Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj: 55,2% dintre români intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an

Publicat

Mai mult de jumătate dintre români (55,2%) declară că intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, 54,8% consideră că imunizarea în masă a populaţiei va opri epidemia de coronavirus, iar 83% susţin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, relevă un sondaj.

Cercetarea, realizată de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Sociala (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai, a fost realizat la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Potrivit sondajului, 55,2% români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Dintre cei care intenţionează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de posibile reacţii adverse – 30,9%, neîncrederea în eficienţa serului – 26,8%, informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID-19 – 14,7%. De asemenea, 12,7% menţionează că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2% invocă alt motiv şi 0,9% nu au răspuns.

Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10,4% susţin că este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Totodată, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Au încredere în informaţiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionaţi, 33,9% nu au încredere, iar 3,7% nu au răspuns.

Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 65,8% dintre cei chestionaţi declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli, 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de două-trei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des. 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus, 33,7% consideră contrariul, iar 11,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 83% dintre români susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetăţean, 16,4% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi care ar fi principalul lucru care ar putea contribui la creşterea încrederii în vaccinurile anti-COVID-19, 23,5% dintre respondenţi menţionează un număr foarte mic de cazuri în care administrarea a avut efecte adverse, 22,4% o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical, 13,1% o rată mare de vaccinare în alte ţări, 10,3% vaccinarea liderilor statelor lumii – preşedinţi, prim-miniştri, miniştri. 22,5% declară că nimic nu le-ar creşte încrederea în vaccinurile anti-COVID-19, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (54,2%) au încredere multă şi foarte multă în procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulate de instituţii medico-sanitare din diverse ţări din Uniunea Europeană, 50,4% au încredere multă şi foarte multă în procesul derulat de instituţii de profil din SUA, iar 45% în procesul din România.

În procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituţii medico-sanitare din China au încredere multă şi foarte multă 26,3% dintre cei intervievaţi, iar în procesul derulat de instituţii de profil din Rusia – 25,9% dintre respondenţi.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tânăr din Botoșani, bătut crunt în gara din Bacău. A fost transportat la spital

Publicat

batut1.jpg

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Botoșani, a fost agresat în urma unei discuții tensionate cu un alt bărbat, vineri seara, în jurul orei 19.45, în gara din Bacău.

Echipajul de jandarmi din Bacău a intervenit imediat după alertă și a acționat rapid în acest caz. Victima a primit primul ajutor pe loc și a fost asistată până la sosirea unei ambulanțe, care a preluat-o și transportat-o la spital pentru investigații suplimentare și tratament medical, relatează desteptarea.ro.

Agresorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Bacău, a fost identificat și reținut de către jandarmi. Incidentul a avut loc în cadrul unei dispute care a escaladat, culminând cu agresiunea în zona feței a victimei.

Jandarmii au întocmit actele necesare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr de 32 de ani, bănuit de furtul a 6500 de lire în comuna Mihai Eminescu, săltat de polițiști și dus în arest

Publicat

arest1.jpg

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au anunțat astăzi că la data de 16 martie a.c., în jurul orei 21:00, au identificat, în municipiul Botoșani, pe strada Sucevei, un tânăr de 32 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de aducere.

Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat, comisă la data de 25 februarie a.c.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi pătruns fără drept, în locuința persoanei vătămate, un barbat de 53 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde ar fi sustras 6.400 de lire.

“Tânărul a fost condus la sediul poliției, iar ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore”, a transmis purtătorul de cuvânt al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod galben de ceață pentru cea mai mare parte a județului Botoșani

Publicat

1669268357 ceata.jpg

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru cea mai mare parte a județului Botoșani, valabil până la ora 09:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto adaptarea vitezei la condițiile de drum.

Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență, a transmis ISU Botoșani.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 250 de amenzi, 9 permise reținute, în ultimele 24 de ore, după o mai multe acțiuni ale polițiștilor din Botoșani

Publicat

razie politisti politie actiuni control 3 1000x600.jpeg

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.

Astfel, au fost organizate acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 225 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 100.000 de lei și au fost reținute 9 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe