Connect with us

EVENIMENT

Sondaj: Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii

Publicat

Arhivă foto

Conform unui sondaj efectuat de o platformă de recrutare online, aproape 60% dintre lucrătorii din România își concentrează concediile în timpul sezonului estival, alocând între 5 și 10 zile libere pentru această perioadă.

„Perioada verii este asociată în mod tradiţional concediilor, iar traficul de la graniţe confirmă acest lucru.

Astfel, în ziua de 12 august a fost înregistrat recordul acestui an, de aproximativ 600.000 de oameni care au intrat sau ieşit pe teritoriul ţării noastre, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.

Sărbătoarea legală de pe 15 august, care a fost într-o zi de marţi, a permis multor angajaţi români să facă punte cu zilele de weekend şi să se bucure astfel de mai mult timp liber.

În plus, aproape 60% dintre angajaţi aşteaptă vara pentru a-şi plănui concediul şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă”, reiese din cel mai recent sondaj bestjobs.

În percepţia angajaţilor români, volumul de muncă a crescut anul acesta, amplificând nevoia de timp liber.

57% dintre respondenţi spun că au muncit mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar 30% consideră că cerinţele sunt la fel.

Astfel, nevoia de linişte şi relaxare este principalul motiv pentru care îşi iau concediu, aşa cum declară 63% dintre participanţii la sondajul bestjobs, urmată de dorinţa de explorare, aventură şi experienţe inedite (31%) şi rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodăreşti (22%).

Sondaj: Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii. În ultima lună aplicările de pe mobil au crescut cu 30%

Potrivit sursei citate, mulţi dintre ei folosesc perioadele libere pentru a căuta noi oportunităţi profesionale, volumul aplicărilor pe bestjobs fiind foarte crescut în lunile de vară, în special în rândul segmentului 18-34 de ani.

Totodată, în ultima lună aplicările de pe mobil au crescut cu 30%, semn că utilizatorii platformei continuă să exploreze ofertele de muncă şi din vacanţă.

Cu 20 de zile de concediu plătite pe an conform Codului Muncii, România se află printre ţările europene cu cea mai scurtă vacanţă de odihnă oferită angajaţilor din mediul privat, întrucât cei din sectorul public îşi pot lua între 21 şi 25 de zile de concediu, în funcţie de vechimea în muncă.

Cu toate acestea, numai anul acesta au fost 15 sărbători legale considerate zile libere, iar cele mai multe dintre ele au fost în zile de marţi sau joi, oferind angajaţilor posibilitatea de a se lega de cel mai apropiat weekend şi a se bucura de mai multe mini-vacanţe, folosind în mod eficient zilele de concediu, se arată în sondajul menţionat.

„În plus, angajatorii care recunosc nevoia de odihnă a angajaţilor şi oferă ca beneficiu zile libere suplimentare, cu ocazia zilelor de naştere a angajatului, a copiilor săi, pentru vechime sau pentru a sărbători o zi specifică industriei, sunt mai apreciaţi de către candidaţi.

Sondaj: Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii. Doar 8% dintre participanţii la sondaj nu şi-au făcut încă planuri concrete

În ultimele 30 de zile, joburile care oferă acest beneficiu au înregistrat peste 8.000 de căutări”, potrivit bestjob.

Ridicarea restricţiilor de după pandemie a deschis multor români apetitul pentru călătorii internaţionale, iar aproape 20% dintre ei declară în cadrul sondajului bestjobs că şi-au plănuit întregul concediu de anul acesta în afara graniţelor.

Alţi 28% şi-au împărţit concediul între destinaţii din ţară şi unele din străinătate, în timp ce 44% se bucură exclusiv de turismul local.

Doar 8% dintre participanţii la sondaj nu şi-au făcut încă planuri concrete pentru vacanţa din acest an.

Sondajul mai arată că pentru a-şi realiza planurile de vacanţă, aceştia alocă o parte semnificativă din buget.

Cu toate acestea, 43% dintre angajaţi vor încerca anul acesta să nu cheltuiască mai mult decât anul trecut, în timp ce 30% estimează că bugetul alocat va fi mai mare, iar 21% speră să aibă costuri mai mici.

Sondaj: Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii. Pe Bestjobs sunt peste 35.000 de joburi

„Aproape jumătate dintre respondenţi au mărturisit că nu au rămas cu nicio zi din concediul de anul trecut, tot mai mulţi profitând de orice zi liberă disponibilă.

Această tendinţă favorizează redobândirea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, aspect influenţat în anii trecuţi de contextul sanitar”, se precizează în sondajul platformei de recrutare.

Sondajul a fost realizat în perioada iulie-august, pe un eşantion de 956 de utilizatori de internet.

Bestjobs are o experienţă de peste 22 de ani în domeniu.

În orice moment, pe platformă sunt peste 35.000 de joburi şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dramele consumatorilor de droguri: Cazul unui bărbat din Alba aflat în sevraj. A spart un magazin pentru a fura prenadez

Publicat

politie e1556619188358.jpg

Dramele consumatorilor de substanțe stupefiante sunt adesea dureroase. Un astfel de caz a fost judecat de magistrații din Aiud. Este vorba despre un dosar de furt calificat, care a primit o decizie în data de 24 noiembrie 2023.

Magistrații au considerat că tratamentul medical este mai important decât o pedeapsă în instanță, și au judecat cazul ca atare. 

Este vorba despre un bărbat din Ocna Mureș, care se afla în sevraj și era și beat. În starea în care se afla, în data de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în România. Până la ce dată trebuie pusă în aplicare Directiva Europenă

Publicat

centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în românia.

În doar câțiva ani, toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate, arată o directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene. Documentul prevede încurajarea continuă a trecerii de la combustibilii fosili pentru încălzirea locuințelor și clădirilor publice, la energia solară.

Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, fixează termenul limită pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în statele membre ale Uniunii Europene la anul 2040. Această…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se FLUIDIZEAZĂ controalele de SECURITATE pe aeroportul clujean. Acesta dispune acum de un sistem de control de ultimă GENERAȚIE

Publicat

aeroport e1613998578635.jpg

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj anunță finalizarea unui proiect de finanțare prin care s-a dotat cu un sistem de control de securitate de ultimă generație. Noile facilități permit efectuarea controlului de securitate fără a fi nevoie ca articolele de încălțăminte să fie îndepărtate, ceea ce va determina fluidizarea operațiunilor de control și reducerea timpilor de așteptare pentru pasageri. Proiectul a fost finalizat cu succes înainte de termenul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Expoziție columbofilă la Alba Iulia: Cum ajunge un crescător de porumbei campion. Secretele din spatele unei pasiuni

Publicat

video expoziție columbofilă la alba iulia: cum ajunge un crescător

Matei Romulus crește porumbei de când se știe. A început de când era copil, iar acum, are multiple titluri de campion național. Bărbatul din Cluj Napoca este prezent la Alba Iulia, în acest weekend, la o expoziție națională de porumbei. 

Reporterul alba24.ro a vrut să afle de la acesta care sunt cele mai importante condiții pentru a deveni campion la porumbei. Deși pare un lucru simplu, cei care se ocupă cu creșterea porumbeilor de rasă spun că este foarte dificil.

Pe primul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe