Connect with us

ACTUALITATE

Societăţile de asigurare care nu plătesc despăgubirile la timp riscă să-și piardă licența. Propuneri de modificare a Legii RCA

Publicat

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) vrea să solicite înăsprirea sancţiunilor în cazul societăţilor de asigurare care nu plătesc despăgubirile la timp, în cazul RCA, şi chiar luarea unor măsuri mai drastice care să meargă până la retragerea licenţelor celor care procedează în acest fel, a declarat preşedintele organizaţiei, Alin Iacob, la o dezbatere de profil.

„Am redevenit foarte activi. Ne-am implicat în foarte multe activităţi şi am convocat două dezbateri publice. Una din păcate s-a anulat, pentru că proiectul ‘O familie, o casă’ a fost retras de Ministerul Finanţelor şi a început dezbaterea parlamentară a proiectului de lege.

Citește și Asigurarea RCA, valabilă şi în FORMAT ELECTRONIC. Șoferii nu vor mai trebui să prezinte documentul pe suport de hârtie

A fost asumată de ministrul Finanţelor în calitate de senator iniţiativa şi a fost dusă şi mi se pare chiar votată în Senat. (…) Am convocat iarăşi chiar luni acum, pe 7 (octombrie – n. r.), la ora 11:00, o întâlnire pentru o dezbatere publică a proiectului de modificare a Legii RCA, pentru că din punctul nostru de vedere piaţa RCA necesită – sigur probabil că ştiţi că a fost o scrisoare de la Comisia Europeană care a solicitat anumite schimbări în legătură cu legislaţia (…)

Pe lângă aceste lucruri, noi considerăm că sunt multe alte lucruri care pot fi îmbunătăţite.

Avem experienţa a doi ani trecuţi de la adoptarea Legii RCA. Noi am fost foarte activi şi atunci, deşi în presa vremii ceea ce apărut a fi un mare succes al transportatorilor şi al service-urilor auto de fapt, dacă aţi fi fost în sală, aţi fi văzut că preşedintele actual al ASF şi în acea comisie de buget-finanţe la Camera Deputaţilor ne întrebau pe noi, asociaţiile consumatorilor, ce viziune avem în legătură cu acest punct şi deciziile s-au cam luat ţinând cont foarte serios de propunerile pe care le-am făcut noi atunci, dar au rămas nişte lucruri foarte serioase care trebuie rezolvate.

În continuare sunt companii care nu plătesc despăgubirile la timp, aşa cum cere legea. Atunci, noi vom cere înăsprirea sancţiunilor şi chiar luarea unor măsuri mai drastice, mergând până la retragerea licenţelor celor care procedează în felul ăsta”, a spus Alin Iacob.

Un alt punct pe care AURSF îl va susţine la dezbaterea pe marginea modificării Legii RCA este decontarea directă.

„De asemenea, suntem cei care am susţinut foarte mult decontarea directă la RCA. Din păcate, practica arată – şi avem nişte cifre în sensul acesta, nişte oferte pe care le-am văzut, cu societăţi din asigurări, sau cel puţin unele dintre ele, care ofertează această opţiune, că este o opţiune, la un preţ pe care îl consider o barieră pentru a permite consumatorilor să o acceseze. Ca să dau un exemplu: la un preţ al poliţei de asigurare fără decontare directă de vreo 500 şi ceva de lei, una dintre societăţile de asigurări de pe piaţă oferta decontarea directă suplimentar la 228 de lei. Nu văd un consumator normal care să accepte să plătească încă o jumătate din preţul poliţei pentru decontarea directă. Şi destul de multe alte societăţi treceau de suta de lei, când un serviciu care de principiu din punctul nostru de vedere ar trebui să coste cu mult mai puţin şi să reprezinte doar costul serviciului care e prestat plus întârzierea la plată”, a menţionat Iacob.

El a explicat de ce e importantă decontarea directă.

„E foarte importantă pentru că, în contextul în care societăţile de asigurare nu plătesc, consumatorul dacă se adresează asigurătorului cu care a încheiat RCA-ul direct îşi va recupera banii la fel cum procedezi la CASCO şi te adresezi asigurătorului tău. În caz contrar, trebuie să aştepţi ca asigurătorul celui care a produs dauna să plătească”, a susţinut preşedintele AURSF.

Un alt punct pe care asociaţia îl va ridica luni este diferenţa de tarif perceput de service-urile auto pentru manoperă în cazul reparării maşinilor cu RCA.

„De asemenea, suntem îngrijoraţi pentru că există relatări potrivit cărora dacă te duci să îţi repari maşina la un service (după un accident – n. r.) se facturează o oră de manoperă, să spunem, cu 70 de lei. Dacă ai RCA, aceeaşi oră de manoperă e facturată cu 300 de lei. Pentru noi acest lucru este de neexplicat: cum de acelaşi serviciu este facturat astfel?”, a arătat acesta.

Probleme au fost identificate de AURSF şi în cazul maşinii la schimb, concept introdus de Legea RCA.

„În plus, Legea RCA prevede maşină la schimb. Pentru prima dată în 2017 s-a introdus această chestiune a maşinii la schimb, ceea ce este o chestiune extrem de civilizată. Se pare că unii furnizori de maşini la schimb tarifează acest serviciu la un preţ de multe ori mai mare decât rent-a-car-ul, când vii la Otopeni ca străin. Iarăşi, creşte foarte mult zona de plată dinspre asigurători şi evident că toate lucrurile astea împietează asupra viitorului preţ al poliţelor, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană a criticat inclusiv anumite referiri la preţ în ceea ce priveşte modul de calcul. Sunt tot felul de lucruri care trebuie rezolvate”, a conchis Alin Iacob. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

un bărbat care căuta ciuperci în pădure la băiceni a

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat

județul botoșani a fost plasat sub cod galben de viscol

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au anunțat că până mâine seară, la ora 23:00, județul Botoșani, va fi sub incidența a două coduri galbene de intensificări ale vântului, viscol și ninsori. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine seară, la aceeași oră, va ninge, pe alocuri viscolit. Stratul de zăpadă va fi atinge 5 ….10 centimetri.

Pentru a gestiona…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor orașe: 48 km vest de Focșani, 60 km nord de Buzău, 65 km est de Sfântu-Gheorghe, 74 km est de Brașov și 89 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Publicat

gazul ajunge în comunele albești, trușești și sulița: contractul pentru

Publicitate

Vești excelente pentru locuitorii comunelor Albești, Trușești și Sulița: proiectul privind introducerea rețelelor de gaze naturale prinde contur după ce a fost semnat oficial contractul de proiectare și execuție a Sistemului de Distribuție a Gazelor Naturale, un moment important în demararea acestui obiectiv de interes major pentru comunitățile locale.

Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme desemnate câștigătoare în urma procedurilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe