EVENIMENT
Situație ȘOCANTĂ într-un sat din Harghita după ce la o brutărie au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal in rem pentru incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici din satul Ditrău s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.
Oamenii au declarat că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le „impună cultura lor” şi să le pună în pericol siguranţa.
Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.
„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.
El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.
Circa 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Ditrău ca să discute nemulţumirile legate de cei doi sri-lankezi
Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi, angajaţi la fabrica de pâine.
Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor cu lacrimi în ochi şi i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenţi, alături de preotul din sat, Biro Karoly, au rostit „Tatăl Nostru”.
Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, unii solicitând să vorbească de mai multe ori, iar majoritatea luărilor de poziţie, timp de mai bine de două ore, au făcut referire la faptul că patronul brutăriei nu le oferă muncitorilor salarii decente şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit.
Unii dintre vorbitori au spus că au lucrat la respectiva fabrică şi şi-au povestit experienţele personale, susţinând că munceau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu li se plăteau orele suplimentare sau că patronul s-ar fi purtat cu ei ca şi cum ar fi fost sclavi.
„Am lucrat patru ani la fabrică. Nu găseşte (patronul – n.r.) lucrători pentru că nu sunt trataţi ca oameni, nu sunt plătiţi, nu plăteşte ore suplimentare. (…) Mi-am pierdut sănătatea din cauza orelor suplimentare, am fost luată cu ambulanţa. Eu am lucrat şi 22 ore, e păcat că nimeni nu vorbeşte despre asta.”, afirmă o localnică.
La întâlnire a participat şi deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer.
Cei doi muncitori sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie
Cei doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la brutăria din Ditrău, vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii, anunţul fiind făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună.
Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.
Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea.
„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka – n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri. (…) Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a susţinut Kollo Katalin.
Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.
Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.
„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijoraţi de situaţia angajaţilor noştri şi ne-a spus că avem o zi la dispoziţie ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranţă, în Gheorgheni. Astăzi sunt deja mutaţi în Gheorgheni, sunt în siguranţă şi sunt foarte bucuroşi”, a precizat Kollo Katalin.
Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns.
„Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor”, a povestit directoarea fabricii.
La dezbaterile de la Căminul Cultural din Ditrău au participat aproximativ 300 de persoane, cele mai multe dintre nemulţumirile exprimate la microfon fiind legate de modul în care patronul fabricii de pâine s-ar fi purtat cu unii dintre ei, care au fost în trecut angajaţi la firma respectivă, acuzând faptul că erau trataţi ca sclavi şi că nu erau plătiţi suficient.
Mulţi dintre vorbitori au respins acuzaţiile de rasism la adresa locuitorilor din Ditrău, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva.
Primarul localităţii, Puskás Elemér, care a început şedinţa cu ochii în lacrimi, a declarat că, în cursul zilei de luni, urmează să se redacteze o petiţie cu solicitările oamenilor la adresa patronului firmei.
„În primul rând, sunt bucuros că oamenii s-au liniştit, a ieşit din ei tot ceea ce au vrut să spună către firmă şi aşa ne-am înţeles că luni, cu nişte participanţi, vom face o petiţie către firmă cu cerinţele, pe care le vom preda eu ca mediator şi sperăm că se va rezolva această situaţie”, a spus Puskás Elemér, după dezbateri.
Întrebat dacă cei doi cetăţeni din Sri Lanka vor fi nevoiţi să părăsească localitatea, el a spus că nu ştie deocamdată, dar că speră că nu se va întâmpla acest lucru.
„Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, nu asta e problema. Acum nu ştiu să răspund la întrebare, dar sper că nu”, a susţinut edilul. AGERPRES
Sursa foto: digi24.ro
EVENIMENT
Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.
„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Atunci când vine vorba de amenajarea interioară, perdelele sunt adesea neglijate, retrogradate la statutul de element decorativ secundar, lipsit de importanță majoră. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Perdelele sunt, de fapt, adevărații eroi necântați ai designului interior, capabili să transforme radical aspectul, senzația și funcționalitatea unui spațiu.
Ele nu doar îmbracă ferestrele, ci dau viață camerelor, aducând echilibru între estetică și utilitate….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tratamente stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, din aprilie

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot primi servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice gratuite, de la 1 aprilie.
Tratamentele stomatologice gratuite au fost adăugate pe lista serviciilor de sănătate de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist prin Legea nr. 405/2023, care a modificat Legea nr. 151/2010.
Prin noul ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și CNAS, sunt stabilite…
Citește mai mult pe Alba24.ro