Connect with us

ACTUALITATE

SONDAJ: Aproape jumătate dintre părinții cu un loc de muncă vor ca anul şcolar să se desfăşoare normal, cu ore în sălile de clasă

Publicat

Peste 45% dintre angajaţii care au copii îşi doresc ca noul an şcolar să se desfăşoare normal, în pofida contextului epidemiologic actual, iar elevii să înceapă cursurile direct din băncile şcolii, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Alţi 29% preferă un sistem de învăţământ hibrid, care să îmbine orele în sala de clasă cu cele online, de acasă, şi numai 25% cred că şcoala ar trebui să se desfăşoare deocamdată exclusiv online, pentru siguranţa elevilor şi a familiilor acestora.

Citește și Când încep cursurile și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

„Totuşi, aproape jumătate dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs sunt îngrijoraţi de lipsa de claritate privind cum va arăta anul şcolar, cu nici trei săptămâni înainte de începere, şi se tem că acest an va fi unul de sacrificiu educaţional pentru copii. Alţi 47% speră ca şcolile să nu se transforme în focare de Covid-19 şi 40% sunt îngrijoraţi de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol şi restul membrilor familiei. Sunt însă şi părinţi îngrijoraţi că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unităţile de învăţământ ar putea să nu se deschidă (14,8%)”, se precizează într-un comunicat BestJobs remis joi AGERPRES.

În situaţia în care anul şcolar va avea o componentă online, jumătate dintre părinţii care au participat la sondajul BestJobs spun că au tot ce le trebuie pentru a putea asigura copilului cadrul optim pentru cursuri online. Puţin peste 31% afirmă că dispun doar parţial de instrumentele necesare şcolii online – dispozitiv electronic, internet şi spaţiu dedicat de lucru – în timp ce 19,3% spun că nu le pot asigura celor mici un cadru propice pentru şcoala de acasă.

Mai mult, şcoala online ridică probleme pentru 31,1% dintre respondenţi şi pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă, alţi 30,5% spun că se văd nevoiţi să lase copiii să-şi ocupe singuri timpul cu activităţile şcolare, iar 19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor. Astfel, dacă şcoala va continua online, cei mai mulţi dintre angajaţii-părinţi (46,5%) consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, în timp ce 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa şi de activităţile şcolare ale copiilor.

Cei mai mulţi respondenţi recunosc că, în România, şcoala online nu permite accesul egal la educaţie pentru toţi copiii (52%), iar sistemul de educaţie din ţară nu este adaptat pentru predarea materiilor şcolare la distanţă (45,6%). Aproape jumătate (48%) dintre salariaţii care au răspuns sondajului Bestjobs s-au declarat nemulţumiţi de experienţa orelor susţinute online pe timpul stării de urgenţă şi consideră că elevii au învăţat mai puţin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală. În plus, o altă realitate adusă în discuţie de părinţi este că cei mici au nevoie de socializare şi contact direct cu alţi copii (44%).

Pe de altă parte, însă, cu nici trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, cei mai mulţi dintre părinţi, respectiv 60,27%, nu sunt siguri că au înţeles corect din informările oficiale şi afirmă că nu le este clar în ce condiţii se vor relua cursurile.

Din perspectiva lor, e nevoie totodată de măsuri solide din partea autorităţilor pentru siguranţa elevilor în acest an şcolar, dat fiind contextul epidemiologic actual. Astfel, 47,4% dintre respondenţii la sondajul BestJobs consideră că toate instituţiile de învăţământ trebuie dotate cu materialele sanitare şi de igienă corespunzătoare, alţi 42,4% menţionează pregătirea cadrelor didactice pentru predare online, iar puţin peste 40% vorbesc despre investiţii în extinderea spaţiilor de învăţământ, astfel încât să poată fi asigurată distanţarea necesară între copii.

Totodată, 33,7% dintre salariaţi punctează faptul că autorităţile locale ar trebui să asigure tablete sau laptopuri şi acces la internet tuturor elevilor, astfel încât şcoala online să se desfăşoare în condiţii optime, în timp ce 21,8% vorbesc despre reglementarea sistemului de învăţare de acasă (homeschooling). Doar 1,5% dintre angajaţii cu copii de şcoală care au răspuns sondajului Bestjobs consideră că autorităţile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an şcolar în actualul context.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-24 august 2020, pe un eşantion de 1.344 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri fără incidente majore în județul Botoșani. O tânără, amendată pentru fotografierea buletinului de vot

Publicat

prezidențiale 2025: fotografierea buletinului de vot – interzisă. neștiința de

Publicitate

Procesul electoral din județul Botoșani s-a desfășurat, în general, în condiții de ordine și siguranță, fără incidente majore, potrivit informațiilor transmise de Centrul Județean de Comunicare.

De la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au raportat situații deosebite care să afecteze desfășurarea alegerilor. Totuși, au fost înregistrate șase sesizări privind posibile incidente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

alegeri prezidențiale 2025: stop vot. prezență națională de peste 64%.

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe