean

Publicat

Prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat, afirmă că situaţia din judeţ este „alarmantă” în ceea ce priveşte evoluţia numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea are un grad de ocupare de peste 95% şi personalul medical este suprasolicitat.

În urma unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, începând de joi, pentru două săptămâni, în 19 localităţi din judeţul Vâlcea au fost introduse restricţii vizând reducerea activităţii în spaţii închise a restaurantelor şi cafenelelor, suspendarea evenimentelor private în interiorul unor spaţii publice închise, suspendarea activităţii cu publicul în domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi evenimentelor culturale, precum şi suspendarea târgurilor, bâlciurilor şi pieţelor volante.

„Vâlcenii trebuie să ştie că situaţia este una alarmantă. Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă are în momentul de faţă un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de câteva luni. Am preferat o restricţionare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu. Scopul este să temperăm acest val de îmbolnăviri, punând pe primul loc sănătatea vâlcenilor. Situaţia impune responsabilitate maximă şi toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă”, a arătat prefectul Sebastian Fârtat.

Prefectul adaugă că Vâlcea este primul loc la nivel naţional în privinţa creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 raportat la populaţie şi subliniază că prin restricţiile decise pentru cele 19 localităţi cu incidenţă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de peste 1,5 la 1.000 locuitori „nu se închide jumătate din Vâlcea” şi „nu se carantinează localităţi”.

„Precizăm, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 25 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, NU ‘se închide jumătate din Vâlcea’ şi nici NU ‘se carantinează localităţi’. (…) Introducerea acestor restricţii nu are legătură cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste măsuri fiind luate în urma publicării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în data de 28 septembrie 2020, a incidenţei cumulate pe 14 zile, care situează judeţul Vâlcea pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populaţie”, menţionează Sebastian Fârtat.

Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din 19 localităţi, printre care Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, se va desfăşura, începând de joi, pe o perioadă de două săptămâni, la o treime din capacitate, din cauză că incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean de Urgenţă (CJSU) Vâlcea.

Localităţile în cauză sunt: Băbeni (8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti (2,97), Galicea (2,97), Vlădeşti (2,70), Călimăneşti (2,62), Buneşti (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăveşti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni (1,97), Costeşti (1,95), Goleşti (1,92), Ocnele Mari (1,74) şi Olanu (1,72).

Prefectul a accentuat că în aceste localităţi nu se închid bibliotecile şi muzeele, iar restaurantele îşi reduc activitatea din spaţiile închise.

În aceste localităţi au fost suspendate timp de două săptâmâni evenimentele private ((nunţi, botezuri, zile onomastice etc) şi rânduielile bisericeşti (pomeni şi parastase) în spaţii închise, însă în continuare pot fi organizate evenimentele private în spaţii deschise.

În localităţile menţionate se suspendă pentru două săptămâni şi şi organizarea şi desfăşurarea evenimentelor publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri, pieţe volante.

CJSU Vâlcea a mai decis şi suspendarea pentru 14 zile a activităţii cu publicul a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi/sau concertelor şi a evenimentelor culturale.

Totodată, a fost introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

Aceste măsuri vor fi actualizate după 15 octombrie, săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Agerpres

Foto: (c) Spitalul Judetean de Urgenta Valcea/Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

Publicat

5 iulie: ziua națională a curajului. momentele în care nu

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.

Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tunel de răcorire cu apă la festivalul Iarmaroc la Sat din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

iarmaroclasat 2024 5.1 scaled.jpeg

Festivalul Iarmaroc la Sat care începe vineri în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca s-a pregătit pentru zilele de caniculă, astfel că vizitatorii au mai multe posibilități de răcorire.

Pe lângă concertele care au loc seara si alte activități pregătite, zona va fi una dintre putinele locuri in care va fi răcoare in acest weekend canicular.

Astfel, potrivit organizatorilor, la Iarmaroc la Sat a fost instalat un umbrar natural imens, construit cu ajutorul …

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Organizatorii de concerte protestează față de majorarea TVA la bilete de la 9 la 21%: Cultura devine un lux  

Publicat

jazz in the park ziua 2 2.jpeg

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă guvernanților privind intenția Guvernului de a mări TVA-ul pentru biletele la evenimente la 21%.

”Noi, organizatorii independenți de evenimente culturale și de divertisment din România, ne exprimăm profunda îngrijorare și dezacordul față de intenția Guvernului României de a crește cota TVA pentru biletele la evenimente de la 9% la 21%.

Această…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Profesor de matematică, arestat la Cluj pentru agresiune sexuală. A pipăit 2 eleve de 14 și 15 ani pe care le medita

Publicat

catuse la miini bun e1656240669503.jpg

Un profesor de matematică a fost arestat preventiv, vineri, de Judecătoria Cluj-Napoca pentru 30 de zile la propunerea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru agresiune sexuală şi agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor.

În acest caz s-a reţinut faptul că, bărbatul, în calitate de profesor meditator la matematică, profitând de cunoştinţele sale în domeniul pedagogic, le-a supus pe două eleve minore, de 14 respectiv 15 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe