Connect with us

EVENIMENT

Solstiţiul de vară 2021. Cea mai lungă zi din an marchează începutul verii astronomice

Publicat

Luni, 21 iunie, este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiţia populară, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie.

21 iunie 2021, început de săptămână şi începutul verii astronomice. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

În astronomie, se numesc „solstiţii” cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variaţia acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotaţie a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.

În România, solstiţiul de vară este asociat cu Sânzienele sau Drăgaica, două sărbători vechi pe meleagurile noastre.

Cele două sunt celebrate pe 24 iunie, reprezintă o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie, dar şi de practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita.

Sărbătoarea Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din „Sancta Diana”, în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav.

După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă.

Totodată, se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, adus pe lume la bătrâneţe de Elisabeta, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori şi ierburi, care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.

Denumirea de „solstiţiu” se traduce ca „Soarele stă” şi este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

Pornind de la acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine, cu o precizie remarcabilă, încă din anul 250 î.e.n, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Apoi, în jurul datei de 21 decembrie (cel mai adesea), sau 22 decembrie, se petrece fenomenul opus: are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică şi solstiţiul de vară în emisfera sudică.

Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale, solstiţiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”. Atunci când în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, mişcarea aparentă a Soarelui văzut de pe ecuator are traiectoria cea mai nordică şi, simetric, când are loc solstiţiul de vară în emisfera sudică traiectoria Soarelui atinge extrema sudică.

În vechime, solstiţiul de vară era important pentru muncitorii câmpului, care aveau nevoie de calcule pentru a-şi programa privind muncile culturile agricole.

În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

Tot pe energia feminină, în vechea Galie se sărbătorea Eponea, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. Băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit sub forma „Midsommar” sau ziua mijlocului verii.

Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

Sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Avertismentul unui consumator de droguri închis la Aiud: Nu suntem pregătiți să facem față unei crize de copii drogați

Publicat

video avertismentul unui consumator de droguri închis la aiud: nu

În ziua în care un tânăr din București murea de supradoză într-un video live pe Tik Tok, la câteva sute de kilometri distanță, un consumator de droguri închis la Aiud făcea o afirmație atât de dură, dar atât de adevărată: ”Nu suntem pregătiți să facem față unei crize de copii drogați”. 

O afirmație care este de fapt un avertisment. Un avertisment care a înmărmurit reporterii alb24.ro prezenți în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, dar și pe cei din jurul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Ion Novăcescu: Portretul lui Dorel Goia

Publicat

whatsapp image 2025 04 18 at 16.13.57.jpeg

Analistul Ion Novăcescu a încercat o sumară analiză de profiling despre omul de afaceri Dorel Goia în emisiunea de la Cluj Live TV, la care a fost invitat de către jurnalistul Cluj24, Florin Danciu. 

Personajul din mijlocul imaginii este unul dintre cei mai bogați, puternici și discreți români.
Pe internet o să găsiți doar vreo două imagini cu el de când era tânăr.

Este un mare industriaș clujean, care controlează grupul Teraplast din Bistrița (evaluat la cca….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Slujba din VINEREA MARE de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Procesiunea cu Sfântul Epitaf, Prohodul Domnului

Publicat

video: slujba din vinerea mare de la catedrala Încoronării din

În Vinerea Mare, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia are loc Denia Prohodului Domnului, urmată de procesiunea cu Sfântul Epitaf. Sute de credincioșii au participat la slujbă, iar apoi au înconjurat biserica în semn de evlavie.

Deși a plouat, curtea Catedralei a fost plină de credincioși. Aceștia s-au protejat de ploaie cu umbrele și au reușit să își țină și candelele aprinse.

Sfânta și Marea Vineri este ziua în care Fiul lui Dumnezeu a fost răstignit și pus în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vânătoare de ouă cu premii speciale la Șona. Asociația Șona Connect și Doctor Crochet așteaptă 100 de copii din comunitate

Publicat

vânătoare de ouă cu premii speciale la Șona. asociația Șona

Vânătoare de ouă cu premii speciale la Șona. Asociația Șona Connect și Doctor Crochet aduc bucurie copiilor din comunitate.

Evenimentul are loc sâmbătă, 19 aprilie 2025, începând cu ora 18:00. Grădina de joacă Șona Connect se va transforma într-un tărâm al surprizelor, unde peste 100 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, sunt așteptați să participe la mult așteptatul eveniment „Vânătoarea de Ouă”, organizat de Asociația Șona Connect în parteneriat cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe