EVENIMENT
Slujbele se pot oficia în interiorul bisericilor cu maximum 16 persoane. Regulile privind accesul în lăcaşele de cult, publicate în Monitorul Oficial

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase a fost publicat în Monitorul Oficial, vineri seara.
Una din prevederile importante fiind aceea că la slujbele desfăşurate în interiorul bisericilor pot participa maximum 16 persoane.
Vezi și REGULI pentru slujbele de Crăciun la biserici
În anexa documentului se prevede că accesul credincioşilor în lăcaşele de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minim 2 m între persoane.
Slujbele care se vor oficia în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.
La intrare, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
Activităţile religioase în interiorul lăcaşelor de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfăşoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane, purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul, fiind obligatorie.
În ordin se mai precizează că la ritualurile religioase unde se folosesc obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune).
Documentul este semnat de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi Romică Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. AGERPRES

Ora se schimbă în această noapte, în ultimul weekend din luna martie 2025. România trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie (sâmbătă spre duminică), astfel că ora 3:00 devine ora 4:00.
Mâine, 30 martie, va fi cea mai scurtă zi din an.
Prin urmare, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3. Orarul de vară va fi valabil până în ultima duminică a lunii octombrie.
Ora de vară 2025. De ce nu se modifică ceasul la 00:00 în România
În România,
Citește mai mult pe Alba24.ro

O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.
Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Eclipsa parțială de Soare va avea loc astăzi, 29 martie și va putea fi observată doar din anumite zone ale țării, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul va dura mai puțin de o oră, iar Soarele va fi acoperit în proporție de maximum 1%, potrivit sursei citate. Eclipsa va fi vizibilă în vestul și nord-vestul României.
Cel mai mare grad de acoperire al Soarelui va putea fi observat în apropierea orașului Satu Mare, unde va atinge 0,84%, iar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.
”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro