Connect with us

EVENIMENT

Situație ȘOCANTĂ într-un sat din Harghita după ce la o brutărie au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

Publicat

discriminare muncitori Sri Lanka Harghita

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal in rem pentru incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici din satul Ditrău s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Oamenii au declarat că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le „impună cultura lor” şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.

El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.

Circa 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Ditrău ca să discute nemulţumirile legate de cei doi sri-lankezi

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi, angajaţi la fabrica de pâine.

Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor cu lacrimi în ochi şi i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenţi, alături de preotul din sat, Biro Karoly, au rostit „Tatăl Nostru”.

Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, unii solicitând să vorbească de mai multe ori, iar majoritatea luărilor de poziţie, timp de mai bine de două ore, au făcut referire la faptul că patronul brutăriei nu le oferă muncitorilor salarii decente şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit.

Unii dintre vorbitori au spus că au lucrat la respectiva fabrică şi şi-au povestit experienţele personale, susţinând că munceau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu li se plăteau orele suplimentare sau că patronul s-ar fi purtat cu ei ca şi cum ar fi fost sclavi.

„Am lucrat patru ani la fabrică. Nu găseşte (patronul – n.r.) lucrători pentru că nu sunt trataţi ca oameni, nu sunt plătiţi, nu plăteşte ore suplimentare. (…) Mi-am pierdut sănătatea din cauza orelor suplimentare, am fost luată cu ambulanţa. Eu am lucrat şi 22 ore, e păcat că nimeni nu vorbeşte despre asta.”, afirmă o localnică.

La întâlnire a participat şi deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer.

Cei doi muncitori sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie

Cei doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la brutăria din Ditrău, vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii, anunţul fiind făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea.

„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka – n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri. (…) Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a susţinut Kollo Katalin.

Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.

Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.

„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijoraţi de situaţia angajaţilor noştri şi ne-a spus că avem o zi la dispoziţie ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranţă, în Gheorgheni. Astăzi sunt deja mutaţi în Gheorgheni, sunt în siguranţă şi sunt foarte bucuroşi”, a precizat Kollo Katalin.

Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns.

„Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor”, a povestit directoarea fabricii.

La dezbaterile de la Căminul Cultural din Ditrău au participat aproximativ 300 de persoane, cele mai multe dintre nemulţumirile exprimate la microfon fiind legate de modul în care patronul fabricii de pâine s-ar fi purtat cu unii dintre ei, care au fost în trecut angajaţi la firma respectivă, acuzând faptul că erau trataţi ca sclavi şi că nu erau plătiţi suficient.

Mulţi dintre vorbitori au respins acuzaţiile de rasism la adresa locuitorilor din Ditrău, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva.

Primarul localităţii, Puskás Elemér, care a început şedinţa cu ochii în lacrimi, a declarat că, în cursul zilei de luni, urmează să se redacteze o petiţie cu solicitările oamenilor la adresa patronului firmei.

„În primul rând, sunt bucuros că oamenii s-au liniştit, a ieşit din ei tot ceea ce au vrut să spună către firmă şi aşa ne-am înţeles că luni, cu nişte participanţi, vom face o petiţie către firmă cu cerinţele, pe care le vom preda eu ca mediator şi sperăm că se va rezolva această situaţie”, a spus Puskás Elemér, după dezbateri.

Întrebat dacă cei doi cetăţeni din Sri Lanka vor fi nevoiţi să părăsească localitatea, el a spus că nu ştie deocamdată, dar că speră că nu se va întâmpla acest lucru.

„Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, nu asta e problema. Acum nu ştiu să răspund la întrebare, dar sper că nu”, a susţinut edilul. AGERPRES

Sursa foto: digi24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Sântimbru, REȚINUT de polițiști după ce l-a lovit cu pumnul în față pe un vecin

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Un bărbat de 35 de ani din Sântimbru a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști după ce l-a lovit cu pumnul în față pe un vecin, un tânăr de 25 de ani. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, județul Alba, care este cercetat pentru săvârșirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevii Liceului de Arte din Alba Iulia vor beneficia de două laboratoare inteligente, dotate cu echipamente de ultimă generație

Publicat

elevii liceului de arte din alba iulia vor beneficia de

Elevii Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor beneficia în curând de două laboratoare inteligente, dotate cu echipamente de ultimă generație. Printre dotări sunt incluse sisteme All-in-one, table interactive, tablete grafice, ochelari VR, imprimante 3D, scanere 3D dar și kituri robotice. 

Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a lansat, pe 18 noiembrie, în SEAP, o licitație pentru frunizarea de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Senator Răzvan Ciortea (PSD Cluj): Lansez campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”, de prevenire a consumului de droguri

Publicat

whatsapp image 2024 11 19 at 17.20.32.jpeg

Senatorul PSD Cluj, Răzvan Ciortea, organizează joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”. Această inițiativă este mai mult decât un eveniment- este un angajament comun de a neproteja tinerii și familiile de pericolul tot mai prezent al consumului de droguri.

”Această problemă nu este doar despre statistici, este despre vieți reale, despre familii care au nevoie de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Eveniment la Teiuș: A fost evocat martirul Ioan Bălan, în prezența a doi episcopi greco-catolici

Publicat

eveniment la teiuș: a fost evocat martirul ioan bălan, în

Un eveniment emoționant a avut loc la Teiuș, în prezența a doi episcopi greco-catolici. Este vorba despre o slujbă religioasă și o evocare a episcopului martir Ioan Bălan, victimă a represiunii comuniste. 

”Într-o atmosferă de o mare încărcătură spirituală biserica greco-catolică teiușeană, împre sună cu un număr mare de enoriași, preoți parohi, oficialități, au primit doi înalți prelați în persoana lui…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe